Γονείς προσοχή! Σε έξαρση η λοιμώδης μονοπυρήνωση – Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά

Έξαρση περιστατικών λοιμώδους μονοπυρήνωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα οι παιδίατροι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των παιδιών.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Ο ίδιος ιός μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο διάφορους όγκους όπως το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, το λέμφωμα Βurkitt και η νόσος του Hodgkin.

Πως μεταδίδεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μολυσμένα σταγονίδια κυρίως μέσω του σάλιου:

  1. Από ασυμπτωματικούς ενήλικες στα παιδιά με τον βήχα, το φτάρνισμα και σπανιότερα με κοινά σκεύη (ποτήρια, κουτάλια κλπ).
  2. Μεταξύ νεαρών ενηλίκων, μέσω του φιλιού.
  3. Σπάνια αναφέρεται και μεταφορά του ιού με μετάγγιση αίματος και με μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από τη μετάδοση μέχρι την εκδήλωση της ασθένειας, κυμαίνεται μεταξύ 10 και 50 ημερών. Οι ιοί μπορεί να αποβάλλονται με το σάλιο ακόμη και μήνες μετά την υποχώρηση της νόσου. Τα άτομα που έχουν τον ιό μπορεί να τον μεταδίδουν ακόμα και πριν από την εμφάνισή των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση διότι η νόσος δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Ποια είναι τα  ύποπτα συμπτώματα

Σε παιδιά και εφήβους, η νόσος αρχίζει με ήπια συμπτώματα όπως ανορεξία ,αδυναμία. πονοκέφαλος και πονόλαιμος. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-5 ημέρες και ακολούθως εμφανίζουν:

    • Υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ημέρες.
    • Μεγάλη διόγκωση των λεμφαδένων.
    • Διόγκωση των αμυγδαλών με πονόλαιμο ο, οποίος δυσκολεύει την κατάποση, ακόμα και την ομιλία. Οι αμυγδαλές εμφανίζουν παχιά λευκοκίτρινα επιχρίσματα που μπορεί να συγχυστούν με πυώδη αμυγδαλίτιδα. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται με ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
    • Η ασθένεια συνοδεύεται συχνά από κόκκινο δερματικό εξάνθημα.
    • Γενική αδυναμία και αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες.
    • Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος
    • Μη ειδικά συμπτώματα όπως ελαφρύ ίκτερο, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία ή εμετό, ανορεξία,οίδημα των βλεφάρων και κοιλιακό άλγος.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας με λοιμώδη μονοπυρήνωση συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή απλά παρουσιάζουν την εικόνα μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κρυολόγημα). Αντίθετα 75% των μεγάλων παιδιών και εφήβων έχουν πιο τυπική εικόνα της νόσου και παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, όπως και σε άλλες ιογενείς παθήσεις. Στο οξύ στάδιο της ασθένειας το παιδί ή ο έφηβος χρειάζονται ανάπαυση στο σπίτι.

Για τον έλεγχο του πυρετού χορηγούνται αντιπυρετικά.

Για τον πονόλαιμο χορηγούνται παυσίπονα και γίνονται γαργάρες με χαμομήλι.

Σε περιπτώσεις ο ασθενής δυσκολεύεται στην κατάποση υγρών, χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και χορήγηση ενδοφλεβίων υγρών.

Αντιβιοτικά δεν χορηγούνται εκτός αν υπάρχει επιμόλυνση.

Απαγορεύεται η χορήγηση του αντιβιοτικού αμπικιλλίνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό εξάνθημα.