Μαγιορκίνης: “Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας”

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση για τη πορεία του κορωνοϊού αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα στοιχεία της επιδημίας στη χώρα μας λέγοντας ότι” Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία εξόδου από την εκθετική αύξηση. Το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, παραμένει η αναστροφή των ρόλων που αναφέραμε την Δευτέρα. Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα.

Τι ισχύει για τα κρούσματα στα παιδιά

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος και ενώ οι άλλες ηλικίες πέρασαν φάσεις μαζικής αύξησης, και κάποιες μείωσης, καταδεικνύει αυτό που δείχνουν πολλαπλές μελέτες και σε άλλες χώρες: ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και στις εξάρσεις της είναι δευτερεύων. Με απλά λόγια, κατ’ αρχήν κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Οι 20αρηδες -30αρηδες κόλλησαν τους γονείς και τους παππούδες

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από αυτήν την ανάλυση, είναι ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας, που σε αντίσταση των καιρών, ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών. Ο ιός δείχνει ότι πέρασε στις αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20αρηδων–30ρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών.

Έκκληση για προστασία των ηλικιωμένων

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προστατεύσετε τους γηραιότερους των οικογενειών σας. Τώρα περισσότερο από ποτέ. Ελαχιστοποιείστε τις επαφές μαζί τους. Βοηθήστε τους να περάσουν την περίοδο του lockdown με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε.”