Πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα επιτήδειων τα παιδιά που εκθέτουν προσωπικά τους δεδομένα στο ίντερνετ; Διευκολύνει τα σύγχρονα «αρπακτικά» η υπερέκθεση των ανηλίκων στο διαδίκτυο;
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας και η Κέλλυ Ιωάννου υποψήφια διδάκτωρ ψηφιακής εγκληματολογίας καλεσμένοι στην τηλεοπτική εκπομπή του STAR “Αλήθειες με τη Ζήνα” αναφέρθηκαν εκτενώς στην υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά όπου δυστυχώς παρουσιάζουν τα πάντα για τη ζωή τους με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα στόχος επιτήδειων αλλά και παιδόφιλων.
Η συνεχής έκθεση στα social media είναι ανοιχτή πρόσκληση στους παιδόφιλους
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης “Η υπερέκθεση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα έχει κάνει τους παιδόφιλους να τρίβουν τα χέρια τους. Οι γονείς που αφήνουν μόνα τους πεντάχρονα, εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά και τα αφήνουν μόνα στα σπίτια τους, πρέπει να προσέχουν πολύ.”
Μάλιστα παρομοίασε το TikTok με «κακόφημη πλατεία που συχνάζουν παιδόφιλοι».
«Εύχομαι να γίνω ψεύτης και το καλοκαίρι να μη θρηνήσουμε παιδάκια από αρπαγές», πρόσθεσε ο κ. Σφακιανάκης, καλώντας όλους τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα social media και να τα ασφαλίζουν γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Επίσης, συνέστησε να γίνεται χρήση από παιδιά υπό προϋποθέσεις, γιατί η άρνηση και η αποκοπή από αυτά μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Συμβουλές για τους γονείς
Η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια CSi Κέλλυ Ιωάννου, μιλώντας στην εκπομπή έδωσε μερικές συμβουλές προς τους γονείς ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο.
Όπως είπε, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι σοβαρό. Τόνισε ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς. Εάν αυτοί υπερεκτίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανό να πράξουν και αυτά αναλόγως.
Τέλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να «κλειδώνουν» τα προφίλ τους στα social media ώστε να προστατευθούν.
Πώς προσεγγίζουν τα ανήλικα οι παιδόφιλοι
Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε αναλυτικά και στους τρόπους με τους οποίους οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο:
- «Προσφορά»: Ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού, οι επιτήδειοι του προσφέρουν υλικά συνήθως αγαθά για να τα προσεγγίσουν
- «Το κόλπο του ζώου»: Προφασιζόμενοι ένα τραυματισμένο ζώο καλούν τα παιδιά να το δουν και να το φροντίσουν
- «Κακό παιδί»: Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά προσεγγίζονται ως «κακά παιδιά» που κάνουν ζαβολιές στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως «τιμωρητές»
- «Προσωπείο του φίλου»: Παρουσιάζονται ως φίλοι του παιδιού ή των γονιών του και τους προτείνουν να τους ακολουθήσουν.