Σφακιανάκης: SOS για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας – Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν όσα αποκαλύπτει στο Infokids.gr, για τα διεθνή κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης, με αφορμή την υπόθεση – σοκ της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη.

«Ένα παιδάκι, το οποίο το κρατάει ένας παιδόφιλος στο σπίτι του, έγκλειστο και αιχμάλωτο, είναι ένα εργαλείο για να βγάζει τα αρρωστημένα πάθη του. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω, χωρίς να μπω σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, γιατί δυστυχώς ξέρω τι συμβαίνει…»

«Παιδιά που καταλήγουν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας οδηγούνται τις περισσότερες φορές σε θάνατο».Ο υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης περιγράφει βήμα βήμα τη διαδρομή που ακολουθούν τα παιδιά – θύματα των διεθνών κυκλωμάτων.

«Εάν ένα παιδί αποτελεί την άκρη νήματος κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας, οι διαδρομές που ακολουθούνται πάντοτε είναι οι εξής: Παγκοσμίως, υπάρχουν αρκετά τριτοκοσμικά κράτη, στα οποία υπάρχουν στούντιο παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Τα μέλη των κυκλωμάτων συγκεντρώνουν εκατοντάδες παιδιά από όλο τον κόσμο και κάνουν παραγωγές ζωντανού υλικού κακοποίησης. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι, που αρέσκονται να βλέπουν κακοποιήσεις παιδιών και πληρώνουν για τέτοια ανατριχιαστικά θεάματα, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τα εκμεταλλεύονται για κάποιους μήνες, ίσως και χρόνια και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αυτών , καταλήγουν σε θάνατο. Στις διεθνείς αναζητήσεις, υπάρχουν παιδιά που έχουν καταλήξει σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και δεν έχουν βρεθεί ποτέ.»

«Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει το καλύτερο λογισμικό, για τον εντοπισμό ιχνών διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού».Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, η ελληνική δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο λογισμικό, από τα πιο «δυνατά» παγκοσμίως, προκειμένου να εντοπίζει τα ίχνη των παιδόφιλων στο διαδίκτυο.«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει τους καλύτερους αξιωματικούς και το καλύτερο υλικό λογισμικό, το λεγόμενο TLO, το οποίο κληρονόμησε από το FBI. Μέσω αυτού του λογισμικού μπορεί΄και ελέγχει τον παγκόσμιο ιστό, για να διαλευκάνει δίκτυα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχει κάνει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ήταν όταν το 2014, εντόπισε παιδόφιλους από 37 χώρες του κόσμου, σε διεθνή κυκλώματα», αναφέρει ο κ.Μανήλης Σφακιανάκης.

Συμβουλές προς τους γονείς

Η παιδοψυχολόγος Αντωνία Τορρενς διευθύντρια κέντρου μέριμνας οικογένειας και παιδιού, δίνει τις παρακάτω συμβουλές για το πως πρέπει οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους.

«Ο στόχος δεν είναι να τρομοκρατήσουμε το παιδί, ο στόχος είναι να του δημιουργήσουμε μία προφυλακτική ασπίδα, ώστε αν για παράδειγμα βρεθεί σε ένα εμπορικό κέντρο, σε ένα πολυσύχναστο χώρο, σε έναν ζωολογικό κήπο και για κάποιο λόγο ένα παιδάκι παρασυρθεί, να ξέρει κάποια πράγματα. Να ξέρει το όνομά του, το επίθετό του και τη διεύθυνση του σπιτιού, το τηλέφωνο αν είναι δυνατό. Να ξέρει που μπορεί να πάει να σταθεί. Δηλαδή, να πάει να σε ένα μέρος που είναι οι φύλακες του πάρκου ή εάν είναι σε πολυκατάστημα, να πάει στη ρεσεψιόν, να ξέρει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τις στολές, είναι άνθρωποι που μπορούμε να τους ρωτήσουμε πράγματα».

Σημαντική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

«Το κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι πολύ σημαντικό στα παιδιά όλων των ηλικιών. Πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, σε ποια σημεία δεν επιτρέπεται να τα αγγίξουν οι άλλοι, όποιοι και αν είναι αυτοί. Επίσης ένα παιδάκι πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει «ξένος». Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, αυτό δεν το έχει καταλάβει. Πρέπει να του πούνε οι γονείς του, ότι πέρα από εμάς και τους παππούδες, οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος είναι ξένος, Με οποιονδήποτε τρόπο και αν προσπαθήσει να σε προσεγγίσει, είτε για να σου δώσει κάτι ή να σου πει ότι η μαμά δεν μπόρεσε να έρθει σήμερα στο σχολείο και ήρθα εγώ, δεν πλησιάζει αυτόν τον άνθρωπο», επισημαίνει η κυρία Τορρένς.

«Για ένα μεγαλύτερο παιδί, πρέπει οι γονείς κατά καιρούς να επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους κάποια πράγματα. Πρώτον, ποτέ δε μιλάμε σε κάποιον ξένο, ακόμη και εάν αυτός σε φωνάξει με το όνομά σου, όπως ήτανε στην περίπτωση της μικρής Μαρκέλλας. Δεν θα πρέπει να σε πλησιάσει και να σου δώσει τίποτα, ακόμη και αν είναι από διαφημιστική εταιρία.

Μία παγίδα για τα μικρά παιδιά είναι όταν δούνε έναν άνθρωπο να θέλει βοήθεια. Κάποιον ανάπηρο ή κάποιον ηλικιωμένο . Είναι περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουν κάποια ανάγκη, πρέπει να το πλησιάσουμε. Ούτε πλησιάζουμε άνθρωπο που είναι μέσα σε αυτοκίνητο και μας φωνάζει από το τζάμι. Τα παιδιά νομίζουν ότι επειδή είναι μέσα σε αυτοκίνητο είναι προστατευμένα . Όταν οι γονείς είναι με τα παιδιά τους σε πάρκα ή εμπορικά κέντρα, φεστιβάλ κτλ με τίποτα δεν πρέπει να τα αφήνουν μόνα τους να πηγαίνουν ούτε στην τουαλέτα».

«Τα παιδιά υπόκεινται μεγάλο σοκ»

«Σε αυτή την ηλικία, όπως της 10χρονης Μαρκέλλας, τα παιδιά υπόκεινται μεγάλο σοκ χωρίς να μπορούν να κάνουν τις υπόλοιπες συνδέσεις. Είναι σε ένα συναισθηματικό κενό και ποτέ κάνεις δε ξέρει τι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό κ στην υπόλοιπη ζωή τους. Κάποια χνάρια θα του μείνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το οικογενειακό περιβάλλον να στηρίξει σωστά. Να μη δημιουργήσουν καταστάσεις πανικού», επισημαίνει η κ.Αντωνία Τορρένς.