“Μαργαρίτα”: Μια αδέσποτη σκυλίτσα μαθαίνει τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς στα παιδιά

«Μαργαρίτα- Στραβά και Ανάποδα, Ζητούν Λύσεις», είναι ο τίτλος του ηλεκτρονικού βιβλίου για μικρά παιδιά από 7-12 ετών με μηνύματα για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας , που παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι μια αδέσποτη σκυλίτσα που περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας και περιμένει να ανάψει πράσινο το φανάρι για να περάσει, δείχνοντας σε κάθε ευκαιρία την αγάπη της για τα παιδιά.

Ένα βιβλίο για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, παίζοντας αλλά και διαβάζοντας

Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που μπορούν να «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω διαδικτύου σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet ή smart phone. Παράλληλα, διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο για παιδιά που δεν διαβάζουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Είναι μια παρουσίαση διαφορετική από αυτές που γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Είναι μια μοντέρνα έκδοση ώστε να την κατεβάζουν από το tablet ή από τον υπολογιστή και να ταξιδεύουν μέσω ενός λογοτεχνικού διηγήματος, τα νέα παιδιά και να περνούν τα μηνύματα με απλή γλώσσα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την τήρηση των κανόνων που πάνω απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού», τόνισε ο Νίκος Τόσκας.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαργαρίτα, ένα αδέσποτο σκυλί, που μάλιστα ήταν και στην παρουσίαση της έκδοσης. «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ήταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε αλλά όπως λέει κι εκείνοι οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν, ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα», σημείωσε η συγγραφέας – αστυνομικός και συμπλήρωσε: Το βιβλίο με εργαλεία τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλους χρήσιμους κανόνες επιχειρεί να αναδείξει ότι οι κώδικες και οι κανόνες δεν είναι για να μας απαγορεύσουν ή να εξασφαλίσουν με έναν τρόπο την ασφάλειά μας, αλλά για να μας εκπαιδεύσουν στην υπομονή και να μας προτρέψουν στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Επιπρόσθετα περιέχει και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας.

Η ελληνική και αγγλική έκδοση απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, του απόδημου ελληνισμού και σε όλους τους αγγλόφωνους και αγγλομαθείς δίνοντας μια παγκόσμια διάσταση στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν τα ψηφιακά βιβλία είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε οπτικοακουστικό υλικό με το οποίο παρέχεται δυνατότητα διάδρασης στον αναγνώστη.

Οι διαδράσεις που είναι διαθέσιμες στις σελίδες του βιβλίου είναι είτε ηχητικές, είτε αλληλεπιδράσεις με τις εικόνες, σε ορισμένες από τις οποίες έχει προστεθεί απόδοση κίνησης (animation). Επίσης παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες ως στόχο έχουν να παρουσιάσουν αρκετά ελληνικά μνημεία, πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία, αλλά και χρηστικές πληροφορίες για ένα παιδί.

Πού μπορείτε να το βρείτε

Η «Μαργαρίτα» είναι ένα διαδραστικό βιβλίο που μπορούν να «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της ΕΛΑΣ, σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet ή smart phone. Τα παιδιά με προβλήματα στην όραση έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την ιστορία μέσα από το audio book που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα καταστήματα App Store και Google Play. Μπορεί κάποιος να την αναζητήσει σε αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα ή να ακολουθήσει τους συνδέσμους που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Λόγω της φύσης της, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε συσκευές tablet για να προσομοιώσει τις διαστάσεις ενός έντυπου βιβλίου.

Ακολουθώντας τους συνδέσμους λαμβάνετε τις εφαρμογές στα καταστήματα Android: https://bit.ly/2pZHdbg και iOS: https://apple.co/2GMBTSR

Ενώ μπορείτε να το κατεβάσετε και ως pdf  https://bit.ly/2pZ1mil