“Το παιδί μου είναι οξύθυμο και αντιδρά επιθετικά, τι να κάνω;” Η ειδικός απαντά!

«Το εννέα ετών αγοράκι μου είναι αρκετά οξύθυμο και αμέσως χτυπάει. Πώς πρέπει να καταλάβει τι κάνει λάθος στην επικοινωνία με τους φίλους του;»

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Συχνά οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την οξύθυμη συμπεριφορά των παιδιών τους. Κυρία ανησυχία τους είναι πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τον θυμό τους, ούτως ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικους  τους.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δυσκολεύονται να ελέγξουν την παρόρμηση τους και αντιδρούν όταν νιώθουν ότι αδικούνται ή αμύνονται στην προσπάθεια τους να επιβληθούν. Συζητούμε  με το παιδί βοηθώντας το να αναγνωρίσει τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της συμπεριφοράς. Να μάθει να ελέγχει την συναισθηματική του φόρτιση δίνοντας χρόνο να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση. Να αναλογιστεί αν η δίκη του συμπεριφορά ή οι πράξεις του οδήγησαν σε αντιπαράθεση. Επίσης, να εξετάσει εναλλακτικές για το πώς  θα μπορούσε να χειριστεί το συμβάν διαφορετικά. Προτείνουμε λύσεις για άμεση διαχείριση. Συνήθως, ένα πρόβλημα μεγαλώνει όταν το αγνοούμε ή  όταν υποχωρούμε ή όταν αντιδρούμε παρορμητικά.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com