Kαλησπέρα,
Έχω 2 αγόρια με δυο χρόνια διαφορά και ο μεγάλος ζηλεύει πολύ τον μικρό. Με το παραμικρό τον χτυπάει και πολλές φορές μας λέει ψέματα για να τον ενοχοποιήσει και “απαιτεί” να του δώσουμε ξύλο. Εμφανίζει μια πολύ αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά στο σπίτι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που έχει στο κοινωνικό του περιβάλλον. Εκεί είναι ένα χαμογελαστό και ήπιο παιδί που δεν παίρνει πρωτοβουλίες και στις ομάδες με τα άλλα παιδιά είναι απλά “ακόλουθος”. Έχει δηλαδή εντελώς αντίθετη συμπεριφορά με αυτή που έχει στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να κάνω. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ
Απαντά η Σόμπολου Γρηγορία, BSc in Psychology, MA, MSc, Ψυχολόγος – Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια – Σχολές γονέων
Το γεγονός ότι έχει διαφορετική συμπεριφορά στο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι ένα ευγενικό παιδί ήπιων τόνων που κάτι τον έχει ενοχλήσει. Η βίαιη συμπεριφορά είναι ο μόνος τρόπος που έχει βρει για να εκφράσει τη σκέψη και το συναίσθημά του. Αν μπορούσαμε να μεταφράσουμε τη βίαιη συμπεριφορά θα λέγαμε ότι το παιδί αισθάνεται στενοχωρημένο και μην μπορώντας να το επικοινωνήσει σε κάποιον από εσάς μεταμορφώνει το συναίσθημα σε βία για να σας τραβήξει την προσοχή και να ενδιαφερθείτε για το τι τον απασχολεί. Θα σας συμβούλευα να αφιερώσετε κάποιο χρόνο σε εκείνον, να παίξετε μαζί και να τον ρωτήσετε αν τον απασχολεί κάτι.
Να του πείτε ότι τον τελευταίο καιρό νιώθετε ότι κάτι τον έχει στενοχωρήσει κι ότι σας ενδιαφέρει πολύ να τον ακούσετε να σας πει τι τον στενοχωρεί. Τέλος, να του πείτε ότι είστε εδώ για να βρείτε μαζί μια λύση που θα τον ανακουφίσει και θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Έτσι θα νιώσει ασφάλεια να εκφράσει αυτό που τον απασχολεί χωρίς να φοβάται ότι κάποιος θα τον κρίνει ή θα τον μαλώσει. Προετοιμαστείτε ότι μπορεί να μη σας ανοιχτεί αμέσως.Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τον πάρετε μια αγκαλιά και να του πείτε ότι όποτε είναι έτοιμος μπορεί να έρθει να σας μιλήσει για ότι τον απασχολεί. Να του γνωστοποιήσετε ότι εσείς είστε εδώ κοντά του όποτε σας χρειαστεί!
Η συμπεριφορά του απέναντι στο μικρότερο γιο σας δεν είναι ζήλια αλλά ένας μεταμφιεσμένος τρόπος να επικοινωνήσει κάτι που φοβάται να πει ή να ζητήσει!Και αυτό αφορά τον εαυτό του μια δική του ανάγκη!
Όταν τελικά επικοινωνήσει σε εσάς αυτό που τον απασχολεί μπορείτε να τον συμβουλέψετε ξανά και ξανά ότι την επόμενη φόρα που θα νιώσει ότι κάτι τον στενοχωρεί να έρχεται σε εσάς που τον αγαπάτε να το συζητάτε για να το λύνετε και όχι να φέρεται βίαια στον αδελφό του, η βίαιη συμπεριφορά απαγορεύεται.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να εμπιστευτούν τους γονείς τους για να μοιράζονται τους φόβους, τα συναισθήματα, τις σκέψεις τους. Ο γιος σας αυτή τη στιγμή θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας και έχει ανάγκη την αγάπη και την κατανόησή σας.
Διαβάστε επίσης:
«Πώς θα με βρει αν δεν έχω σπίτι;»: Άστεγο παιδί συγκινεί με την ευχή του για τον Άγιο Βασίλη
«Πώς να μη μεγαλώσετε τον γιο σας»: Η Σοφία Μουτίδου ανέβασε βίντεo, δείτε τι λέει