Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ο 3χρονος γιος μου είναι γκρινιάρης σε σημείο που πολλές φορές να χάνω την ψυχραιμία μου και να φωνάζω...

Ο 3χρονος γιος μου είναι γκρινιάρης σε σημείο που πολλές φορές να χάνω την ψυχραιμία μου και να φωνάζω...

20100501-mother-and-kids-in-garden-600x411

Ερώτηση: Είμαι εργαζόμενη μανούλα δυο παιδιών. Ασχολούμαι πολύ με τα παιδιά, ζωγραφίζουμε, παίζουμε, μαγειρεύουμε...Το πρόβλημα είναι οτι ο τρίχρονος γιος μου είναι απίστευτα γκρινιάρης σε σημείο που πολλές φορές να χάνω την ψυχραιμία μου και να φωνάζω, πράγμα που δεν το θέλω καθόλου! Αποτέλεσμα είναι να αισθάνομαι τύψεις και να διαπληκτίζομαι με το σύζυγό μου! Με κουράζει πολύ ψυχικά όλο αυτό και θα ήθελα τη βοήθειά σας να το αντιμετωπίσω!

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο infokids.gr.

Ένα παιδί που γκρινιάζει είναι ένα παιδί που δεν το έχουμε καταλάβει! Είναι ένα παιδί που είναι κουρασμένο! Είναι ένα παιδί που προσπαθεί να μας πει κάτι και εμείς δεν το ακούμε! Δεν είναι μια στρατηγική που υιοθετεί το παιδί εναντίον μας για να "μας σπάσει τα νεύρα".

Άρα ξεκινάμε με το να αποκωδικοποιήσουμε τι μπορεί να βρίσκεται ΠΙΣΩ από αυτή τη συμπεριφορά και να την προλάβουμε στη γέννησή της! Πότε γκρινιάζει το παιδί: Όταν κουράζεται; Όταν είναι πεινασμένο, όταν νιώθει κάποια δυσφορία; Όταν υπάρχει η άρνηση για κάτι; Για κάθε έναν από τους λόγους που εντοπίζω ότι υπάρχει η γκρίνια βάζω και την αντίστοιχη θετική δράση για να προλάβω... ό,τι μπορεί να προβλεφθεί!

Επίσης καλό είναι να εξετάσουμε και τη δική μας συμπεριφορά. Μήπως αντί να επικοινωνούμε... γκρινιάζουμε και άρα το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά μας;

Από αυτά που περιγράφεται πάντως, μπαίνω στον πειρασμό να υποθέσω ότι μάλλον είστε αρκετά κουρασμένη (Δουλειά, δυο παιδιά, χρόνος με τα παιδιά, μαγείρεμα.) Αυτό που πάντα προτείνω στους γονείς είναι να βρίσκουν (να δημιουργούν) χρόνο για τον εαυτό τους και να αποφορτίζονται ανά καιρούς με πράγματα που τους ευχαριστούν και τους γεμίζουν, εκτός της επαφής με τα παιδιά.

Σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο infokids.gr.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.