Μάθημα στο σπίτι: Όταν η οικογένεια δεν έχει τάμπλετ ή υπολογιστή

Όταν η Κέλι Ρίβερς άφησε το σχολείο στα 15 δεν φανταζόταν ποτέ ότι μία μέρα θα έπρεπε να παίξει το ρόλο της δασκάλας στα τρία από τα έξι παιδιά της, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή, τάμπλετ ή εκτυπωτή. Όμως αυτή ήταν η πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσει κάτω από τους περιορισμούς του lockdown και ήταν κάτι το δύσκολο.

«Πρέπει να στέλνω μήνυμα σε φίλους, τα παιδιά των οποίων πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο και να ρωτήσω τι έχει ζητηθεί να κάνουν τα παιδιά τους. Και δεν θέλω να το κάνω, επειδή κι αυτοί έχουν τα δικά τους προβλήματα», λέει η Ρίβερς στον Guardian.

Η οικογένεια από το Dagenham διαμόρφωσε το σπίτι του σε πέντε υπνοδωματίων χωρίζοντας δωμάτια και πλέον δεν υπάρχει ούτε καν χώρος για τραπέζι στην κουζίνα. Ο σύζυγος της Κέλι, καθαριστής στο επάγγελμα, κέρδιζε 750 λίρες το μήνα πριν από το lockdown. To 80%  των χρημάτων πριν την άδεια άνευ αποδοχών έχει εξαντληθεί για ενοίκιο, φόρους και άλλους λογαριασμούς.

«Προσπαθώ να δώσω στα παιδιά μου αυτά που χρειάζονται: ρούχα και φαγητό», λέει η Ρίβερς. Έχει περιορισμένα δεδομένα στο κινητό της τηλέφωνο και δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. «Δεν θέλω να επιτρέπω στο ένα μου παιδί να το χρησιμοποιεί και στο άλλο όχι, γιατί υπάρχουν τσακωμοί. Κι έτσι το καλύτερο είναι να τους λέω όχι», συνεχίζει.

Πριν από το lockdown τα παιδιά μπορούσαν να χρησιμοποιούν υπολογιστές στις βιβλιοθήκες ή στα σπίτι των παππούδων τους. Οι Bethany και Ruby, αμφότερες 14 ετών πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία, ενώ η 5χρονη Σκάρλετ πηγαίνει στο τοπικό δημοτικό σχολείο. Ο Μάρτιν σπουδάζει μηχανικός στο κολλέγιο και δέχεται τα mail του στο κινητό του τηλέφωνο και κάνει τις εργασίες του χειρόγραφα.

Κανένα από τα σχολεία των παιδιών δεν έχει laptop ή τάμπλετ που να μπορεί να τα δανείσει στην οικογένεια, ωστόσο η ο διευθυντής των διδύμων τους επισκέφτηκε στο σπίτι, ενώ καθηγητές τους τηλεφώνησαν για να τους προσφέρουν στήριξη και βοήθεια.

Πηγή φωτογραφίας: The Guardian

Τον περασμένο μήνα ακτιβιστές υποστήριξαν ότι κάθε παιδί που λαμβάνει τηλεκπαίδευση έχει δικαίωμα πρόσβασης σε laptop ή ταμπλετ και σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι του. Αφού ανακοίνωσαν ότι θα μηνύσουν τις τοπικές αρχές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να παρέχει εξοπλισμό σε όσους έχουν ανάγκη, υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών και άλλες παροχές.

Οι διευθυντές των σχολείων εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου στο ζήτημα αυτό. Ένας εξ αυτών κατήγγειλε ότι του είχαν υποσχθεί ότι θα δοθούν μόνο 29 υπολογιστές και 13 ρούτερ για να μοιραστούν μεταξύ 200 οικογενειών στο σχολείο του, το οποίο δεν έχει τεχνολογική επάρκεια για τους μαθητές του, προκειμένου να λάβουν τηλεκπαίδευση

«Η αντίδρασή μου ήταν οργισμένη. Ακόμη κι αυτοί οι 29 υπολογιστές δεν έφτασαν ποτέ», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, για να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά έχουν ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση, σταμάτησε τα online μαθήματα και στέλνει πακέτα με βιβλία ασκήσεων για να τα συμπληρώσουν όλοι οι μαθητές.

Η Ρίβερς φοβάται ότι οι κόρες της δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τις συσκευές της κυβέρνησης, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη στην αντίστοιχη τάξη, όπου χορηγείται. Το πιο σημαντικό που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσω ότι είναι χαρούμενες και χωρίς άγχος. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλω να κάνουν σωστή δουλειά, όταν επιστρέψουν στο σχολείο», σημειώνει.

Ωστόσο, η πίεση για να τους διδάξει την πληγώνει: «Μερικές φορές δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Βγάζω το καπέλο στους δασκάλους. Θα πρέπει να πληρώνονται τα διπλάσια», καταλήγει.

Με πληροφορίες από τον Guardian