Μεγαλώνω το παιδί μου χωρίς θρησκεία και… γίνεται ένας πολύ καλός άνθρωπος

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να μιλούν για τη θρησκεία και τον καταλυτικό ρόλο που αυτή παίζει στη ζωή τους. Πόσο καλούς τους έκανε, πόσο συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και πόσα ακόμα πλεονεκτήματα είχε για τη ζωή τους. Πράγμα το οποίο δεν αρνείται και δεν αμφισβητεί κανείς.

Μια μαμά, όμως, η οποία δεν απαρνείται τη θρησκεία, καθώς μεγάλωσε μέσα σε αυτή, αποφάσισε να μεγαλώσει τα παιδιά της χωρίς να ανήκουν σε κανένα θρησκευτικό δόγμα. Διαβάστε παρακάτω γιατί πήρε αυτή την απόφαση όταν η κόρη της γεννήθηκε και γιατί την υποστηρίζει ακόμα και σήμερα, 3 χρόνια μετά.

«Η θρησκεία είχε πάντα ρόλο στη ζωή μου. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με μεγάλη πίστη, παντρεύτηκα έναν άνθρωπο που πιστεύει και εκείνος και έχω διαβάσει τις διδαχές των περισσότερων θρησκειών. Δεν είμαι, όμως, αυτό που λέμε “θρήσκα”. Δεν θεωρώ ότι μόνο ένα Βιβλίο κρύβει όλη τη σοφία του κόσμου, ότι μια και μόνο θεϊκή διδασκαλία είναι η σωστή και φυσικά δεν ενστερνίζομαι σε καμία περίπτωση αυτόν τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι θρησκείες.

Όταν παντρεύτηκα τον άντρα μου ήξερα ότι αργά ή γρήγορα το θέμα της θρησκείας θα ερχόταν στο προσκήνιο και δύσκολες συζητήσεις θα έπρεπε να γίνουν. Πριν ακόμα γεννήσω, μάλιστα, η ερώτηση ήρθε από συγγενικά πρόσωπα.

“Πώς θα βαφτίσετε το μωράκι σας;”

Πήρα μια βαθιά ανάσα και εξέπνευσα. Ήξερα ότι έπρεπε να προσέξω τα λόγια που θα χρησιμοποιήσω. Ένα απλό “Δεν θα βαφτίσουμε το μωρό”, δεν αρκούσε .

“Βασικά, δεν θα βαφτίσουμε το μωρό. Δεν είμαστε κατά των θρησκειών ή της πίστης, αλλά αποφασίσαμε να περιμένουμε. Θέλουμε η μικρή να αποφασίσει μόνη της όταν νιώσει έτοιμη”.

Θεώρησα ότι ήταν καλή απάντηση, αλλά – προφανώς – έκανα λάθος. Η απόκριση σε όσα είπα ήταν… σιωπή. Άβολη και μεγάλη σε διάρκεια σιωπή.

Και είχα προετοιμαστεί γι’ αυτό. Είχα επίσης προετοιμαστεί για θυμό, φωνές, απογοήτευση. Αυτό που δεν περίμενα ήταν εκείνο που ο συγγενής μου είπε μετά: “Μα αν δεν βαφτίσετε το παιδί… θα… θα πάει στην Κόλαση. Δεν φοβάστε;”.

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχε πει κάτι τέτοιο. Μου ήρθε να ουρλιάξω, αλλά συγκρατήθηκα. Χαμογέλασα και κοίταξα από την άλλη. Και τέτοιες συζητήσεις γίνονταν συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και τον πρώτο καιρό με το μωρό.

Σήμερα, όμως, όλο αυτό είναι λιγάκι ξεχασμένο. Τώρα πια κανείς δεν μου λέει ότι αν δεν βαφτίσω το παιδί μου θα πάει στην κόλαση. Κανείς δεν μου λέει ότι το παιδί μου είναι ζωηρό ή αγενές, επειδή δεν το βάφτισα ή δεν ακολουθεί κάποια θρησκεία. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή, ακόμα και χωρίς τη θρησκεία, η κόρη μου είναι ένα παιδί γενναιόδωρο, ευγενικό, με ενσυναίσθηση και θετική αύρα.

Και όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Current Biology, δεν είναι η μόνη, αφού από τα 1,100 παιδιά που συμμετείχαν στην μελέτη εκείνα που δεν ακολουθούσαν κάποια θρησκεία έτειναν να είναι πιο γενναιόδωρα από τα παιδιά των Μουσουλμάνων ή των Χριστιανών. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά έδειχναν περισσότερη ανοχή, είχαν υπομονή και συγχωρούσαν ευκολότερα τους άλλους.

Σίγουρα, δεν μπορώ να μιλήσω για τα άλλα παιδιά. Αλλά για την κόρη μου μπορώ. Δεν είναι μόνο γενναιόδωρη και γλυκιά. Είναι το παιδί που θα μοιραστεί τα παιχνίδια του στην παιδική χαρά, που θα δώσει σε όλα τα παιδιά από το κολατσιό του , που συγχωρεί, ακούει και κάνει παρέα με όλα τα παιδιά.

Είναι το παιδί που θα φροντίσει τον άρρωστο μπαμπά της, που θα στεναχωρηθεί αν κάποιος άλλος κλαίει ή φωνάζει, που ξέρει να χρησιμοποιεί τις λέξεις “ευχαριστώ”, “παρακαλώ” και “με συγχωρείς” σωστά.

Και όλα αυτά τα κάνει όχι επειδή κάποιο βιβλίο της το είπε, αλλά επειδή ξέρει ότι έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους.

Οπότε, ενώ αρκετοί ενήλικες λένε πως μαθαίνουν την γενναιοδωρία και την ευγνωμοσύνη μέσω της θρησκείας, η συγχώρεση, η συμπόνια, η κατανόηση δεν είναι αποκλειστικό δίδαγμα καμιάς θρησκείας, γιατί τους καλούς ανθρώπους δεν τους φτιάχνει η θρησκεία. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους καλούς ανθρώπους.

Και εγώ είμαι αποφασισμένη να μεγαλώσω το καλύτερο μικρό άνθρωπο που μπορώ».

πηγή: popsugar.com