Μέχρι να εμβολιαστούν και τα παιδιά ο κορωνοϊός μπορεί πάντα να «επιστρέφει», λένε οι επιστήμονες

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την καταστολή της πανδημίας, αναφέρουν οι επιστήμονες στη Μ. Βρετανία, καθώς έχουν αρχίσει πλέον κλινικές δοκιμές εμβολίων Covid-19 και σε νέους.

Παρόλο που κορωνοΪός σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα στους νέους και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, ο ρόλος τους στη μετάδοση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με το Royal College of Paediatrics και το Child Health.

Όπως δήλωσε ο John Edmunds, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για την Έκτακτες Ανάγκες (Sage) της βρετανικής κυβέρνησης, μέχρι να εμβολιαστούν όλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών –  παραμένει «σημαντικός ο κίνδυνος επανεμφάνισης» του ιού.

Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει ασυμπτωματικές λοιμώξεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, έτσι, κατά μία έννοια, η ανοσοποίηση των παιδιών θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους, πρόσθεσε ο Stanley Plotkin, ο οποίος εφηύρε το εμβόλιο της ερυθράς, συν-επινόησε το εμβόλιο ροταϊού και βοήθησε στην ανάπτυξη άλλων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του άνθρακα, πολιομυελίτιδας και λύσσας. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να ελπίζουμε να εξαλείψουμε τον ιό, εκτός αν είμαστε πρόθυμοι να ανοσοποιήσουμε την πλειονότητα του πληθυσμού», είπε ο ίδιος.

Ερευνητές πίσω από το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca ξεκίνησαν μια μελέτη μεσαίου σταδίου για να δοκιμάσουν το εμβόλιο Covid-19 σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών.

Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 έχουν επίσης ξεκινήσει -ή πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος – τις δικές τους μελέτες σε εφήβους και μικρά παιδιά. Η Pfizer / BioNTech πρόκειται να δημοσιοποιήσει δεδομένα από τη μελέτη της για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών τους επόμενους μήνες και να ξεκινήσει μια μελέτη για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εν ευθέτω χρόνω.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν, ότι σε αντίθεση με τους εφήβους που έχουν σχετικά παρόμοιες ανοσολογικές αντιδράσεις με τους ενήλικες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ενδεχομένως να απαιτήσουν ένα τροποποιημένο σκεύασμα ή προγραμματισμό δοσολογίας.

Δεδομένα σχετικά με το πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα διαφορετικά εμβόλια στις νεότερες ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να δημοσιεύονται μέχρι αυτό το καλοκαίρι και μετά. Αλλά το επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού παιδιών – εκτός από την πρόληψη των σπάνιων περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας – είναι και το πόσο καλά τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση των μεταλλάξεων.

Εξάλλου, τονίζουν οι επιστήμονες, παρά τις ενδείξεις ότι ορισμένα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μειώνουν την εξάπλωση του ιού, τα δεδομένα δεν είναι ακόμη απόλυτα πειστικά. Εάν αποδειχθεί ότι τα εμβόλια έχουν αρκετά ισχυρή επίδραση στη μετάδοση – αν υποθέσουμε ότι όλοι οι ενήλικες εμβολιαστούν κάποια στιγμή φέτος- οι μόνες ηλικιακές ομάδες που οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της νόσου θα είναι οι νέοι, τόνισε ο Δρ Rinn Song, παιδίατρος και κλινικός επιστήμονας στην ομάδα εμβολίων της Οξφόρδης.

Ο Paul Heath, καθηγητής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου St George’s και κύριος ερευνητής του βρετανικού σκέλους των δοκιμών εμβολίων Novavax Covid-19, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη λοίμωξη στα παιδιά θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί δεξαμενή μόλυνσης για μη εμβολιασμένους ενήλικες και ηλικιωμένους. “Γι’αυτό είναι λογική η στρατηγική να εμβολιάζονται και τα παιδιά, ώστε να μη μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στους ευπαθείς ενήλικες.”

Ένας άλλος λόγος για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορούσε να είναι η εξασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πρόσθεσε ο Adam Finn, καθηγητής παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Εμβολίων του Μπρίστολ: “Εάν μπορέσει να αποδειχτεί ότι με τον εμβολιασμό παιδιών μπορεί να διασφαλιστεί η εκπαίδευση, τότε το όφελος για αυτά είναι άμεσο.”

Κατέληξε, πάντως, ότι «εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, σχετικά με το πόσο μακριά θα χρειαστεί να πάει αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για να ελέγξουμε την κατάσταση. Θα έλεγα, πάντως, ότι είναι πιθανό μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς να έχουμε τα πρώτα εμβόλια για παιδιά κάτω των 18 ετών.»

«Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με το πόσο μακριά θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτό το πρόγραμμα [εμβολιασμού] για να ελέγξουμε τα πράγματα… Θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό από ότι όχι, ότι μέχρι το τέλος αυτού έτος θα χρησιμοποιούμε εμβόλια σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι πιθανότητα. ”

Πηγή: TheGuardian