Μην ξεχάσετε: Την Κυριακή αλλάζει η ώρα – Θα είναι αυτή η τελευταία φορά;

Η ώρα για την… χειμερινή ώρα πλησιάζει και έτσι όλοι μας θα κερδίσουμε μία ώρα επιπλέον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, η ώρα θα αλλάξει τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου και οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Θα είναι, όμως, τελικά αυτή η τελευταία φορά;

Η αλλαγή της ώρας γίνεται τα τελευταία χρόνια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει υπολογιστεί, ότι κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον, ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Ωστόσο, μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει τελευταία με το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί να γίνεται η αλλαγή της ώρας, με την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει, προς ώρας, αποφασίσει την κατάργησή της το 2021 για όσους θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε.  θα πρέπει να αποφασίσουν έως τον Απρίλιο του 2020 αν θέλουν να κρατήσουν τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει τον Μάρτιο του 2020 και θα σηματοδοτήσει το καλοκαίρι.