Μήπως οι γονείς σου συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο στη ζωή σου, μαμά;

Αν υπάρχει ένα μόνο πράγμα για το οποίο οι έφηβοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, αυτό είναι η ανεξαρτησία τους. Το να απελευθερωθούν, δηλαδή, από τους γονείς τους και να αρχίσουν να ζουν τη ζωή τους. Όταν φτάνουμε στην ενηλικίωση, πολλοί πιστεύουμε ότι είμαστε πια ελεύθεροι από τον έλεγχο των γονιών μας. Πως όταν γίνουμε οι ίδιοι γονείς, θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις δικές μας επιλογές και να ζήσουμε τη δική μας ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς μας συνεχίζουν να ασκούν έλεγχο στη ζωή μας και μερικές φορές δεν το συνειδητοποιούμε καν…

Όταν μια μαμά έχει έναν ελεγκτικό γονέα, αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό. Εκείνη προσπαθεί να φτιάξει τον δικό της τρόπο με τον οποίον θα μεγαλώσει το παιδί της όπως θέλει, όμως συνεχώς βρίσκεται να χειραγωγείται από τη μητέρα της (ή τον πατέρα της). Το να διακρίνεις τα σημάδια είναι το πρώτο βήμα για τη διακοπή αυτής της συμπεριφοράς.

Ποιος πληρώνει τους λογαριασμούς;

Παρόλο που η μαμά έχει μεγαλώσει, μερικές φορές χρειάζεται βοήθεια και συχνά θα στραφεί γι’αυτό προς τους γονείς της. Αυτό θα μπορούσε να είναι οικονομική βοήθεια, όταν η μαμά έχει λογαριασμούς που δυσκολεύεται να πληρώσει και οι γονείς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, όμως την ίδια ώρα βρίσκουν αφορμή να παρέμβουν.

Ένας γονέας που προσφέρεται πρόθυμα να πληρώσει για ένα σπίτι, αυτοκίνητο ή ακόμη και το σούπερ μάρκετ μπορεί να μην το κάνει πάντα ανιδιοτελώς. Θα μπορούσε αυτό να είναι ο τρόπος του να προσπαθήσει να έχει κάποιον έλεγχο πάνω σου. Εάν θέλουν να βάλουν κάποια χρήματα για το σπίτι σου, μπορεί να αισθάνονται ότι έτσι έχουν το δικαίωμα να σου πουν ποιο σπίτι θα αγοράσεις και πιθανότητα θα θέλουν να είναι κοντά τους.

Μια γνώμη για το κάθε τι

Ο καθένας μας μπορεί να έχει μια άποψη, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να κρίνουν και να αποφασίζουν πότε έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους. Ο ελεγκτικός γονέας θα έχει συχνά γνώμη για κάθε τι που κάνετε, τρώτε ή φοράτε. Θα εκφράζει τη γνώμη του για σχεδόν κάθε απόφαση που παίρνετε και θα περιμένει από εσάς να συμμορφωθείτε με τον δικό του τρόπο. Αν σας λέει ότι το καφέ σακάκι σας δεν σας κολακεύει, παρόλο που σε εσάς αρέσει, περιμένει από εσάς να το ξεφορτωθείτε.

Στην εποχή των social media

Στην εποχή της τεχνολογίας, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τρόποι για τους γονείς να ελέγχουν τα ενήλικα παιδιά τους. Η “ψηφιακή καταδίωξη” δεν συμβαίνει μόνο σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές: Γονείς παρακολουθούν στενά τους λογαριασμούς των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συχνά σχολιάζουν και κάνουν like σε κάθε πράγμα που αυτά δημοσιεύουν στο Facebook ή το Instagram. Αυτό μπορεί να ήταν αποδεκτό όταν ήσασταν παιδί, όμως ξεπερνά ένα σημαντικό όριό σας ως ενήλικας.

Πώς να το διαχειριστείς;

Ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου των γονέων οφείλεται στην ενοχή. Συχνά χρησιμοποιούν χειραγωγικές στρατηγικές για να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι και αυτό τους διευκολύνει να πάρουν αυτό που θέλουν / χρειάζονται από εσάς. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένας ελεγκτικός γονέας δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος, επειδή δεν θέλετε να καταστρέψετε τη σχέση σας μαζί του.

Ακόμα κι αν γνωρίζετε, όμως, ότι ο γονιός σας σάς ελέγχει, προτιμήστε να διορθώσετε τη συμπεριφορά του, παρά να τον κόψετε από τη ζωή σας. Το σπουδαιότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε όρια στους γονείς σας και να τους καταστήσετε σαφές τι δεν θα γίνεται ανεκτό πια.

Πηγή: moms.com