5 αλμυρά σνακ για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο

Αν ψάχνετε εύκολα αλμυρά σνακ που θα κόψουν την πείνα των παιδιών και θα τα κρατήσουν χορτάτα στο σχολείο τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις 5 αλμυρές προτάσεις που ακολουθούν. Πρόκειται για εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες ιδέες για το κολατσιό στο σχολείο που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους!

Μπαγκέτα με αυγό

Υλικά:

1 μπαγκέτα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
3-4 φέτες ντομάτα
1 φύλλο μαρούλι
1 αυγό βραστό
2 κ.σ. τριμμένο τυρί
2 κ.γ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

Κόβουμε την ντομάτα και το αυγό σε ροδέλες. Κόβουμε την μπαγκέτα στη μέση κατά μήκος, προσέχοντας να μην χωριστεί στα δύο. Τοποθετούμε μέσα στη μπαγκέτα το μαρούλι, τη ντομάτα, το αυγό, το τυρί και το dressing μας.

Muffins με καρότο, μελιτζάνα και κολοκυθάκι

Πηγή Φωτογραφίας: simplyscratch.com

Υλικά:

2 κούπες φαρίνα
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο κολοκυθάκι τριμμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια
3 αυγά
½ κούπα γάλα
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζεις το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτεις τα τριμμένα λαχανικά και την γραβιέρα κι ανακατεύεις καλά με το χέρι σου. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάς τα 3 αυγά και προσθέτεις το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και την πάπρικα κι ανακατεύεις. Ρίχνεις αυτό το μείγμα στο μείγμα των λαχανικών κι ανακατεύεις καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί αυτό το μίγμα. Βουτυρώνεις καλά την φόρμα των muffins και γεμίζεις. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 – 25 λεπτά.

Κριτσίνια με σπανάκι

Πηγή Φωτογραφίας: womensweeklyfood.com.au

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού

3 καρότα, τριμμένα

1/5 κούπα σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο

250 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

150 ml νερό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Eκτέλεση:

Αφού πάρετε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτετε το λάδι και το νερό και ζυμώνετε αρχικά με κουτάλι και μετά με τα χέρια. Σε περίπτωση που χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό. Έπειτα αφού χωρίσετε τη ζύμη στα δύο προσθέτετε στο ένα μέρος ζύμης το καρότο και στο δεύτερο μέρος ζύμης το σπανάκι.

Μετά για να αναμειχθούν τα λαχανικά, ζυμώνετε καλά τις ζύμες και τις αφήνετε για λίγη ώρα στην άκρη. Μετά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε ποσότητα ίση με ένα καρύδι από την κάθε ζύμη και πλάθουμε κριτσίνια.

Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνετε τα κριτσίνια. Ψήνετε τα κριτσίνια στον φούρνο, στις αντιστάσεις, για 15-20 λεπτά.

Πίτσα με ψωμί του τοστ

Υλικά

Φέτες ψωμί του τοστ (ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε)
5 φέτες γαλοπούλα ψιλοκομμένη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας)
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
1/2 κ. γλ. ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα ταψί στρώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα και από πάνω τοποθετήστε τις φέτες ψωμιού του τοστ, κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήσετε κενό. Αλείψτε με λίγη σάλτσα ντομάτας και προσθέστε τη γαλοπούλα. Ρίξτε το 1/3 της γραβιέρας προσπαθώντας να καλύψετε όλες τις φέτες τοστ. Στραγγίστε τα μανιτάρια και τις ελιές και προσθέστε τα ομοιόμορφα πάνω από τα αλλαντικά. Προσθέστε τις ντομάτες και την πιπεριά και πασπαλίστε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήστε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20- 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.

Αλμυρά muffins με ελιές και φέτα

Υλικά:

8 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος)
1κ.σ. ελαιόλαδο
10 ελιές μαύρες, σκληρές, ψιλοκομμένες
200γρ. σκληρή φέτα σε κομμάτια
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
½ κούπα βούτυρο
αλάτι

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και λαδώνετε ένα ταψί και το βάζετε μέσα να ζεσταίνεται.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και λίγο αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να γίνει η ζύμη τρίμματα. Προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτετε τις ελιές, την φέτα και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε καλά.

Αλείφετε τη ζύμη με λίγο λάδι, την σκεπάζετε και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για περίπου 10-15 λεπτά. Την πλάθετε σε μπαλίτσες και τις βάζετε στο καυτό ταψί. Ψήνετε για 25-30 λεπτά και μόλις τα ψωμάκια είναι έτοιμα τα βγάζετε από το ταψί και τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν.