Δευτέρα 17 Μαρτίου

Eίσαι νέα μαμά; Η δρ Ειρήνη Κυριακουλάκου μιλά στο Infokdis για τα μικρά βήματα που θα κάνουν εύκολη τη νέα σου καθημερινότητα

Φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως φροντίζουμε το παιδί μας

Από τη δρ Ειρήνη Κυριακουλάκου, MD, MSc, ειδικευόμενη Iατρό στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, εξειδικευμένη στην άσκηση για την εγκυμοσύνη και τη λοχεία, με εμπειρία στη νευρολογική, μυοσκελετική και παιδιατρική αποκατάσταση και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος “Άσκηση και Υγεία”.

Γύρισες στο σπίτι, αγκαλιά με το μικρό πλάσμα που τόσο καιρό περίμενες. Όλη σου η ζωή έχει αλλάξει και κάθε στιγμή της ημέρας σου γεμίζει με τις ανάγκες του. Δίνεις όλη σου την αγάπη, κάθε κομμάτι της ψυχής σου, για να το φροντίσεις. Μέσα σε όλο αυτό, όμως, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσεις κι εσένα. Να ακούσεις τις ανάγκες που έχει το σώμα και το μυαλό σου. Συμβουλεύει η δρ. Ειρήνη Κυριακουλάκου

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαία πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Είναι τα μικρά πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, που σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις, να απολαύσεις τη μητρότητα, αλλά και να παραμείνεις ο εαυτός σου μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Φροντίδα σώματος: Κίνηση & Διατροφή

Σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Με την έγκριση του γιατρού σου, ξεκίνα με μικρά βήματα, ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση. Ακόμα και ένας περίπατος ή μερικές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μειώσουν το στρες και να ανεβάσουν τη διάθεσή σου.
✔ Βρες μια διαδρομή κατάλληλη για το καρότσι και αύξησε λίγο τον ρυθμό σου.

✔Βάλε το μωρό στο μάρσιπο και κοίμησέ το ενώ περπατάς. Ακόμα καλύτερα αν μπορείς να βγεις σε φυσικό περιβάλλον.
Δοκίμασε μια ομάδα νέων μαμάδων για περπάτημα ή γυμναστική – η παρέα βοηθάει πολύ!
✔ Όρισε εφικτούς στόχους, ακόμα και δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα είναι ευεργετικά.

Διατροφή

Μετά τον τοκετό, το σώμα σου χρειάζεται ποιοτικά θρεπτικά συστατικά για αποκατάσταση και ενέργεια. Η διατροφή σου δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αλλά είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Προτίμησε να λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σου, αλλά είναι καλό να κάνεις έναν έλεγχο και, εφόσον χρειάζεται, να λάβεις τα κατάλληλα συμπληρώματα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου.

✔Δεν είναι η ώρα για δίαιτα! Η απώλεια κιλών θα έρθει σταδιακά. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να αναρρώσει και να προσαρμοστεί. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση, μπορείς να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο που θα σε βοηθήσει να βρεις μια ισορροπημένη προσέγγιση χωρίς στερήσεις.

✔Αν μπορείς, κάνε meal planning ή ετοίμασε κάποια γεύματα από πριν για να τα έχεις έτοιμα στην κατάψυξη.

Έχε έτοιμο ένα καλαθάκι με νερό και υγιεινά σνακ όπου κι αν πας με το μωρό. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει η επόμενη βόλτα ή για πόσο θα αποκλειστείς σε αυτή την πολυθρόνα!

Ξεκούραση & Ύπνος

Ο ύπνος είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της μητρότητας, ειδικά τους πρώτους μήνες. Δεν μπορείς να ελέγξεις το πρόγραμμα του μωρού, αλλά μπορείς να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία για ξεκούραση.
Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό. Το ξέρω, ακούγεται τετριμμένο και δεν είναι πάντα εφικτό,αλλά δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί, όσο πιο συχνά γίνεται.
Αν θηλάζεις, δοκίμασε τη ξαπλωτή στάση θηλασμού ώστε να μπορείς να ξεκουράζεσαι κι εσύ παράλληλα.

Διαχείριση άγχους & συναισθημάτων

Η περίοδος μετά τον τοκετό φέρνει έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις αγχωμένη ή καταβεβλημένη. Βρες τρόπους να ηρεμήσεις και να συνδεθείς με τον εαυτό σου.
Δοκίμασε ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό έστω για λίγα λεπτά την ημέρα.
Κράτα ημερολόγιο (journaling) για να εκφράζεις σκέψεις και συναισθήματα.
Άκου μουσική που σου φτιάχνει τη διάθεση ή δοκίμασε καθοδηγούμενες χαλαρωτικές τεχνικές πριν τον ύπνο.
Ακόμα και λίγα λεπτά ηρεμίας μπορούν να κάνουν διαφορά.

Ζήτα βοήθεια: Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνη

Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι αδυναμία, αλλά έξυπνη στρατηγική για τη διαχείριση της καθημερινότητας. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει με το φαγητό, το σπίτι ή ακόμα και με το μωρό, αποδέξου τη βοήθεια.
Μη διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική υποστήριξη – μια μαία, σύμβουλος θηλασμού, γυναικολόγος, ψυχολόγος ή φυσικοθεραπευτής μπορούν να σε στηρίξουν ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Φρόντισε τον εαυτό σου, όπως φροντίζεις το παιδί σου

Η αυτοφροντίδα μοιάζει διαφορετική για την κάθε μία. Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαία πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Είναι τα μικρά πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, που σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις, να απολαύσεις τη μητρότητα, αλλά και να παραμείνεις ο εαυτός σου μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Δε θα είναι όλες οι μέρες εύκολες, ούτε όλες δύσκολες. Σιγά σιγά θα βρεις περισσότερο χώρο για σένα και τα θέλω σου. Μην περιμένεις την “κατάλληλη στιγμή” για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Βάλε προτεραιότητα και τη δική σου υγεία και ευεξία. Και αν ποτέ αμφιβάλλεις, θυμήσου: φροντίζοντας εσένα, δείχνεις στο παιδί σου πώς να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Παρασκευή ημέρα διαμαρτυρίας για τα Τέμπη

Τα παιδιά και τα βρέφη ταξιδεύουν δωρεάν στην Aegean

Ροή Ειδήσεων