Μπλε Φάλαινα: H Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί στο Infokids.gr γιατί οι έφηβοι πέφτουν στην παγίδα του επικίνδυνου παιχνιδιού

Το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι Μπλε Φάλαινα ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας με την αυτοκτονία του 15χρονου Ορέστη από το Κερατσίνι που η Αστυνομία εξετάζει αν σχετίζεται με το εν λόγω παιχνίδι.

Παρά τις ανακοινώσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η έλευσή της διαδικτυακής αυτής εμμονής που ωθεί τους ανήλικους χρήστες να συμμετάσχουν σε ακραίες και πιθανόν θανατηφόρες συμπεριφορές αυτοτραυματισμού εντούτοις η Μπλε Φάλαινα φαίνεται ότι κατάφερε να εισχωρήσει δυναμικά στο ελληνικό διαδίκτυο, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει μια σημαντική μερίδα παιδιών και εφήβων.

Οι γονείς προσπαθούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους τέτοιες κινδύνους και επιζητούν την έγκυρη και εμπεριστατωμένη καθοδήγηση των ειδικών ούτως ώστε να μην έρθουν τα παιδιά τους αντιμέτωπα με αυτό τον εφιάλτη.

Το Infokids.gr θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τι είναι αυτό που ωθεί παιδιά και εφήβους να αποδεχθούν χωρίς δισταγμό την πρόκληση ένταξης στη Μπλε Φάλαινα και να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν πώς πρέπει να πλησιάσουν τα παιδιά τους και να χτίσουν μια εποικοδομητική επικοινωνία που θα τα προστατέψει από τέτοιες “παγίδες” μίλησε με την κα Χρυσούλα Μαυράκη, Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλο Παιδιού και Οικογένειας και Ψυχολόγο που μάς εξηγήσει τι κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτή την επικίνδυνη μανία που έχει κατακτήσει παγκοσμίως το ενδιαφέρον και την αποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών χρηστών.

Γιατί οι έφηβοι υποκύπτουν στη πρόκληση της Μπλε Φάλαινας;

Οι έφηβοι λόγω ιδιοσυγκρασίας φλερτάρουν με πολλές ακραίες, δύσκολες, ριψοκίνδυνες ακόμα και παραβατικές καταστάσεις. Μάλιστα μέσα από την επανάσταση που κατά καιρούς κάνουν εναντίον όλων και την αμφισβήτηση που εκφράζουν εντόνως για πρόσωπα και πράγματα, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εκδηλώνουν ξεκάθαρα αυτοετεροτιμωρητικές διαθέσεις . Με άλλα λόγια, μέσα από τις πράξεις τους επιλέγουν να κάνουν κακό στον στον εαυτό τους, τιμωρώνοντας όμως ευθέως τους γονείς τους για ό,τι θεωρούν οι έφηβοι ότι έχουν κάνουν οι γονείς τους στραβό στους ίδιους.

Αν και ο έφηβος γνωρίζει ότι το παιχνίδι στηρίζεται στον αυτοτραυματισμό εντούτοις δεν φοβάται να προβεί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Πώς δικαιολογείται αυτή η στάση;

Λόγω της έκρηξης των ορμονών που προετοιμάζουν για την μετάβαση στην ενήλικη ζωή, οι έφηβοι είναι ευάλωτοι συναισθηματικά, ευέξαπτοι, ευερέθιστοι, ευσυγκίνητοι οπότε ενώ ξέρουν ότι αυτό που τους ζητείται εμπεριέχει πόνο, εκείνοι το κάνουν με τη θέλησή τους στα πλαίσια μιας δραματοποιημένης και τραγικοποιημένης συμπεριφοράς.

Αφού ανταποκριθούν στην πρόκληση της Μπλε Φάλαινας γιατί τρέχουν να ειδοποιήσουν τους γονείς και τους φίλους τους για αυτό που προκάλεσαν στον εαυτό τους και πιθανόν έβαλε σε κίνδυνο της ζωή τους;

Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος του εφήβου που αποδέχθηκε την πρόκληση να παίξει σε αυτό το παιχνίδι. Όλα είναι απόρροια της αυτοετεροτιμωρίας. Η συμπεριφορά του εφήβου δε είναι τίποτα άλλο παρά μια κραυγή απόγνωσης προς τον ίδιο του το γονέα “Να τι έκανα και τώρα, κάτσε να αναλογιστείς γονιέ τι έχεις κάνει λάθος μαζί μου και εγώ συμπεριφέρομαι στον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο“. Ο αποδέκτης της όλης αυτής κατάστασης δεν είναι άλλος παρά ο γονέας. Είτε ο γονέας ανακαλύψει ότι το παιδί του συμμετέχει στη Μπλε Φάλαινα είτε το παιδί σπεύσει να του το ανακοινώσει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. “Κοίτα τι κάνω σε μένα που με λατρεύεις και με αγαπάς και πόνεσε. Πόνεσε γιατί θέλω να σε τιμωρήσω για ένα σωρό άλλα πράγματα που θεωρώ ότι έχεις κάνει στραβά στη ζωή μου.”

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός για να μην βρεθεί στη θέση να διαπιστώσει ότι το παιδί του έμπλεξε στα δίχτυα της Μπλε Φάλαινας;

Ο γονέας πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με το παιδί του. Όσοι γονείς το έχουν καταφέρει αυτό δεν έχουν να φοβούνται κάτι. Μιλήστε με τα παιδιά σας, ακούστε τα και μην τα πνίγετε συνέχεια με τις απαγορεύσεις και τα όχι. Μιλήστε στα παιδιά ανοιχτά για το παιχνίδι αυτό και δείξτε τούς τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτό. Η διαφάνεια είναι πάντα επιθυμητή. Χτίστε μια καλή σχέση με τα παιδιά σας από όταν είναι μικρά. Μην κουνάτε μόνο το χέρι ούτε να απειλείτε μόνο με την τιμωρία. Άκου και συζήτα με το παιδί σου και δεν θα χάσεις.

Ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων παιδιών θυμάτων της παγίδας αυτού του παιχνιδιού;

Παιδιά χωρίς αυτοεκτίμηση, χωρίς παρέες, αποκομμένα από το κοινωνικό ιστό, ενδεχομένως και στοχοποιημένα από τον περίγυρο για διάφορους υπαρκτούς ή φανταστικούς λόγους,  παιδιά που ζουν σε οικογένειες που δεν είναι αρμονικές ούτε έχουν αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Παιδιά που δεν επιβεβαιώνονται μέσα από επιτυχίες δραστηριότητες σχολικές ή εξωσχολικές. Ο αθλητισμός, ομάδες πολιτιστικών δραστηριοτήτων , η αυτοκετίμηση και η καλή οικογενειακή επικοινωνία δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα που κρατά μακριά παιδιά και εφήβους από τη Μπλε Φάλαινα και κάθε είδους τέτοια επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει από την πλευρά του γονέα έλεγχος της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού “Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά και πρόσεχε πού κινείται το παιδί σου διαδικτυακά“. Επίβλεψη και καλή επικοινωνία όταν κλείνει η πόρτα του εφηβικού δωματίου και το παιδί ανοίγει την πόρτα του αχανούς χώρου του διαδικτύου που ο κίνδυνος παραμονεύει ανά πάσα στιγμή.

Τι πρέπει να κάνει ο γονέας εάν αντιληφθεί ότι παιδί του συμμετέχει στη Μπλε Φάλαινα

Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσειάμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλεφωνικά στο 11188
– Στέλνοντας e-mail στο [email protected]
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.