«Μπλε φάλαινα»: Η νέα διαδικτυακή εμμονή που παρασύρει τα παιδιά σε ακραίες πράξεις

Προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει οι αρμόδιες Aρχές στην Ελλάδα για ένα νέο και άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι», τη «μπλε φάλαινα», το οποίο ξεκίνησε από τη Ρωσία και σύντομα διαδόθηκε και στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, άτομα ζητούν από τους νέους που αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι, να αγοράσουν διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια να κάνουν μία σειρά από επικίνδυνα πράγματα για τη ζωή τους, όπως να χαράξουν μία φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι. Στο τέλος, ζητούν από εκείνους να αυτοκτονήσουν και να καταγράψουν την πράξη τους. Αν αρνηθούν, προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος τους.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών, τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας sites τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.

«Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» και η κόντρα της «μπλε φάλαινας». Στην κόντρα της «μπλε φάλαινας» το παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να καταγράψει σε βίντεο την πράξη, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού. Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι, ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες που χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πώς να προφυλαχθεί από αυτό που το προτρέπουν να κάνει».

Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει ακόμα ότι συχνά οι ειδικοί διαπιστώνουν μια προβληματική κατάσταση πίσω από ένα παιδί που πείθεται να κάνει κάτι τέτοιο: «Τις περισσότερες φορές υπάρχει μια προβληματική σχέση, μια προβληματική οικογένεια ή μια προβληματική ψυχολογία ενός παιδιού, η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από τέτοια εκδήλωση».