Πανεύκολες και υγιεινές ιδέες για το πρωινό γεύμα των παιδιών

Είναι γνωστό σε όλους και ιδίως στους γονείς, πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα για κάθε παιδί. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς δεν δίνουν προσοχή και δυσκολεύονται να προσφέρουν πρωινό στα παιδιά για διάφορους λόγους. Η έλλειψη χρόνου, «δεν προλαβαίνει το παιδί, είναι δύσκολο το πρωί να φάει», είναι μερικές από τις πολλές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι γονείς. Σκεφτείτε ότι μετά από 8-10 ώρες βραδινού ύπνου, τα αποθέματα ενέργειας του παιδιού είναι πολύ χαμηλά και το σώμα όσο και ο εγκέφαλος χρειάζονται άμεσα ενέργεια, τόση που θα δώσει στο παιδί ένταση, δύναμη, ζωτικότητα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού πρωινού για τα παιδιά, και που η οικογένεια πρέπει να το υιοθετήσει ως βασική πρωινή ενέργεια για τα παιδιά:

• Τα παιδιά που τρώνε πρωινό συνήθως διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με όσα παιδιά το παραλείπουν.
• Επίσης, αν ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό, δυσκολότερα θα πέσει το παιδί στον πειρασμό των λιγότερο υγιεινών σνακ τις αμέσως επόμενες ώρες στο σχολείο.
• Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε καλό πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μπορούν να συγκεντρωθούν αποτελεσματικότερα στα μαθήματα, έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση, δύναμη και ενέργεια στο σύνολο της ημέρας.
• Γεύματα που περιέχουν π.χ. υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα ένα μπολ με δημητριακά ή ένα γεύμα με 2 φρυγανιές ολικής με μέλι και λίγο τυρί κ.ά., δίνουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας.

Η σύσταση της δίαιτας ενός παιδιού πρέπει να είναι:

Κατά 50%-60% υδατάνθρακες (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά κ.ά.), 25%-35% λίπη (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, κρέας κ.ά.) και 10%-15% πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, ψάρια κ.ά.). Αυτός συνήθως ο κανόνας ισχύει κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, και βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να λειτουργεί ομαλά. Βέβαια, μπορεί να μεταβληθεί αν λάβουμε υπόψη τον τρόπο καθημερινής λειτουργιάς κάθε παιδιού, εάν π.χ. ασκείται και πόσο έντονα, εάν βρίσκεται σε περίοδο εξετάσεων κ.ά.

Δείτε παρακάτω μερικά απλά πρωινά γεύματα, ώστε ούτε ο γονιός ούτε το παιδί να βλέπουν το πρωινό ως αγγαρεία και πίεση χρόνου:

• Δημητριακά με γάλα
• 1-2 φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής με βούτυρο και μέλι
• Ένα βραστό αυγό, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και ένα φρούτο (το φρούτο μπορεί να καταναλωθεί και στο σχολείο αργότερα)
• Ένα τοστ ή έστω μισό με τυρί και γαλόπουλα ή κοτόπουλο και μία φέτα ντομάτα ή λίγο μαρούλι
• Μια μικρή κρέπα με τυρί τοστ ή λίγο τυρί κρέμα και λίγη ντομάτα
• 1 ρυζόγαλο ή 1 γιαούρτι με λίγο μέλι ή δημητριακά
• 1 μικρή μπαγκέτα ή ψωμάκι σάντουιτς με πάστα ελιάς, τυρί τοστ ή φέτα τριμμένη και λίγη ντομάτα ή μαρούλι
• 1 κομμάτι σπιτικό κέικ

Βέβαια, μπορείτε τις ημέρες που ο χρόνος είναι μεγαλύτερος π.χ. το Σαββατοκύριακο, να φτιάξετε και άλλα πρωινά όπως μια ομελέτα ή ένα αυγό μάτι, μια κρέπα με κοτόπουλο ή γαλόπουλα, λίγο γιαούρτι και μαρούλι κ.ά.

Επίσης, προσπαθήστε όπου μπορείτε να χρησιμοποιείτε αγνά υλικά και προϊόντα κατασκευασμένα στο σπίτι και όχι πολλά τυποποιημένα και τροποποιημένα προϊόντα, όπως π.χ. είναι καλύτερα να πάρετε λίγο στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, να το κόψετε σε μικρές φέτες και να ψήνετε λίγο από αυτό για το τοστ ή το σάντουιτς του παιδιού, παρά να χρησιμοποιείτε συχνά αλλαντικά.

Υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί γευμάτων που μπορείτε να φτιάξετε για τα παιδιά σας, αλλά να θυμάστε πάντα πως ό,τι κάνετε το κάνετε από αγάπη, με αγάπη για ό,τι πολυτιμότερο αγαπάτε, για ένα υγιές παρόν και ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον για εκείνα.

Δημήτριος Κουτρούμπας
Bsc Κλινικός Διατροφολόγος – Φυσιοθεραπευτής – Φυσιοπαθητικός
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
E-mail: dimkphysiotherapist@yahoo.gr