Να δίνω ή να μη δίνω στο παιδί το κινητό; Τι λέει κορυφαίος παιδίατρος;

Να δίνω ή να μη δίνω στο παιδί το κινητό; Τι λέει κορυφαίος παιδίατρος;

Ο ειδικός αντιτίθεται στην ιδέα των απόλυτων ορίων στη χρήση οθόνης για τα παιδιά.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα «παιδί και κινητό», και τη χρήση τους τόσο από μικρά παιδιά όσο και από εφήβους, γίνεται όλο και πιο έντονη και απασχολεί διαρκώς γονείς και ειδικούς στην παιδιατρική και την ανάπτυξη των παιδιών. Στη μέση αυτής της συζήτησης βρίσκεται ο δρ. Μάικλ Ριτς, διακεκριμένος παιδίατρος που έχει ειδίκευση στη θεραπεία παιδιών με “εθισμούς στο διαδίκτυο” – έναν όρο που απορρίπτει ως αντιπροσωπευτικό για τις συμπεριφορές υπερχρήσης.

Εκπαίδευση για υγιή χρήση

Σύμφωνα με τον δρ. Ριτς, η αντίληψη ότι οι γονείς μπορούν να επιβάλλουν απόλυτα όρια χρήσης οθόνης στα παιδιά τους είναι ψευδαίσθηση. Αντί γι’ αυτό, προτείνει μια προσέγγιση που εστιάζει στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των παιδιών για να μάθουν να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία της σωστής χρήσης των κινητών τηλεφώνων, καθώς αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και είναι απαραίτητα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση.

Οι γονείς συχνά αντιμετωπίζουν τη δύσκολη απόφαση εάν πρέπει να δώσουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο ή όχι, μιας και ανησυχούν για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Η προσέγγιση του δρ. Ριτς υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση είναι να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τη χρήση τεχνολογίας και να εντάξουν την τεχνολογία στην καθημερινή ζωή τους με υγιή τρόπο.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να επικοινωνούν και να ενημερώνονται για τις καλύτερες τακτικές σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά και να προσφέρουν στήριξη και καθοδήγηση στα παιδιά τους, προκειμένου να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με την τεχνολογία και να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από τους πιθανούς κινδύνους.

Συμβουλές για γονείς από τον δρ. Μάικλ Ριτς:

  1. Εκπαιδεύστε για τη χρήση: Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα με σύνεση και υπεύθυνα. Διδάξτε τους τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ ψηφιακής και μη ψηφιακής ζωής.
  2. Αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων: Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες όπως υπερκινητικότητα, κοινωνική αγχότητα ή κατάθλιψη, εστιάστε στην αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων προβλημάτων που μπορεί να οδηγούν σε προβληματική χρήση της τεχνολογίας.
  3. Δημιουργία ψηφιακής ισορροπίας: Καθορίστε κοινές ώρες χωρίς κινητά τηλέφωνα, όπως οικογενειακά γεύματα ή χρόνος για άλλες δραστηριότητες χωρίς οθόνες, για να διατηρήσετε την ισορροπία.
  4. Μην ανησυχείτε για απόλυτες απαγορεύσεις: Αντί να επικεντρωθείτε στο να απαγορεύσετε απόλυτα τη χρήση οθονών, επικεντρωθείτε στην ενημέρωση και την καθοδήγηση για την υγιή και παραγωγική χρήση τους.

Διαβάστε επίσης:

Τι έκαναν οι γονείς μας στη δεκαετία του ’80 όταν δεν υπήρχαν κινητά για να τους αποσπούν;

O άντρας μου είναι εθισμένος στο κινητό του και αυτό καταστρέφει τον γάμο μας

Παιδιά και οθόνες: Τι συστήνει ο διάσημος «κανόνας του 3-6-9-12»;

Ροή Ειδήσεων