Τι έκαναν οι γονείς μας στη δεκαετία του ’80 όταν δεν υπήρχαν κινητά για να τους αποσπούν;

Τι έκαναν οι γονείς μας στη δεκαετία του '80 όταν δεν υπήρχαν κινητά για να τους αποσπούν;

“Έχoντας διαβάσει πολλά για το θέμα “distracted parenting”(αποσπασμένοι γονείς) και για τα πώς η διαρκής ενασχόλησή μας με τα τηλέφωνά μας επηρεάζει τις αλληλεπιδράσεις μας με τα παιδιά μας, με έκανε να σκεφτώ τα παιδικά μου χρόνια”, ξεκινά να γράφει αυτή η μαμά ψυχολόγος, συνοδεύοντας το κείμενό της με ένα εξαιρετικό γράφημα:

“Ως παιδί που μεγάλωνα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι γονείς μου προφανώς δεν είχαν smartphone ή Instagram για να αφιερώσουν τον χρόνο και την προσοχή τους. Αυτό, όμως, δεν σήμαινε, ότι λειτουργούσαν ως οι προσωπικοί μου διασκεδαστές!

Οι γονείς σήμερα φαίνεται να περνούν περισσότερο διαδραστικό χρόνο με τα παιδιά τους, από άλλες προηγούμενες γενιές. Ασχολούμαστε υπερβολικά με το πρόγραμμά τους, τις δραστηριότητές τους και πολλά άλλα.

Οι έρευνες, ωστόσο, μας λένε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των περισπασμών που είχε η γενιά των γονιών μας και των δικών μας τεχνολογικών περισπασμών:

Τα smartphones μας έχουν την ιδιαιτερότητα να μας αποσπούν τόσο πολύ την προσοχή γιατί αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Σπάνια τα απενεργοποιούμε ή φεύγουμε από το σπίτι χωρίς αυτά, ενώ έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν την προσοχή μας με ειδοποιήσεις και μηνύματα, εξυπηρετώντας την μανία μας να τεκμηριώνουμε ασταμάτητα τη ζωή των παιδιών μας με φωτογραφίες και βίντεο. Όλα αυτά το καθιστούν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τα κινητά μακριά από την προσοχή μας, σε αντίθεση με ορισμένα παραδείγματα στο παραπάνω γράφημα.

Αισθάνεστε ότι το τηλέφωνό σας αποσπά την προσοχή σας στην ανατροφή των παιδιών σας ή στη ζωή σας γενικότερα; Πότε δεν είναι αργά να το αλλάξετε αυτό. Μην “αυτομαστιγώνεστε”, όμως. Σκεφτείτε, όμως, τι έκαναν οι δικοί μας γονείς, αντί να ασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο μαζί μας:

  • Μιλούσαν στο τηλέφωνο.
  • Έκαναν δουλειές στο σπίτι.
  • Έβλεπαν τηλεόραση.
  • Καλούσαν φίλους στο σπίτι.
  • Μας άφηναν να βαρεθούμε.
  • Διάβαζαν εφημερίδες.
  • Φρόντιζαν τον κήπο.
  • Έπαιρναν σύντομους υπνάκους στον καναπέ.
  • Μας έστελναν έξω να παίξουμε…

Και κανείς δεν τους κατηγορούσε, ότι δεν ασχολούνται αρκετά μαζί μας!

Διαβάστε ακόμα:

Κοτόπουλα Αγγελάκης: Λαχταριστές κοτομπουκιές, ολόφρεσκα φιλετίνια και κεφτεδάκια πανέ και ένα ρολό… όλο γεύση!

Δώδεκα νέα είδη μανιταριών εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από μαθητές δημοτικού στα Γρεβενά!

Η Στεφανία Λυμπερακάκη τραγουδά για την Disney και… διεκδικεί ρόλο παρουσιάστριας!