Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Παρέμβαση Σταϊκούρα για να δοθεί η αποζημίωση στην οικογένεια

Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Παρέμβαση Σταϊκούρα για να δοθεί η αποζημίωση στην οικογένεια

Για επανεξέταση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την υπόθεση της αποζημίωσης για τον θάνατο του μαθητή 11χρονου Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στις 8/6/2017, μετά την έφεση που ασκήθηκε από το Δημόσιο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην αγωγή των οικείων του.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Το ενδιαφέρον του υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν κατά τις σχετικές διατάξεις του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22/6/2020 έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση. Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

Το Δημόσιο δεν θέλει να δώσει αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, αλλά αντίθετα τα μέτρα είχαν εξασθενήσει.  Στην συνέχεια το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας. Χθες η υπόθεση άνοιξε εκ νέου αφού συζητήθηκε σε δεύτερο βαθμό στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Θ. Μαντάς για την αποζημίωση στην οικογένεια του Μάριου: Ότι δεν έπραξε το Δημόσιο, θα το πράξει με γενναιότητα η Δικαιοσύνη

Ως έκπληξη και αιφνιδιασμό χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος της οικογένειας, την αρνητική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να παραιτηθεί το Δημόσιο από την έφεση που άσκησε στην πρωτόδικη απόφαση που επιδίκαζε αποζημίωση. Όπως είπε ο συνήγορος της οικογένειας του Μάριου στην ΕΡΤ, «δικάσαμε χθες στο Διοικητικό Εφετείο, σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Έχουμε θετική προσδοκία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό που δεν έπραξε το ελληνικό Δημόσιο, θα το πράξει με γενναιότητα η ελληνική Δικαιοσύνη».

«Η υπόθεση έχει διανύσει μια σημαντική δικαστική διαδρομή. Έχουμε ήδη στα χέρια μας από τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, μια ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η οποία με ένα εξαιρετικό κατά περιεχόμενο σκεπτικό διαπιστώνει τις πλημμέλειες και τις ελλείψεις και την αδυναμία της Πολιτείας να παράσχει ασφαλή αστυνόμευση και προστασία στους κατοίκους της περιοχής. Η δικαστική απόφαση συνδέει την τραγική απώλεια της ζωής του Μάριου με τις ελλείψεις της Πολιτείας και επιδικάζει αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου.

«Στο μεσοδιάστημα από το Πρωτοβάθμιο στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο αιτηθήκαμε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την έφεση, κατά ανάλογη συμπεριφορά με την υπόθεση της Marfin. Βρήκαμε θετική ανταπόκριση και με θετική εισήγηση εισήχθη η υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Με οριακή πλειοψηφία, 6 – 5. το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την έφεση που έχει ασκήσει αφού η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπουν αυτή την αντιμετώπιση».

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Θρήνος για τη μητέρα 3 παιδιών που “έφυγε” από κορωνοϊό – Oι δηλώσεις του συζύγου της

Συγγενής Βλεφαρόπτωση: Η σπάνια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο αμβλυωπίας στα παιδιά

Ο 15 μηνών Χρήστος Εφραίμ θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στη Σικελία και μάς χρειάζεται στο πλευρό του

Ως πότε θα μεγαλώνουμε “μορφωμένα αμόρφωτα” παιδιά; H άβολη διαπίστωση ενός παιδιάτρου