Το κράτος κατά της οικογένειας του 11χρονου Μάριου που έπεσε νεκρός στο σχολείο του στο Μενίδι

Θάνατος Μάριου από αδέσποτη σφαίρα: Παρέμβαση Σταϊκούρα για να δοθεί η αποζημίωση στην οικογένεια

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

«Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε δυστυχώς για μία ακόμη φορά να μη σταθεί δίπλα στους πολίτες του αλλά απέναντι τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη, θα πράξει αυτό που παρέλειψε να κάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα επικυρώσει με απόφαση του διοικητικού εφετείου της σκέψης και τις παραδοχές του διοικητικού πρωτοδικείου και θα δικαιώσει την οικογένειά του μικρού Μάριου» ήταν τα λόγια του δικηγόρου της οικογένειας κ.Μαντά, αναφερόμενος στο δημόσιο που ζήτησε να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση της οικογένειας του Μάριου, τονίζοντας ότι δεν φέρει ευθύνη για το θάνατο του 11χρονου.

Η απόφαση της σημερινής δίκης αναμένεται σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Η υπόθεση του 11χρονου Μάριου που το 2017 έπεσε νεκρός από αδέσποτες σφαίρες στο πραύλιο του σχολείου του στο Μενίδι ανοίγει ξανά σήμερα, αφού πρόκειται να συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247.gr.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Δημόσιο έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία επιδικάστηκε το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ στην οικογένεια. Μάλιστα, η συζήτηση ενδεχομένως να είχε λάβει χώρα νωρίτερα, ωστόσο η οικογένεια του Μάριου είχε ζητήσει την αναβολή της εν αναμονή της αίτησης που είχε υποβάλει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για συμβιβασμό της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιανουαρίου 2021 οι συγγενείς του 11χρονου, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, Θεοδ. Μαντά, υπέβαλε αίτημα προς το ΝΣΚ, ζητώντας να παραιτηθεί από την έφεσή του το Δημόσιο και εκείνοι αντιστοίχως από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Αρκετούς μήνες αργότερα -με αποτέλεσμα να αναβληθεί η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο- το ΝΣΚ έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία, απόφαση η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 6-5. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η εισήγηση επί της αιτήσεως ήταν θετική, καθώς η δικηγόρος του ΝΣΚ, η οποία καλείται σήμερα να δικάσει την υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι “δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως”.

Σύμφωνα πάντα με το news247.gr, από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι σήμερα ο δράστης αυτού του τραγικού εγκλήματος δεν έχει εντοπιστεί. Ήταν 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, όταν ο 11χρονος Μάριος περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, ενώ λίγο πιο πέρα βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου. Από τη μία στιγμή στην άλλη, το παιδί έπεσε αναίσθητο στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μέσω ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23, ενώ από την έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Η οικογένεια στις 25.4.2018 κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής. Στο δικόγραφο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν και έγγραφα των αστυνομικών αρχών σύμφωνα με τα οποία από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων, καθώς και από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σοκ στο Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα σκότωσε τον 10χρονο μαθητή στο 6ο Δημοτικό Σχολείο

Ποια αποζημίωση θα λάβουν οι γονείς του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι

Κανείς δεν ξέχασε τον 11χρονο Μάριο που “έφυγε” από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του σχολείου