Ποια αποζημίωση θα λάβουν οι γονείς του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαίωσε την οικογένεια του 11ου Μάριου, που έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017 κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο προαύλιο του σχολείου του όταν δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα και δυστυχώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο δράστης του πυροβολισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στην οικογένεια του 11χρονου επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ για όλα τα μέλη της, αφού κατέθεσαν αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.

Πρώτη φορά επιδικάστηκε τέτοιο ποσό

«Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας», είπε στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, σχολιάζοντας την επιδίκαση αποζημίωσης ύψους 500.000 ευρώ στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.

«Το περιστατικό τελικά αυτό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος Μαντάς, λέγοντας ότι το διάστημα πριν από το περιστατικό είχαν σχηματιστεί 339 ποινικές δικογραφίες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για οπλοκατοχή, άσκοπους πυροβολισμούς κτλ, προσθέτοντας ότι όπως αναφέρεται στην απόφαση «η σφαίρα που σκότωσε τον 11χρονο Μάριο ήταν αδέσποτη, όμως δεν είναι αδέσποτες οι ευθύνες για αυτήν, οι οποίες βαρύνουν την ελληνική Πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της».

Τι δήλωσε η μητέρα του 11χρονου Μάριου

Η μητέρα του 11χρονου Μάριου, η οποία ήταν δασκάλα στο σχολείο του και βρισκόταν δίπλα στο παιδί όταν σωριαζόταν νεκρό από την αδέσποτη σφαίρα, είπε χαρακτηριστικά ότι «για τον χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε και η Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Αυτός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος» Μάλιστα, σχολιάζοντας «δηκτικά» δηλώσεις αξιωματούχων την περίοδο μετά το δυστύχημα, η χαροκαμένη μητέρα είπε «ο πυροβολισμός του παιδιού μας δεν ήταν τυχαίο γεγονός, δεν ήταν “μια στραβή”, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή της Πολιτείας δείχνει ότι είχε εγκαταλειφθεί η περιοχή μας».

Οι τελευταίες στιγμές του παιδιού της

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές, η μητέρα του Μάριου είπε ότι το κακό έγινε στο σχολείο, στην διάρκεια γιορτής, λέγοντας ότι επικρατούσε «ένα κλίμα χαράς, ένα κλίμα γιορτής, με πολλά παιδιά και γονείς. Εγώ έπρεπε να ηρεμήσω τα παιδιά και ξαφνικά ακούω ότι ο Μάριος έπεσε κάτω».
Σημείωσε πάντως ότι παρά το αποτέλεσμα του αγώνα της ίδιας και του συζύγου της, «δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη δικαίωση όταν έχεις χάσει το παιδί σου».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το περιστατικό έγινε στις 08 Ιουνίου 2017 και ώρα περίπου 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης. Ο Μάριος, μαθητής της Ε΄ τάξης του σχολείου, ενώ περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, (κοντά βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου) έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23. Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.