Να γιατί πρέπει να πετάξετε άμεσα τα πλαστικά παπάκια που έχετε στο μπάνιο

Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλαστικά παπάκια που είναι απαραίτητο αξεσουάρ την ώρα του μπάνιου βρεφών και νηπίων.  Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης Και Τεχνολογίας Υδάτινων Πόρων στη Ζυρίχη και το πανεπιστήμιο του Ιλινόι τα πλαστικά παπάκια για το μπάνιο των μικρών παιδιών είναι ο «παράδεισος» των βακτηρίων και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά συνήθως βάζουν αυτά τα παπάκια στο στόμα τους και τα δαγκώνουν ή τα πιέζουν με τα χέρια τους για να εκτινάξουν στο πρόσωπό τους το νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του παιγνιδιού, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα τα πλαστικά παπάκια;

Σύμφωνα με τη Λίζα Νόυ, μικροβιολόγος: «Βρήκαμε πολλά βακτήρια και μύκητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρέθηκαν στο πόσιμο νερό, αλλά και ομάδες που είναι πιθανώς παθογόνες». Το παχύρευστο υγρό που απελευθερώνεται όταν πιέζουμε τα παπάκια περιείχε “πιθανόν παθογόνα βακτήρια” σε τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια. Εντοπίστηκαν βακτήρια της λεγεωνέλλας και βακτήρια της ψευδομονάδας της αεριογόνου.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «N.P.J. Biofilms and Microbiomes» βρήκαν ότι υπάρχουν έως 75 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μιας λαστιχένιας πάπιας μπάνιου.  Το εντυπωσιακά υψηλό αυτό επίπεδο αποδίδεται στο ότι το πολυμερές υλικό που χρησιμοποιείται στο παπάκι, απελευθερώνει άνθρακα, ο οποίος δρα ως θρεπτική ουσία για τα κύτταρα των βακτηρίων. Επιπλέον, το βρόμικο νερό της μπανιέρας λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή τροφής για τα μικρόβια.

Τα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα και ο ιδρώτας αλλά και ρυπογόνες ουσίες, ακόμη και το σαπούνι μέσα στο νερό του μπάνιου, προσθέτουν μικρόβια και συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο και δημιουργούν ένα είδος άλμης ιδανικό για τα βακτήρια. Αν και συγκεκριμένη ποσότητα βακτηρίων μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί ταυτόχρονα και να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια, στα αυτιά και στο έντερο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που προτείνουν ως λύση την κατασκευή τους από καλύτερης ποιότητας πολυμερή.