Να θυμάσαι παιδί μου το νόημα των Χριστουγέννων κρύβεται στα μικρά και καθημερινά

Να θυμάσαι παιδί μου το νόημα των Χριστουγέννων κρύβεται στα μικρά και καθημερινά

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του τελευταίου μήνα του χρόνου και έχουμε μπει για τα καλά στην αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων.  Είναι αναμφισβήτητα η πιο μαγική στιγμή της χρονιάς και η πιο αγαπημένη γιορτή των παιδιών που κάθε φορά προσμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό τους.

Ζώντας την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων με τα παιδιά

Να θυμάσαι παιδί μου το νόημα των Χριστουγέννων κρύβεται στα μικρά και καθημερινά

Θέλοντας να εξηγήσω στα παιδιά μου την πραγματική ουσία και το αληθινό νόημα των γιορτών ανακάλυψα το ολοκαίνουργιο παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη “Γράμματα στο έλατο κρυμμένα”  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα έχουν εμπορευματοποιηθεί και εν πολλοίς υπό το βάρος του υπερκαταναλωτισμού και της ανταλλαγής δώρων έχει χαθεί το μεγαλείο και τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων αυτής της γιορτής.

Ο Χριστός γεννήθηκε σε μια ταπεινή φάτνη δίχως λούσα και μεγαλεία. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε στον κόσμο μας δίδαξε την ταπεινότητα και την απλότητα. Δε χρειάζονται πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι. Όταν το ανακαλύψουμε η ζωή μας θα γίνει πιο φωτεινή και θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα.

Η μαγεία των Χριστουγέννων: Κάνοντας κάθε στιγμή να μετράει!

Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό η Κατρίνα Τσάνταλη για ακόμη μια φορά έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και έγραψε για τους μικρούς της φίλους από 4 ετών μια τρυφερή ιστορία για το πραγματικό νόημα των γιορτών. Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται μόνο στα δώρα που θα ανταλλάξουμε τις γιορτές. Ούτε στα λαμπερά χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμα λαμπάκια αν απουσιάζει η αγάπη, η αλληλεγγύη, η σκέψη για τον συνάνθρωπο και η αληθινή επικοινωνία.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία της μικρής Νίνας που καλείται να στολίσει μόνη της το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού της. Τίποτα δεν θυμίζει το τελετουργικό των περασμένων χρόνων. Σκέτη απογοήτευση την κυρίευσε.  Ήταν  το πιο μικρό, κοντό, σχεδόν άσχημο δέντρο που είχε δει ποτέ. “Χάλια! Δεν μπορεί να γίνει ποτέ όμορφο!”. Τούτε οι σκέψεις τριβέλιζαν το μυαλουδάκι της και η πολυπόθητη γιορτή της φαινόταν το απόλυτο φιάσκο.

Τότε ξανακοίταξε προσεκτικά το δέντρο και διέκρινε έναν φάκελο που ανοίγοντάς τον είχε αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει για να στολίσει το δέντρο. Έκανε όλα όσα έγραφε το γράμμα και μια νέα πρόκληση – γράμμα εμφανίστηκε. Η Νίνα άρχισε να καλοβλέπει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και οι προκλήσεις που κάθε φορά καλούνταν να φέρει εις πέρας την ενθουσίαζαν.

Επιτρέψτε μου να μην σας αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας όμως αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος είναι ότι φτάνοντας στην τελευταία αποστολή η μικρούλα παίρνει το σπουδαιότερο μάθημα ζωής, αυτό του να εκτιμά όλα όσα βρίσκονται στη ζωή της και να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Το σπουδαιότερο μάθημα ζωής που αξίζει να δώσεις στα παιδιά σου τα φετινά Χριστούγεννα

Το πνεύμα των Χριστουγέννων και η αληθινή του μαγεία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού παρά μέσα μας. Είναι η πίστη σε ό,τι ονειρευόμαστε και η πραγματοποίηση του ονείρου μας.

Με όπλο και βασικό εργαλείο την αστείρευτη φαντασία της Κατρίνας Τσάνταλης και την υπέροχη εικονογράφηση της Little Miss Grumpy κατά κόσμον Μαρίας Παγκάλου, αξίζει να φτάσει και στα δικά σας χέρια η χριστουγεννιάτικη ιστορία “Γράμματα στο έλατο κρυμμένα”  που έχει βαθιά συμβολικά νοήματα που δίνουν σπουδαία μαθήματα ζωής στα παιδιά. Δεν πρόκειται για ένα γλυκανάλατο παραμύθι αλλά για μια ιστορία που μεταδίδει στον μικρό αναγνώστη την αξία της εκτίμησης και της αναγνώρισης όλων όσων έχει. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του παραμυθιού εδώ

Μια ιστορία που αγγίζει κάθε καρδιά ανεξαρτήτως ηλικίας

Πάρτε τα παιδιά σας αγκαλιά, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ ή στο κρεβάτι τους λίγο πριν πέσουν για ύπνο και διαβάστε αυτό το παραμύθι. Αφού το διαβάσετε, αδράξτε την ευκαιρία να συζητήσετε μαζί τους το περιεχόμενο της ιστορίας. Ανατρέξτε μαζί στις ευλογίες που σας έχει χαρίσει απλόχερα η ζωή – την υγεία σας, την δυνατότητα να έχετε μια στέγη, ρούχα να ντυθείτε, παπούτσια να φορέσετε, φαγητό να φάτε, ζέστη και θαλπωρή. Δεν είναι όλοι, δυστυχώς, το ίδιο προνομιούχοι. Τούτες οι γιορτινές μέρες επιβάλλουν να νιώσουμε τυχεροί για όλα όσα έχουμε και είναι στο χέρι μας να ανταποδώσουμε λίγες από αυτές τις ευλογίες, βοηθώντας συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα ζωής και για τα παιδιά.

Γονείς, να θυμάστε: Λίγη θετική σκέψη και όλα γίνονται, με ένα μεγάλο χαμόγελο το πρωί για καλημέρα και μια ζεστή αγκαλιά το βράδυ για καληνύχτα όλες οι ευχές είναι εφικτές.

Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία, ομορφιά, ειρήνη, ελπίδα και χαρά!