Ντροπή! Οι μαθητές της ορεινής Ηλείας κάνουν μάθημα με γάντια και κασκόλ γιατί δεν υπάρχει θέρμανση στο σχολείο

Οι εικόνες που μας έρχονται από τις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στο Κούμανι της ορεινής Ηλείας κάθε άλλο παρά τιμητικές είναι καθώς οι μικροί μαθητές εν μέσω της κακοκαιρίας και του τσουχτερού κρύου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, φορώντας γάντια, κασκόλ, σκουφάκια και φυσικά τα μπουφάν τους.

Η απίστευτη και συνάμα τραγική κατάσταση είναι απόρροια του γεγονότος ότι οι δεξαμένες πετρελαίου των δύο σχολείων “στέρεψαν”, το αντίστοιχο κονδύλι είναι άφαντο οπότε τα καλοριφέρ είναι είδος πολυτέλειας και δεν λειτούργησαν καθόλου αυτές τις ημέρες.

Το ρεπορτάζ του patrisnews.com ανέδειξε την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί δυστυχώς στα σχολεία της Περιφέρειας όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα απ’ ότι στην πόλη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι χθες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς το πρωί, μην αντέχοντας το τσουχτερό κρύο μέσα στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί με την παρότρυνση και των γονέων, έβγαλαν τα παιδιά στο προαύλιο για να…ζεσταθούν.

mpoufan_gantia

Στο σχολείο φοιτούν 53 μαθητές (41 στο Δημοτικό και 12 στο Νηπιαγωγείο) από το Κούμανι και από το διπλανό χωριό, τη Φολόη. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ποτέ παραπάνω από τους μισούς, αφού κάποια παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι συναχωμένα και κάποια άλλα δεν πηγαίνουν καν, με ευθύνη των γονιών τους, προκειμένου να τα προστατεύουν από το ενδεχόμενο ασθένειας.

Οι εκπαιδευτικοί, μη έχοντας άλλη επιλογή, προσπαθούν να βρουν τρόπους να «σπάσουν» λίγο την παγωμένη ατμόσφαιρα των αιθουσών, χρησιμοποιώντας μικρά θερμαντικά σώματα. Στο Νηπιαγωγείο, έχει διαθέσει ένα σώμα κάποιος γονέας ενώ σε άλλη τάξη του Δημοτικού ο εκπαιδευτικός έχει φέρει στο σχολείο ένα αερόθερμο από το σπίτι του. Βεβαίως, οι μαθητές παραμένουν στην τάξη με τα μπουφάν, τα γάντια και τα σκουφάκια τους.

«Γραφειοκρατικός ο λόγος της καθυστέρησης»

Χθες το μεσημέρι, λίγη ώρα μετά τη διαμαρτυρία των γονέων, έγινε μεταφορά μικρής ποσότητας πετρελαίου – ώστε να λειτουργήσει σήμερα το πρωί το καλοριφέρ – και γύρω τις 10:00, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Δεββές, θα γίνει η προμήθεια για το σύνολο της ποσότητας, όχι μόνο στο σχολείο του Κούμανι αλλά και στα σχολεία των Δ.Ε Δίβρης και Λασιώνος. Εξάλλου, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους φτάσαμε, την 1η Δεκέμβρη, το σχολείο να μην έχει θέρμανση, εξήγησε πως οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, εξαιτίας της αλλαγής του Νόμου που αφορά τις προμήθειες.