Ο αγώνας για ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα ξεκινά από το σπίτι

Ο αγώνας για ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα ξεκινά από το σπίτι

Οι γονείς καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας το δυσκολότερο καθήκον του κόσμου, της ανατροφής της νέας γενιάς και της διαμόρφωσης των αυριανών πολιτών.

Τα παιδιά είναι η επένδυσή μας για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον

Πιστεύω ακράδαντα ότι βασικό μας μέλημα είναι να «πλάσουμε» ανοιχτόμυαλα παιδιά που θα αποτελέσουν στο μέλλον σκεπτόμενους ενήλικες με ενσυναίσθηση.

Για αυτό εξάλλου ήδη από τώρα που είναι μικρά επιστρατεύω όλες μου τις δυνάμεις για να τα βοηθήσω να χτίσουν μια πολύπλευρη προσωπικότητα βασισμένη σε αξίες, αρχές και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να δείχνουν αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους τους, αλλά και να νοιάζονται για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας όπου ο σεβασμός, η αποδοχή και η ισότητα θα αποτελούν βασικούς της πυλώνες.

Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ α ΚΑΙ το ω

Δεδομένου ότι τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και επηρεάζονται απόλυτα ως προς το φέρεσθαι και τη νοοτροπία που βιώνουν, από πολύ μικρά μιλάω στην 6χρονη κόρη μου και τον 9χρονο γιο μου για τον ρατσισμό και την αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι “Θα ήταν βαρετό να ήμασταν όλοι ίδιοι”. 

Για αυτό ακριβώς θα πρέπει όχι μόνο να αποδεχόμαστε καθετί διαφορετικό από εμάς αλλά και να επιδιώκουμε να το γνωρίζουμε καθώς μέσω αυτού ανακαλύπτουμε την πολυσυλλεκτικότητα και αντιλαμβανόμαστε ακόμη καλύτερα πως όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο και ίδιοι!

Αυτά που μας ενώνουν με τους ανθρώπους πάντα είναι περισσότερα από αυτά που μας διαφοροποιούν γιατί όλοι θέλουμε να ζούμε αγαπημένοι και μονοιασμένοι στον τόπο μας. Ο διχασμός και οι έριδες αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε είδους πρόοδο.

 

Να θυμάσαι παιδί μου “Είμαστε όλοι ίσοι”

Η χαρά μου λοιπόν ήταν απίστευτη όταν έφτασε στα χέρια μου το ολοκαίνουργιο παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα “Είμαστε όλοι ίσοι!” που αποτελεί δίχως υπερβολή ένα βιβλίο οδηγό ζωής που πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Είναι ένα βιβλίο που απαντά με εύστοχο τρόπο σε κάθε ερώτημα των παιδιών για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας που αναπόφευκτα θα τους γεννηθεί είτε ακούγοντας κάποια συζήτηση, είτε διαβάζοντας κάτι είτε μέσα από τις επαφές τους με άλλα παιδιά.

Το διαφορετικό είναι εκεί έξω και δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί στο δρόμο μας. Είναι όμως στο χέρι μας να γαλουχήσουμε τα παιδιά στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σωστά σε καθετί που διαφέρει από αυτά και φυσικά να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις για να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα  δικαιώματα.

Με σύνθημα “Θέλετε να βοηθήσετε στη δημιουργίας ενός πιο ισότιμου κόσμου;” η συγγραφέας Shannon Webber συγκέντρωσε στο βιβλίο της όλα τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο διαμάχης και διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων, τα διασαφηνίζει και δίνει απαντήσεις για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις.

Τα παιδιά πρέπει να αποδέχονται την μοναδικότητα κάθε πλάσματος

Τα παιδιά έχουν την αίσθηση της αλληλεγγύης και της σοφίας. Ένα παιδί δεν το ενδιαφέρει εάν έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος από τον διπλανό του, δεν θα κοροϊδέψει κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι και ούτε θα κάνει παρέα με κάποιον με βάση την οικονομική του κατάσταση. Οι διαχωρισμοί και οι ταμπέλες μπαίνουν επειδή εμείς τα μαθαίνουμε ότι πρέπει να αντιδρούν έτσι έναντι του διαφορετικού.

Με όπλο την ευρηματική της γραφή και σε συνεργασία με την εικονογράφο Jade Orlando που “απογείωσε” τις σκέψεις της και τις απέδωσε εικαστικά με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, ο αναγνώστης 10 ετών και άνω έρχεται σε επαφή με έννοιες και λεξιλόγιο που αν και φαντάζει δυσνόητο για αυτές τις ηλικίες εντούτοις είναι προσεγμένο και σωστά αποδοσμένο ώστε να αντιλαμβάνεται πλήρως το παιδί πώς λειτουργούν ο κόσμος και η κοινωνία μας.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται όλα τα κοινωνικά ρεύματα και παρουσιάζονται ζητήματα που διχάζουν τη κοινωνία, με απώτερο στόχο να καταλάβει εμπράκτως το παιδί γιατί πρέπει οι στερεοτυπικές αντιλήψεις να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Θέματα ταμπού, κοινωνικοί αγώνες, εργασιακά δικαιώματα, θέματα φύλου και φυλής αναλύονται με μοναδικό τρόπο και στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποδοχής και συμπερίληψης. Ενδεικτικά θίγονται θέματα όπως ο φεμινισμός, η αναπηρία, το Pride, η μάχη κατά του Απαρτχάιντ και το κίνημα Black Lives Matter. Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Τα πρότυπα έρχονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη, φύλα, τόνους δέρματος και πολιτισμικό υπόβαθρο

Το βιβλίο βρίθει ιστορικών και κοινωνικών πληροφοριών που δίνουν στο παιδί το στίγμα κάτω από το οποίο άνθισε ο ακτιβιστικός αγώνας που συνοδεύει κάθε δικαίωμα που πλήττεται υπό το βάρος των προκαταλήψεων.

Από τη Μαλάλα, που υποστηρίζει την εκπαίδευση των νέων, μέχρι την Γκρέτα που μας παροτρύνει να αναλάβουμε δράση για το κλίμα, στις σελίδεςτου βιβλίου θα βρείτε τόσο τις πληροφορίες όσο και τις αφορμές για να συζητήσετε εκτενώς με τα παιδιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δράση για το κλίμα, την ισότητα των φύλων και πολλά άλλα ζητήματα που οφείλουμε εμείς οι γονείς να τους μιλήσουμε.

Σε έναν ισότιμο κόσμο όλοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καλοσύνη

Καμία κουβέντα, όσο σωστά ειπωμένη κι αν είναι, δεν έχει νόημα, αν η καθημερινή συμπεριφορά μας, ακόμα και το βλέμμα μας πάνω στους άλλους, είναι γεμάτα διάκριση.

Αντί λοιπόν να φοβόμαστε και να δείχνουμε με το δάχτυλο ό,τι μας ξενίζει, είναι προτιμότερο να το αγκαλιάζουμε και να το υπολογίζουμε ως ισάξιο μέρος του όλου. Και πιστέψτε με, το βιβλίο “Είμαστε όλοι ίσοι!” είναι πολύτιμος σύμμαχος στο να μεγαλώσουμε παιδιά που θα έχουν αναπτυγμένη την αξία της αμοιβαίας συνύπαρξης και πάντα θα πράττουν με σεβασμό. 

Στο τέλος, ο αναγνώστης θα βρει το γλωσσάρι όπου επεξηγούνται όλοι οι όροι που αναφέρθηκαν σε κάθε σημείο τους βιβλίου αλλά και 16 σελίδες με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες ώστε να μελετηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν και να αντιληφθούν τα παιδιά γιατί η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι το “κλειδί” για μια καλύτερη ζωή!