O δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος στο Ιnfokids: “Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή της Ρούλας”

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη-Καλόγρηα για τον τρόπο του θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, το οποίο βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέων.

Όπως όλα δείχνουν, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη και θα κληθεί, με την ιδιότητα της ύποπτης τέλεσης αξιόποινης πράξης, να δώσει εξηγήσεις και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της.

Όσα δήλωσε αποκλειστικά στο Infokids o δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος

Θέλοντας να μάθουμε πώς θα κινηθεί η 33χρονη προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την πρωτότοκη 9χρονη κόρη της, Τζωρτζίνα, επικοινωνήσαμε με τον Όθωνα Παπαδόπουλο, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. 

Ο γνωστός ποινικολόγος από τη Θεσσαλονίκη είναι από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην πολύκροτη υπόθεση καθώς καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία αναφορικά με τη ζωή και τη δράση της 33χρονης όπως και για τις συνθήκες θανάτων των παιδιών.

Όπως μας διευκρίνισε κατά την πρώτη μας επικοινωνίας ” Πριν ξεκινήσω την συζήτησή μας θα ήθελα να πώ ότι μετά από 27 χρόνια δικηγορίας και χειρισμό χιλιάδων ποινικών υποθέσεων έτυχε να είμαι αυτός που ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση με τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας και έχω έλθει επανειλημμένα αντιμέτωπος με προσωπικές σκέψεις και διλήμματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με αντιμετωπίζουν με εκτίμηση και αντιλαμβάνονται τον ρόλο και την αποστολή του συνηγόρου υπεράσπισης.”.

Ποια η θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου για το πόρισμα Καλογρηά – Καρακούκη; Γιατί διαφωνεί με τα όσα διατυπώθηκαν περί  ασφυκτικού  θανάτου στην Μαλένα όταν εξαρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την ηπατική ανεπάρκεια που είχε καταγραφεί στην πρώτη  ιατροδικαστική έκθεση από πλευράς της κ. Τσάκωνα;

Αντιδρά για το πόρισμα για τον λόγο ότι, όπως φαίνεται, είναι ένα έγγραφο το οποίο συντάχθηκε με σκοπό την απόδοση στην ίδια της ιδιότητας του «υπόπτου» για τυχόν τέλεση εγκληματικής ενέργειας, και αυτό με αφορμή την απώλεια της ζωής της Τζωρτζίνας με την κεταμίνη, που ακολούθησε χρονικά.

Όπως χαρακτηριστικά λέει «προσπαθούν να μου φορτώσουν και τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών». Αλλά και πέρα από την θέση της ίδιας της Πισπιρίγκου, και εγώ ο ίδιος ως νομικός και ως πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω

α) πόσο σύννομο είναι να μεταβάλλεται, εκ των υστέρων και μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, μία ιατροδικαστική εκτίμηση ; β) πώς ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν θα παγιωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανασφάλεια δικαίου ; γ) ποιος θα εμπιστευθεί στο μέλλον εκθέσεις και πορίσματα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας την στιγμή κατά την οποία η ίδια φαίνεται να αυτοαναιρείται και να αμφισβητεί τον εαυτό της;

Με τον συγκεκριμένο χειρισμό (έκδοση πορίσματος που αποβλέπει στην ανατροπή παλαιότερων ιατροδικαστικών δεδομένων, επ’αφορμή μεταγενέστερου – μη σχετιζόμενου με το γεγονός του θανάτου γεγονότος) δημιουργείται άσχημο προηγούμενο που μπορεί να το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Μερικά πράγματα είναι μεγαλύτερα σε διάσταση από την κ. Πισπιρίγκου και την υπόθεσή της, αφορούν τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης στην χώρα μας και τα όργανά του και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε σχέση με την τήρηση των διαδικασιών για να μην δημιουργούνται νομικές παρεκτροπές.

Όσον δε αφορά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το 2019 για τα αίτια θανάτου της μικρής Μαλένας, είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες αντιρρήσεις δεν θα προβάλλονταν ποτέ από την ίδια εάν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στην απώλεια του μικρού παιδιού, αλλά αντίθετα θα δεχόταν την ιατροδικαστική έκθεση που είχε αποδώσει τον θάνατο σε παθολογικά αίτια για να καλύψει, με τον τρόπο αυτό, το ενδεχόμενο οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας.

Πάτρα: Πώς το πανάκι οδηγεί στον θάνατο της Ίριδας -Το έγγραφο που περιέγραφε το εύρημα (εικόνα)

Με την χθεσινή σας δήλωση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 “Επειδή το περιστατικό συνέβη τη νύχτα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου μπορεί να μην υπήρξαν εκείνες οι γρήγορες αντιδράσεις, που επομένως θα μπορούσαν να αλλάξουν τη σειρά των γεγονότων” δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ώρα θανάτου της Ίριδας και πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια αντίφαση που έρχεται σε αντιπαραβολή με τα όσα ισχυρίστηκαν τόσο η μητέρα όσο και η θεία των παιδιών για την ώρα που βρήκαν νεκρό το μωρό. Τι απαντάτε σε όσους σχολιάζουν ότι η χθεσινή σας τοποθέτηση δεν είναι λάθος αλλά είναι μια εκδοχή της αλήθειας;

 Η απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση έχει το νόημα ότι ο θάνατος έλαβε χώρα κατά τον νυχτερινό ύπνο των παρόντων στο σπίτι, ο οποίος φέρεται να διήρκησε από τις 2:30 της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο μέχρι την 11:30 το πρωί του Σαββάτου. Η διατύπωση έχει γίνει λάθος και για το λάθος αυτό ευθύνομαι εγώ.

Ξέρετε, η κούραση, η υπερέκθεση στα ΜΜΕ αλλά και το γεγονός ότι, παράλληλα με την υπόθεση Πισπιρίγκου, είμαι επιφορτισμένος και με τον χειρισμό και άλλων ποινικών υποθέσεων, θα φέρει αναπόφευκτα και λάθη απροσεξίας είτε στην διατύπωση είτε σχετικά με τα γεγονότα τα ίδια. Με ενημέρωσαν ότι υπήρξαν σχόλια στο τουίτερ για την τοποθέτησή μου αυτή και ότι κάποιοι άφηναν υπαινιγμούς ότι μπορεί να ήξερα μία άλλη εκδοχή της αλήθειας, η οποία ενδεχομένως να μην είχε γίνει γνωστή.

Πέραν της γνώμης που έχω για το twitter και την εν γένει λειτουργία του, θέλω να σας πώ ευθέως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καθοδηγήσω την συγκεκριμένη ή οποιονδήποτε άλλο κατηγορούμενο για οποιαδήποτε υπόθεση, στην παραποίηση της αλήθειας και την παραπλάνηση των ερευνών.

Η δουλειά του δικηγόρου δεν είναι να εξαπατήσει την δικαστική ή ανακριτική Αρχή, αλλά να βρεί τις νομοθετικές εκείνες διατάξεις η εφαρμογή των οποίων κατευθύνεται προς όφελος του προσώπου που υπερασπίζεται.

Δεν παίζουμε παιχνίδια με αυτά τα πράγματα, ακούμε την θέση του κατηγορουμένου και την μεταφέρουμε στην αρμόδια Αρχή επενδεδυμένη νομικά, οι χρήστες του twitter μπορεί να έχουν άλλη αντίληψη σχετικά με την μεταφορά των πληροφοριών, ίσως επηρεασμένοι από τις πρακτικές που ακολουθούν οι ίδιοι, αυτό δεν το κάνουμε οι δικηγόροι, και, πάντως, σίγουρα δεν το κάνω εγώ.

Θα κληθεί να καταθέσει ξανά η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος Καλογρηά – Καρακούκη, ο φάκελος της προανάκρισης θα δοθεί αύριο στα χέρια των εισαγγελέων Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων αναμένεται να κληθεί να καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου ως ύποπτη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας; 

Αυτή είναι μία από τις πιθανές εξελίξεις, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να απολογηθεί ως κατηγορούμενη ή ακόμη και να κληθεί να καταθέσει ενόρκως ως μάρτυρας. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα να επισκοπήσει και να αξιολογήσει το αποδεικτικό υλικό και να αποφασίσει για την επόμενη διαδικαστική πράξη βάσει μίας σειράς πιθανών επιλογών. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο, δηλ. περιμένουμε ποια θα είναι η επιλογή των αρμόδιων Εισαγγελέων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επ’αυτού δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης κανένας τρίτος, είναι απόφαση που λαμβάνει αποκλειστικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Εσείς τι πιστεύετε βαθιά μέσα σας για την συγκεκριμένη υπόθεση; Σκότωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου τα παιδιά της ή έχει συμβεί κάτι άλλο; 

Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, βρίσκομαι εγκλωβισμένος μεταξύ μίας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης που θεωρεί ότι η Πισπιρίγκου είναι ένοχη και μίας δικογραφίας που έχει πολλά αποδεικτικά κενά.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν αποδεικνύεται κατά τρόπο ασφαλή και βέβαιο ότι έχει κάνει την πράξη, ώστε, σε αυτήν την περίπτωση, να μπορώ να είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να βρίσκεται ένας αθώος μέσα στην φυλακή με εμένα να εμπλέκομαι σε αυτήν την διαδικασία φέροντας το σχετικό μερίδιο ευθύνης.

Τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεν με πείθουν για την πέραν αμφιβολίας ενοχή της.

Όσοι έχουν το κουράγιο και την υπομονή να τα ερευνήσουν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Οπότε, υπό αυτές τις συνθήκες, θα δώσω μάχη σε όλα τα επίπεδα. Από την επισκόπηση της δικογραφίας που έχει συνταχθεί σε βάρος της προκύπτει σοβαρότατη πιθανότητα να μην έχει κάνει την πράξη.

Τι απαντάτε στην βεβαιότητα του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων που μας δήλωσε αποκλειστικά ότι υπάρχει 100% ενοχή της 33χρονης κατηγορούμενης και κανένα στοιχείο δεν μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της ανθρωποκτονίας και των 3 παιδιών; 

Ο κ. Λέων από την αρχή της δημοσιογραφικής έρευνας για την τραγική ιστορία της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου έχει εμπλακεί ενεργά και έχει συνδέσει το όνομά του με τις απώλειες των τριών μικρών παιδιών. Χωρίς να έχει προσληφθεί από κανέναν, ούτε από την πλευρά της Πολιτείας ούτε από την πλευρά των εμπλεκόμενων προσώπων, μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι προβάλλεται καθημερινά σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών εκπομπών όπου διατυπώνει άποψη κατά τρόπο απόλυτο για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν και άλλοι ιατροδικαστές που τοποθετούνται για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά κανείς δεν το κάνει με τόσο μεγάλο φανατισμό και ένταση όσο ο συγκεκριμένος.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια κοινής μας συμμετοχής σε τηλεοπτική εκπομπή, έκπληκτος τον άκουσα να αναφέρει δημόσια, σε απάντηση ερωτήσεων που δεχόταν, ότι δεν έχει στα χέρια του και δεν έχει κάν διαβάσει την ιατροδικαστική έκθεση σχετικά με τον θάνατο της Τζωρτζίνας, πράγμα που με εξέπληξε και κλόνισε την εμπιστοσύνη μου σε σχέση με την αξιοπιστία όλων των τοποθετήσεων που επί μήνες έκανε για την υπόθεση Πισπιρίγκου.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν έχει κάποιο φανερό κίνητρο για την ενασχόλησή του με την υπόθεση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν εκμεταλλεύεται τους θανάτους των τριών μικρών παιδιών για να αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος για τον ίδιο.

Αποκαλύφθηκε το κόλπο Πισπιρίγκου για την αποφυλάκιση - Πώς η ανακρίτρια της χάλασε τα σχέδια

Στην περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή της πελάτισσας σας ή  ομολογήσει, πώς θα κινηθείτε; Θα συνεχίσετε ως συνήγορος υπεράσπισής της;

Αυτή τη στιγμή, με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν βλέπω πιθανότητα ατράνταχτης και σαφούς απόδειξης της ενοχής της εντολέως μου. Ταυτόχρονα δεν διαβλέπω καμία πιθανότητα ομολογίας, δεδομένου ότι η ίδια αρνείται κατηγορηματικά την σε βάρος της κατηγορία.

Στην αντίθετη περίπτωση θα αντιμετώπιζα σαφή ηθικά ζητήματα γιατί, πέρα από την ιδιότητά μου ως επαγγελματίας, είμαι άνθρωπος και είμαι και πατέρας.

Γενικά όμως, ο συνήγορος υπεράσπισης είναι η τελευταία γραμμή άμυνας κάθε κατηγορουμένου και, με δεδομένο ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στην υπεράσπιση, θα ήθελα να έχω την επαγγελματική ικανοποίηση ότι, όπως ακριβώς ο καπετάνιος στην θαλασσοταραχή εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο, έτσι και εγώ, στο τέλος της δίκης, ανεξαρτήτως ετυμηγορίας και αποτελέσματος, θα είμαι αυτός που θα φύγει τελευταίος από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Συνελήφθη 46χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών για παιδική πορνογραφία και ασελγείς πράξεις σε βάρος 15χρονης

«Η Σωστή Στιγμή!» για να μάθεις πώς θα διατηρήσεις τη γονιμότητά σου

Γιατί μπαίνει στο «κάδρο» των ερευνών και ο Μάνος Δασκαλάκης – Θα γίνει ντοκιμαντέρ η δολοφονία των 3 παιδιών;