Ο Γιάννης Βίδρας μιλά στο Infokids.gr για τον αγώνα της 8χρονης κόρης του με τον διαβήτη τύπου 1 και την συμβολή της ΠΕΑΝΔ

Ο Γιάννης Βίδρας αγωνίζεται στο ΙRONMAN για την 8χρονη κόρη του και κάθε παιδί με διαβήτη τύπου 1

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας (είτε δικό σου είτε ατόμου του στενού σου περιβάλλοντος) έχεις δύο επιλογές. Ή το αφήνεις να σε «καταπιεί» ή το πολεμάς. Η επιστήμη πλέον έχει προχωρήσει, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας, ώστε η δεύτερη επιλογή να αποτελεί μονόδρομο.

Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από την προσπάθειά τους για θεραπεία, για ποιότητα ζωής και για ψυχική υγεία, επιθυμούν μέσα από τα βιώματά τους να ενημερώσουν, να ενδυναμώσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό, καθώς ποτέ δεν ξέρει κανείς μας πότε ένα πρόβλημα θα χτυπήσει τη δική του πόρτα.

Έναν τέτοιο άνθρωπο, τον κ. Γιάννη Βίδρα, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε και να μας μιλήσει για τον πιο ουσιαστικό του ρόλο, αυτόν του πατέρα, ενός αγοριού 17 ετών, και ενός κοριτσιού 8 ετών, το οποίο διαγνώστηκε το 2014 με διαβήτη τύπου 1 στην τρυφερή ηλικία των 8 μηνών. Διευθυντικό στέλεχος στην Coca-Cola 3E, τριαθλητής με συμμετοχές σε αγώνες τριάθλου IRONMAN, κατάφερε να «εκμεταλλευτεί» όλα τα εφόδια που είχε αποκομίσει από την επαγγελματική του πορεία και τον αθλητισμό, ώστε να βοηθήσει αρχικά την κόρη του και έπειτα να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το ΣΔτ1, έχοντας πλέον γίνει και πρεσβευτής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη.

Κ. Βίδρα, η κόρη σας διαγνώστηκε με ΣΔτ1 σε πολύ μικρή ηλικία. Θέλετε να μας πείτε τις πρώτες σας αντιδράσεις; Ήσασταν τότε ενημερωμένος για την εν λόγω ασθένεια;

Όταν είσαι έξω από μια πόρτα νοσοκομείου, ειδικά όταν πίσω από αυτήν την πόρτα βρίσκεται το παιδί σου, περιμένοντας να μάθεις τι ακριβώς έχει, το μόνο που νιώθεις είναι πανικός, φόβος και απελπισία. Όταν ενημερωθήκαμε από το νοσοκομείο ότι το παιδί έχει ΣΔτ1 νοιώσαμε- όπως άλλωστε σχεδόν όλοι οι γονείς λένε- «το απόλυτο κενό». Η ερώτηση «γιατί σε εμάς;» ήρθε αυθόρμητα. Μετά μας κατέκλυσαν κι άλλες απορίες. Αν θα μεγαλώσει φυσιολογικά, αν θα κάνει φίλους, σχέσεις, οικογένεια.. Εστιάζαμε-δυστυχώς- στην αρνητική πλευρά.

Δε γνωρίζαμε τίποτα για τη συγκεκριμένη νόσο. Φυσικά είχαμε ακούσει τον όρο «Διαβήτης», αλλά πιστεύαμε ότι αφορά μόνο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο διατροφής. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας.

Πώς το γεγονός ότι είστε αθλητής σας βοήθησε στη σωστή και δυναμική αντιμετώπιση του θέματος αυτού;

Αρχικά να σας πω ότι στο παρελθόν, δεν είχα ποτέ σχέση με τον αθλητισμό. Ξεκίνησα να αθλούμαι ερασιτέχνικα λίγα χρόνια πριν τη διάγνωση της Όλγας, προκειμένου να χάσω βάρος, καθώς ήμουν για πολλά χρόνια υπέρβαρος. Το τρίαθλο είχε ξεκινήσει να μπαίνει στη ζωή μου όταν διαγνώστηκε η Όλγα με ΣΔτ1.

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά το τρίαθλο παρόλο που είναι ένα απαιτητικό άθλημα αντοχής, είναι συγχρόνως κι ένα άθλημα μυαλού. Όταν έχεις να κολυμπήσεις 1.9Km, να ποδηλατήσεις 90χλμ και στο τέλος να τρέξεις 21χλμ, χρειάζεσαι και τη δύναμη του μυαλού για να τα καταφέρεις να φτάσεις στον τερματισμό. Μαζί με την σωματική προπόνηση, εμείς οι τριαθλητές μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε δυσκολίες κι απρόβλεπτα γεγονότα. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα οτιδήποτε αναπάντεχο μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα.

Αυτή ακριβώς η προπόνηση του μυαλού με βοήθησε να διαχειριστώ τη διάγνωση τς Όλγας με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και με καθαρό μυαλό να βρούμε τη διέξοδο που χρειαζόταν όλη η οικογένεια. Το τρίαθλο, ήταν λες και είχε έρθει στη ζωή μου την πιο κατάλληλη στιγμή

Με την ΠΕΑΝΔ πότε ήρθατε σε επαφή; Τι σας ώθησε στο να ζητήσετε τις συμβουλές της Ένωσης και πού σας βοήθησε μέχρι σήμερα;

Με την ΠΕΑΝΔ ήρθαμε σε επαφή από την πρώτη στιγμή. Μετά τη διάγνωση της Όλγας, αρχίσαμε να αναζητούμε πληροφορίες για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Έτσι μάθαμε για την ΠΕΑΝΔ και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πολλοί ακόμα γονείς σε παρόμοια θέση με εμάς. Μας βοήθησε να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή του και να έρθουμε σε επαφή και με άλλους γονείς. Επίσης γνώρισε η Όλγα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών με ΣΔτ1 και μάθαμε από εκείνα πώς είναι να τον ζεις στην εφηβεία ώστε να ξέρουμε τι έχουμε να βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια.

Θα προτείνατε σε όλους τους γονείς με παιδιά με νεανικό διαβήτη να απευθυνθούν στην ΠΕΑΝΔ;

Με την εμπειρία του γονιού ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη, πιστεύω ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας γονιός μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Η επαφή τόσο με την ΠΕΑΝΔ αλλά και με άλλους γονείς, θα τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους, να συναντήσουν άλλους γονείς και παιδιά, να δουν ότι μπορεί να υπάρχει φυσιολογική ζωή μετά τη διάγνωση. Η ΠΕΑΝΔ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυλώνα στη διαχείριση του διαβήτη.

Στέκεται από το 1983 δίπλα στους γονείς και τα παιδιά μέσω διαφορετικών δράσεων. Μερικοί από αυτούς είναι:

-Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και συμμαθητών των παιδιών με ΣΔτ1, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης που ξεκίνησε το 2014 και υλοποιείται σε σχολεία που φοιτούν μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη, εντός και εκτός Αττικής. Έχει στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων των παιδιών με νεανικό διαβήτη στο σχολείο και την κατάρριψη διάφορων μύθων που συνοδεύουν την ασθένεια. Μύθοι, οι οποίοι πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε ρατσιστικά φαινόμενα εις βάρος των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 4.500 μαθητές σε σχολεία της Αττικής.

-Διοργάνωση Βιωματικών Σεμιναρίων για τους πάσχοντες από νεανικό διαβήτη και τους δικούς τους ανθρώπους από ομάδα ειδικών ψυχολόγων – ψυχοθεραπευτών.

-Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Σχολικών Νοσηλευτών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, μέσω του οποίου μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 800 νοσηλευτές απ΄όλη την χώρα.

-Υλοποιεί το πρόγραμμα «Όλοι για έναν & ένας για όλους», εξασφαλίζοντας την δωρεάν διάθεση φαρμάκων, ινσουλινών και αναλώσιμων υλικών για τον διαβήτη. Συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με κοινωνικούς φορείς, όπως τα κατά τόπους κοινωνικά ιατρεία, το κοινωνικό ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

Πείτε μας λίγα λόγια για την καμπάνια της ΠΕΑΝΔ της οποίας είστε πρεσβευτής;

Η Καμπάνια της ΠΕΑΝΔ, η «Δύναμη του Κύκλου μας» έχει στόχο να συμβάλλει στην απενοχοποίησή του διαβήτη και στη δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας, που υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα στη ζωή. Κανένα παιδί δεν πρέπει να ντρέπεται όταν φροντίζει και διαχειρίζεται τον διαβήτη του! Είτε όταν κάνοντας δημόσια ένεση, είτε φορώντας αντλία ινσουλίνης, είτε μετρώντας το σάκχαρό του, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί κάτι για το οποίο τα παιδιά πρέπει να νοιώθουν άβολα. Κλειδί για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην απενεχοποίηση και την πλήρη αποδοχή είναι η ενημέρωση του κόσμου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όταν μιλάω για αποδοχή της διαφορετικόττηας των παιδιών με διαβήτη μιλάω για συνειδητή αποδοχή, γιατί τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει αποδοχή αλλά ανοχή.

Με αφορμή τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, που θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Οκτωβρίου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με την ΠΕΑΝΔ στον αγώνα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξάλειψη των μύθων και των προκαταλήψεων γύρω από το νεανικό διαβήτη. Μέσα από τα social media έχουμε καταφέρει να φέρουμε κοντά μας και άλλες εταιρείες που με τη δράση τους συμβάλλουν ώστε το μήνυμα της απενεχοποίσης να γίνει πιο δυνατό και να φτάσει όσο γίνεται σε περισσότερο κόσμο.

Σε μία εποχή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί τη νέα μάστιγα της χώρας μας, θεωρείτε πως ο αθλητισμός είναι η λύση για ένα υγιές παιδικό σώμα;

Ο αθλητισμός είναι μια λύση αλλά όχι η μόνη. Το υγιές σώμα, είτε παιδικό είτε όχι ξεκινάει από την κουζίνα και καταλήγει στους χώρους άθλησης. Χρειάζεται να έχουμε μια συνολική προσέγγιση πίσω από το υγιές σώμα. Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τηρούμε μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς και στερήσεις και ωθούμε τα παιδιά μας στην άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην υγεία και όχι στο βάρος.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν κριτική σκέψη απέναντι στα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά βοηθώντας τα να καταλάβουν τι είναι πραγματικά ένα υγιές σώμα. Μέσα από τον αθλητισμό αυτό που πιστεύω ότι έχω καταφέρει είναι να γίνω ένα πρότυπο θετικής εικόνας- τουλάχιστον- για τα παιδιά μου.

6) Η κόρη σας, αλλά και εσείς έχετε μάθει να συμβιώνετε αρμονικά με τον διαβήτη; Υπάρχουν εμπόδια που σας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα; Υπάρχουν κενά από πλευράς κρατικής πρόνοιας στην περίθαλψη των ατόμων με διαβήτη;

Η κόρη μας και εμείς μαζί της, έχουμε μάθει να συμβιώνουμε πλέον, αρμονικά, με το ΣΔτ1. Υπάρχουν φυσικά στιγμές ανησυχίας. Από τη δική μας πλευράς επί του παρόντος- δεδομένου ότι εκείνη είναι μικρή και δεν αντιλαμβάνεται ακόμα τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν αν δεν φροντίζει τον εαυτό της – όμως προσπαθούμε να μην αφήνουμε αυτές τις στιγμές να μας επηρεάζουν αρνητικά.

Είμαστε από τους τυχερούς σε αυτήν τη συγκυρία γιατί τόσο οι δικοί μας άνθρωποι όσο και το περιβάλλον μας, ήταν και είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν έχουμε συναντήσει. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι ένα μεγάλο άγχος για τους γονείς των παιδιών με ΣΔΤ1 είναι, κάθε χρόνο, το θέμα του Σχολικού Νοσηλευτή. Θεωρώ ότι η έγκαιρη τοποθέτηση Σχολικών Νοσηλευτών είναι σημαντικό να αποτελεί βασικό μέλημα του Κράτους ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των σχολείων και κανένα παιδί να μη μένει χωρίς τη στήριξη σχολικού νοσηλευτή.

Τέλος, τι θα συμβουλεύατε τους γονείς παιδιών με νεανικό διαβήτη;

Ζώντας μέσα σε μια νέα κατάσταση η οποία είναι μεν δύσκολη αλλά είναι και αντιμετωπίσιμη ευτυχώς, θα τους πρότεινα να μην απογοητεύονται και να μην ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για την πάθηση του παιδιού τους. Πλέον, υπάρχει ενημέρωση, γνώση αλλά το σημαντικότερο υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Τα παιδιά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώσουν ότι ξεχωρίζουν ή ότι υπολείπονται των παιδιών που δεν έχουν ΣΔΤ1. Αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη, φροντίδα, υπομονή, προσοχή και ενημέρωση.

Από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης της Όλγας, δεν αφήσαμε ποτέ το διαβήτη να την απομονώσει από τα υπόλοιπα παιδιά και τις δραστηριότητες. Το μοιραστήκαμε με συγγενείς, φίλους και το σχολείο, ενημερώνοντας τόσο για το τι είναι όσο και για τη διαχείρισή του. Σαν γονείς, αποφασίσαμε να κάνουμε δημόσια τόσο ένεση ινσουλίνης όσο και μέτρηση σακχάρου στην Όλγα. Κυρίως, όμως το κάνουμε για να μη κάνουμε την ίδια να νιώθει ενοχές. O διαβήτης, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν έχει ενημέρωση, μπορεί να προκαλέσει άβολα συναισθήματα και απομόνωση τόσο για το παιδί, όσο και για όλη την οικογένεια.

Αν καταφέρουμε οι γονείς να δείξουμε στο παιδί μας ότι αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει είναι διαχειρίσιμο και κυρίως ότι είμαστε δίπλα του για να παλέψουμε μαζί, τότε θα του δώσουμε δύναμη για να ζήσει αρμονικά και κυρίως να φροντίσει το νέο του «φίλο».

Λίγα λόγια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή από αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική νόσο που χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας και συστηματικής παρακολούθησης. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι μεταδοτικός.

Πού οφείλεται

Ο Διαβήτης Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) οφείλεται στη μερική ή πλήρη καταστροφή των β’ κυττάρων του παγκρέατος με συνέπεια τη μερική ή ολική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Εμφανίζεται ξαφνικά κυρίως στα παιδιά και νεαρά άτομα (κάτω των 20 – 30 ετών) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, που μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε Διαβητική Οξέωση ή και σε Κώμα

Συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

• Συχνουρία – Πολυουρία

• Υπερβολική δίψα

• Αιφνίδια απώλεια βάρους χωρίς εμφανή λόγο

• Αδυναμία, υπνηλία ή εξάντληση

• Αιφνίδιες αλλαγές στην όραση ή θολή όραση

• Ναυτίες και εμετός

• Έντονη οσμή της αναπνοής (οσμή σάπιου φρούτου)

Θεραπείες και Αντιμετώπιση

• Χορήγηση ινσουλίνης (2 – 4 ενέσεις καθημερινά)

• Σωστή διατροφή

• Άσκηση

• Εκπαίδευση

• Συστηματικός Έλεγχος (π.χ. συχνές μετρήσεις των τιμών σακχάρου στο αίμα)

Η καλή ρύθμιση του διαβήτη είναι απαραίτητη για την πρόληψη ή τουλάχιστον την καθυστέρηση των επιπλοκών του, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια, οι καρδιαγγειακές βλάβες κ.λ.π.

Ποια είναι η ΠΕΑΝΔ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) είναι ένα φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από τον διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Χρήστο Σπ. Μπαρτσόκα και έκτοτε βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των παιδιών και νέων με Διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συνεχώς πολυάριθμες δράσεις, ενέργειες και προγράμματα υποστήριξης και εκπαίδευσης των πασχόντων, καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με τη νόσο.

Πιστή στο όραμά της, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της πανελλαδικά σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔτ1, με κύριο σκοπό τη βελτίωση της υγείας, περίθαλψης, διαβίωσης και ποιότητας ζωής τους, ώστε να μπορούν να βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις και να οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον τους.

Είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας «Ε.ΣΥ.Ν.» και οι πόροι της προκύπτουν αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες, καθώς και από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Τα έσοδα που συγκεντρώνονται κατά διαστήματα από δράσεις διατίθενται για την προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών και αγαθών στα ίδια τα παιδιά με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους.

Το έργο της ΠΕΑΝΔ

Βιωματικά σεμινάρια

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ., αναγνωρίζοντας τη θεραπευτική δύναμη της αλληλουποστήριξης, οργανώνει και υλοποιεί βιωματικά σεμινάρια για τους πάσχοντες από νεανικό διαβήτη και τους δικούς τους ανθρώπους. Το πρόγραμμα διάρκειας 21 ωρών σε διάστημα 3 μηνών, υλοποιείται από ομάδα ειδικών ψυχολόγων – ψυχοθεραπευτών.

Παιγνιοθεραπεία

Η προσέγγιση του διαβήτη μέσα από την παιγνιοθεραπεία είναι ένας από τους πιο κατάλληλους τρόπους εκπαίδευσης και ενίσχυσης της ψυχολογίας των παιδιών.

Παιδιά ηλικίας 5-9 ετών συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις (12 μονόωρες) με κοινωνικό λειτουργό για την ψυχολογική ενδυνάμωσή τους μέσα από ευφάνταστα και διαδραστικά παιχνίδια.

Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και συμμαθητών παιδιών με ΣΔτ1

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών, διδασκόντων και σχολικών νοσηλευτών ξεκίνησε το 2014 και υλοποιείται σε σχολεία που φοιτούν μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη, εντός και εκτός Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων των παιδιών με νεανικό διαβήτη στο σχολείο και η κατάρριψη διάφορων μύθων που συνοδεύουν την ασθένεια, οι οποίοι πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε ρατσιστικά φαινόμενα εις βάρος των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 4.500 μαθητές σε σχολεία της Αττικής.

Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Επιστημονικού προσωπικού με ΣΔτ1

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. σε συνεργασία με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υλοποιεί κάθε χρόνο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης και επιμόρφωσης Σχολικών Νοσηλευτών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, διάρκειας 56 εκπαιδευτικών ωρών. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 780 νοσηλευτές στον Σακχαρώδη Σιαβήτη τύπου 1 απ΄όλη την χώρα.

Παροχές Αναλώσιμων Υλικών Διαβήτη – «Όλοι για έναν & ένας για όλους»

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στάθηκε στο πλευρό των ασθενών και των οικογενειών, εξασφαλίζοντας την δωρεάν διάθεση φαρμάκων, ινσουλινών και αναλώσιμων υλικών για τον διαβήτη. Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με κοινωνικούς φορείς, όπως τα κατά τόπους κοινωνικά ιατρεία, το κοινωνικό ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», κ.λπ..

Σημαντικές και πρωτότυπες δράσεις

Η Ρένια και ο διαβήτης που δεν έκανε κύκλους

Από τη μαγική πένα της Κάρμεν Ρουγγέρη και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, δημιουργήθηκε το πρώτο βιβλίο της Π.Ε.Α.Ν.Δ., μια ιστορία για τα παιδιά

με Διαβήτη, βασισμένη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση με ίδιο τίτλο που ανέβηκε το Μάρτιο του 2019 με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ.

Με τον μοναδικό και ιδιαίτερα θεατρικό τρόπο της, η Κάρμεν Ρουγγέρη, παρουσιάζει τη γλυκιά ιστορία ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1,

που μεταμορφώνεται σε μια μαγική ιστορία με παραμυθένιους ήρωες, εικονογραφημένη από τη Ναταλία Καπατσούλια.

«Ζω Τη Ζωή»

Ένα τραγούδι για την ΠΕΑΝΔ και τα άτομα με διαβήτη δημιούργησαν ο Γιώργος Θεοφάνους, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Θάνος Παπανικολάου. Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) τίμησε τη συμπλήρωση 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης μέσα από μία ξεχωριστή καμπάνια με τίτλο «Ζω Τη Ζωή μ’ ένα Τραγούδι».