«Ο κήπος με τ’ αγάλματα»: Στις 10 Ιανουαρίου 1981 προβλήθηκε το πρώτo παιδικό σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης

Σαν σήμερα στις 10 Ιανουαρίου 1981 προβλήθηκε για πρώτη φορά «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» από την ΕΡΤ.

Πρόκειται όχι μόνο για τo πρώτo παιδικό σήριαλ παραγωγής ΕΡΤ αλλά συνάμα και για την πρώτη έγχρωμη παιδική τηλεοπτική σειρά. Βασισμένη στο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη- Παναγιώτου, σε παραγωγή Νίκου Πιλάβιου και σενάριο-σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η σειρά ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980.

Η υπόθεση της σειράς

Στα 6 επεισόδια που την αποτελούν η σειρά παρουσιάζει τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε μια παρέα παιδιών από την επαρχία που ανακαλύπτουν, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, αρχαία αγάλματα που ήταν θαμμένα στην άμμο.

Τα παιδιά αναλαμβάνουν προσωρινά την φύλαξή τους, έρχονται σε μια ιδιαίτερη επαφή με αυτά και συνομιλούν μαζί τους καθώς προσωρινά αποθηκεύονται στον κήπο του συμβολαιογραφείου του χωριού. Εν τέλη, η αρχαιολογική υπηρεσία θα αναλάβει τα αγάλματα και τα παιδιά θα αναγκαστούν να τα αποχωριστούν. Μια ιστορία που μπλέκει την παιδικότητα με το ελληνικό καλοκαίρι αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο “Κήπος με τ’ αγάλματα” γυρίστηκε στο Γραμματικό, τον Μαραθώνα και την παραλία Βαρνάβα.

Παίζουν οι ηθοποιοί

Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας, Σοφία Διπλαράκου, Ελισάβετ Βούλγαρη, Σωτήρης Βούλγαρης.

Και τα παιδιά:

Αγάπη Ανυφαντάκη, Σοφία Καψάμπελη, Αγγελική Αλεξίου, Κλεοπάτρα Φυντανίδου, Βασιλική Βασιλείου, Λίζα Κορδάτου, Αιμιλία Στεργίου, Σοφία Τρεμούλη, Μαριάννα Κελπέρη, Λουκάς Ρέππας, Αντώνης Σαραβάνος, Αλέκος Μικαελιάν, Δημήτρης Σαραβάνος, Γιώργος Μεϊντάσης, Γιώργος Παϊτέρης, Κώστας Ταμουρατζής.

Ο «Κήπος με τ’ αγάλματα» είναι διαθέσιμος ξανά στο ERTflix!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη σειρά στο Ertflix πατώντας εδώ 

Διαβάστε επίσης:

“Έκρινα τις εργαζόμενες μητέρες μέχρι που απέκτησα δικά μου παιδιά και διαπίστωσα ότι έκανα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος…”

Τι αλλάζει στη μεταφορά μαθητών με πούλμαν από και προς στα σχολεία

Η απόφαση της ανακρίτριας για την 14χρονη που ήταν παρούσα στον ομαδικό βιασμό του 15χρονου

Οι μαθητές της Νάξου γίνονται δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»