Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας μιλάει στο Infokids.gr για τα περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια

Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της, σύφμωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Η βία στο σπίτι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Έχει σχέση με την επιβολή δύναμης και τον έλεγχο και μπορεί να εκδηλωθεί ψυχολογικά, λεκτικά, σεξουαλικά, οικονομικά και κοινωνικά, με σωματική επίθεση, με συναισθηματικό εκφοβισμό, με απομόνωση και καταπίεση. Η βία στο σπίτι δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την κοινωνία στο σύνολό της.

Με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης γυναίκας από το σύζυγό της που συνέβη προχθές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο κατά τη διάρκεια της συναυλίας «Όλοι μαζί μπορούμε», το Infokids.gr επικοινώνησε με τον ψυχολόγο Γιάννη Ξηντάρα, ο οποίος μίλησε για τις αιτίες εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων μεταξύ των συντρόφων, τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν εάν υπάρχουν παιδιά μέσα στην οικογένεια, αλλά και το πώς μπορεί ο κοινωνικός περίγυρος να βοηθήσει το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση.

«Μια φροϋδική ματιά στην ανθρώπινη προσωπικότητα θα έλεγε ότι υπάρχει μια πλευρά μέσα μας που ενδεχομένως να δικαιολογεί αυτές τις συμπεριφορές, όμως θεωρώ ότι δεν μπορούμε να μην τις δούμε μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα. Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει τόσο με όρους επιβίωσης, έχει να κάνει με όρους επικοινωνίας. Δηλαδή, ένας άνδρας που χτυπάει τη γυναίκα του δεν το κάνει για να επιβιώσει αλλά επειδή δεν τον υπακούει, επειδή έχει μάθει να προβάλλει τον εαυτό του ως κυρίαρχο πάνω της. Άρα, αυτό δε νομίζω ότι δικαιολογείται από την αθρώπινη φύση αλλά από τον τρόπο που έχουμε μάθει ότι ορίζονται οι σχέσεις, από έναν στρεβλωμένο τρόπο», αναφέρει ο κ. Ξηντάρας και συνεχίζει αναφερόμενος στις αιτίες που πυροδοτούν αυτά τα φαινόμενα:

«Για μένα η βασικότερη αιτία είναι οι κακές σχέσεις, έχουμε κακές σχέσεις αάμεσα στα ανδρόγυνα, όπου δεν υπάρχει σεβασμός, εμπιστοσύνη, και έτσι καταλύεται κάθε έννοια αξιοπρέπειας. Γιατί  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ο θύτης που κακοποιεί και το θύμα επιβαρύνεται από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά υπάρχει και η ευθύνη του θύματος που το ανέχεται. Άρα, μιλάμε για μια σχέση από την οποία έχουν παραιτηθεί και οι δύο, από το να προάγουν τη σχέση σε κάτι καλύτερο».

Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία καθώς, ακόμη κι αν δεν τη βιώνουν άμεσα, θεωρούνται κακοποιημένα εφόσον δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν τους κάνει καλό, ότι τους επιβαρύνει την ψυχολογία, τα στεναχωρεί. Αλλά υπάρχει και μια επιπρόσθετη πλευρά, ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρότυπα. Δηλαδή, αν το εξετάσουμε καλά, οι άνθρωποι που βγάζουν αυτή τη βιαιότητα ενδεχομένως να έχουν υπάρξει και οι ίδιοι μάρτυρες βίας μέσα στην οικογένειά τους. Με λίγα λόγια, πράττουν αυτό που έχουν μάθει. Κατά συνέπεια, πολύ πιθανό και τα παιδιά αυτών των ανθρώπων να πράξουν αντιστοίχως, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι κάνουν κάτι κακό, αλλά νομίζοντας ότι κάνουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν. Εάν ένα αγόρι δει τον πατέρα του να χτυπάει τη μητέρα του, αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα είδος σχέσης, έτσι αντιλαμβάνεται τη σχέση. Και αυτό πιθανόν να πράξει σε μια δυσκολία και στη δική του σχέση με τη σύντροφό του».

Πώς θα καταφέρει το θύμα να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση;

«Ενώ φαινομενικά μοιάζει να είναι εύκολο, στην πράξη καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την κατάσταση. Άρα λύσεις μοιάζουν να υπάρχουν, από το να χωρίσει κανείς από μια τέτοια σχέση, να το καταγγείλει στην αστυνομία ή έστω να βρει συλλόγους για την καταπολέμηση της βίας, υπάρχουν μέχρι και χώροι φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Αλλά για να βγει κανείς από αυτή την κατάσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά, χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απόφαση, γιατί στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που υφίστανται αυτή την κακοποίηση είναι άνθρωποι που σε όλη τη ζωή τους ήταν άνθρωποι που δεν είχαν καταφέρει να αρθρώσουν έναν προσωπικό λόγο, που την ώρα της κρίσης θα τους επιτρέψει να αντλήσουν δύναμη και να πουν «Ως εδώ». Μια γυναίκα με ψυχική δύναμη, με ισχυρή προσωπικότητα, με αυτοπεποίθηση, αν όχι την πρώτη, σίγουρα τη δεύτερη φορά θα έφευγε από τη σχέση αυτή. Αν δούμε να εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό σε μια γυναίκα στα 20 χρόνια γάμου, σημαίνει ότι ούτε είχε τη δύναμη εξαρχής, αλλά και όποια ελάχιστη δύναμη είχε την έχει ισοπεδώσει μέσα από την ανοχή. Άρα, πόσο εύκολο είναι ακόμα κι αν ξέρει ότι πρέπει να φύγει, να το κάνει; Έτσι συντηρείται το πρόβλήμα».

Τι μπορεί να κάνει ο κοινωνικός περίγυρος για να βοηθήσει τα θύματα;

«Είναι μια μεγάλη πληγή το γεγονός ότι ο κόσμος βλέπει αλλά δεν μιλάει και πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μέσα μας γιατί συμβαίνει αυτό. Εννοώ ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο κοινωνικής απομόνωσης, δηλαδή ζώντας ως επί το πλείστον στις πόλεις δε συνδεόμαστε βαθύτερα με τους διπλανούς μας, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση της νοοτροπίας “που να μπλέξεις τώρα”. Φοβάμαι ότι έχουμε αναισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν θα ήθελα να βγάλω ούτε τον εαυτό μου έξω από αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνυομε για να βοηθήσουμε τα θύματα είναι να τους δείξουμε μια διαφορετική συμπαράσταση. Αφενός να τους συμβουλεύσουμε τι να κάνουν, αλλά να δείξουμε συνάμα κατανόηση, να μη τους θυμώσουμε επειδή δυσκολεύονται να ξεφύγουν από αυτό».