Ο σκηνοθέτης της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» μιλά στο Infokids.gr πριν το μαγικό της ταξίδι σε όλη την Ελλάδα

Η Αγγελική Φράγκου, Ηθοποιός – Καλλιτεχνική Διεύθυνση «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» γράφει στο Infokids.gr για την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και τη συζήτηση με τον σκηνοθέτη της

Λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας της παράστασης «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», συναντηθήκαμε με τον σκηνοθέτη και ιδρυτή του θιάσου «Μαγικές Σβούρες» για μία αληθινή και γόνιμη συζήτηση-συνέντευξη. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Καλή επιτυχία στο ταξίδι της παράστασης σε όλη την Ελλάδα!

Πώς επιλέξατε την παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»;

Τα τελευταία χρόνια έχω στραφεί στα κλασικά και σπουδαία αναγνώσματα για παιδιά. Μετά τον «Δον Κιχώτη», κάναμε τον «Μικρό Πρίγκιπα», μετά τον «Πινόκιο» και τώρα την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», όπως και το δεύτερο βιβλίο «Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη». Να σας πω ότι ο «Δον Κιχώτης» δεν είναι ανάγνωσμα για παιδιά, είναι διασκευασμένο για παιδιά και ήθελα να πω την άποψη μου γύρω από αυτόν τον σπουδαίο ήρωα. Το ίδιο έγινε και με τον «Μικρό Πρίγκιπα», που πάλι δεν ειναι βιβλίο για παιδιά, και εκεί ήθελα να δώσω τη δική μου οπτική. Για την παράσταση του «Πινόκιο» βρήκαμε το βιβλίο του Κάρλο Κολόντι που είναι γραμμένο με πάρα πολλές περιπέτειες για αυτό το άτακτο παιδί. Και πρέπει να σας πως το ταξίδι ηταν μαγικό όλες τις φορές!

Το να ανακαλύπτεις ιστορίες, θρύλους, αλλά και ήρωες που δεν φαντάζεται ένα παιδί οτι υπάρχουν και να τα συστήνεις στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό. Έτσι έκανα και με την Αλίκη και ουσιαστικά κλείνει αυτός ο κύκλος με τα σπουδαία αναγνώσματα. Η Αλίκη ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, επειδή το βιβλίο μιλάει για την απελευθέρωση προς τη φαντασία, μιλάει για τον εγκλωβισμό στα στεγανά που τα παιδιά βιώνουν και στις ημέρες μας σε μια άλλη μορφή από την εποχή του έργου. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να φανταστούν και να μπορέσουν να εξηγήσουν τον κόσμο μας και μέσα από το παραμύθι μπορούν να δραπευτεύουν από αυτόν.

Τι προσφέρει στο παιδί το παιδικό θέατρο;

Θα μπορούσε κάποιος να πει οτι το παιδικό θέατρο αφυπνίζει το παιδί, το κοινωνικοποιεί και το βάζει να σκεφτεί πράγματα τα οποία δεν τα σκέφτεται μέσα από την τηλεόραση ή το σχολείο.
Δεν θέλω ποτέ να ξεχνάω ότι το παιδί έρχεται στο θέατρο για να μαγευτεί! Αυτή είναι δική μου προσωπική θέση στο θέατρο για παιδιά, ότι οφείλουμε να μαγεύουμε τα παιδιά. Στη σημερινή εποχή είναι ακόμα πιο δύσκολο να μαγευτεί ένα παιδί, επειδή έχει δει αυτές τις υπέροχες ταινίες, που οι ήρωες τα κάνουν όλα! Έλα όμως που όταν βλέπει μια κινούμενη σπείρα χειροποίητη και νομίζει ότι πέφτει ο ήρωας μέσα στην κουνελότρυπα με ειδικό φωτισμό, το παιδί μαγεύεται απόλυτα γιατί το παιδί παραμένει παιδί, παραμένει ένα αθώο πλάσμα που διαβάζει τα πράγματα στο πρώτο τους επίπεδο, δεν κρύβει καχυποψία. Ζει το ταξίδι.

Νομίζω λοιπόν πως αν καταφέρει το θέατρο και δώσει στα παιδιά τη χαρά του ταξιδιού και της μαγείας, τότε θα έρθει και το δίδαγμα. Και το δίδαγμα για μένα είναι αυτό που λέει στην Αλίκη.
Λέει κάποια στιγμή η Δούκισσα στην Αλική: «Ποιο νομίζεις είναι το δίδαγμα» και λέει η Αλίκη: «Δεν υπάρχει πάντα δίδαγμα» και της απαντά η Δούκισσα: «Υπάρχει αρκεί να το βρεις μόνος σου».
Το δίδαγμα είναι προσωπικό για τον καθένα.

Ποια είναι η πρόταση σας για την εξέλιξη του παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα;

Η πρόταση μου είναι η εξής: Nα κάνουμε αυτά που μας χρειάζονται. Δηλαδή να εμφανίζω ένα κοστούμι όταν μου χρειάζεται, όχι γιατί πρέπει να το εμφανίσω για να εντυπωσιάσω. Δηλαδή να είναι «ακριβό» ως προς τη χρήση του ένα πράγμα, να είναι ακριβό επειδή δεν μπορώ χωρίς αυτό. Αυτή για μένα είναι η ουσία και το κάνω εάν θέλεις τα τελευταία χρόνια σαν άσκηση στον εαυτό μου. Εστιάζω στο παίξιμο των ηθοποιών που θέλω να είναι αληθινό, λιτό και να δώσει στους ηθοποιούς τη χαρά του παιχνιδιοού, αλλά και σε όλους τους συντελεστές, να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία της χαράς όλοι, μέχρι και ο φωτιστής, που ειναι ο άνθρωπος που έρχεται τελευταίος και μας δίνει χρώματα. Νομίζω αυτός ειναι ο στόχος μου εμένα στο παιδικό θέατρο, ακόμα και στην αφίσα, ο γραφίστας να κάνει μια αφίσα που να έχει ένα σκεπτικό άλλο άπο το συνηθισμένο. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα, αλλά αυτή είναι η σκέψη μας και η πρόθεση μας.

Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός λόγος που επιλέξατε να κάνετε θέατρο για παιδιά;

Ο δικός μου προσωπικός λόγος… Τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ με αυτό που βλέπουν και το βλέπουν με ανοιχτό μάτι! Για μένα δεν διαφέρει το θέατρο για παιδιά από το θέατρο των ενηλίκων, αλλά ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο για παιδιά, επειδή τα παιδιά έχουν αυτό το αθώο βλέμμα, όπου δεν χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί το κάνεις. Δεν θέλω να εξηγώ. Δεν εξηγώ ούτε στον ευατό μου γιατί το κάνω αυτό. Μ’ αρέσει και το κάνω. Μιλάω τώρα για μια γραμμή σκηνοθεσίας. Αυτή την ελευθερία λοιπόν δεν μπορεί να στην προσφέρει το θέατρο ενηλίκων. Έχω την αίσθηση ότι το θέατρο ενηλίκων είναι λίγο πιο καθώς πρέπει. Ενώ στο θέατρο για παιδιά κανείς δεν θα ρωτήσει γιατί αυτός που περνάει είναι γάτος.

Έχεις μια ελευθερία, αυτό είναι γεγονός!

Ναι, αυτή η ελευθερία είναι που με κρατάει εκεί. Τα παιδιά είναι όπως θα έπρεπε να είναι κάθε κοινό που έρχεται στο θέατρο. Ειναι ένα κοινό αθώο, ειλικρινές. Όταν δεν περνάει καλά το δείχνει, όταν περνάει καλά επίσης το δείχνει. Βλέπω το θέατρο για παιδιά σαν τις παλιές καλές ελληνικές ταινίες. Έχουν αυθεντικότητα αυτές οι ταινίες και έτσι θέλω να είναι μια παράσταση για παιδιά. Αυθεντική.

Έχετε βιώσει δυσκολίες στο ξεκίνημα ή στην πορεία σας και τι σημαίνουν για εσάς σήμερα;

Πάρα πολλές δυσκολίες και στο ξεκίνημα και στη συνέχεια και ακόμα δεν σταματάνε οι δυσκολίες. Είναι πλέον διαφορετικέ,ς όπως και διαφορετικός είναι ο τρόπος που τις αντιμετωπίζεις με τα χρόνια. Στο ξεκίνημα ήταν δυσκολίες που φάνταζαν εύκολες και τις ξεπερνούσες επειδή είχες άγνοια κινδύνου, στη μέση υπήρχαν δυσκολίες που λίγο έλειψαν να μας σταματήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν και τώρα οι δυσκολίες είναι αυτές που αντιμετωπίζει και όλος ο κόσμος. Αλλά έχεις από την άλλη οδηγό όλα αυτά τα χρόνια πορείας και είναι σαν να είναι δυσκολίες με εμπειρία, όμως ταυτόχρονα είναι δυσκολίες που μπορείς να τις ξεπεράσεις και με τους φίλους που έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια, φίλους εννοώ τους συνοδοιπόρους, τους θεατές, τα παιδιά που έχουν δει την παράσταση, την αγάπη του κόσμου. Αυτά δεν πληρώνονται και νομίζω αυτά μετά από όλα τα χρόνια είναι το κέρδος. Δεν έχω άλλο κέρδος, πραγματικά. Δεν έχω αγοράσει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια με τις παραστάσεις, δεν έχω επενδύσει αλλού, παρά μόνο στην αγάπη μας για το θέατρο για παιδιά. Νομίζω ότι κάναμε καλά που επενδύσαμε σε αυτό.

Έχουμε μειώσει τα κόστη και τη χρέωση μας ως προς τον κόσμο. Στόχος μας είναι να βλέπουν τις παραστάσεις μας όσο πιο πολλά παιδιά μπορούμε έστω και με μικρότερο εισιτήριο, να μπορούμε να επιβιώνουμε για να μη γινόμαστε υποχείρια σε άλλους, να επιβιώνουμε μέσα από τη δουλειά μας όσο μπορούμε. Αλλά τα ίδια λάθη πιστεύω θα κάναμε. Δεν νομίζω ότι θα αλλάζαμε κάτι λόγω εμπειρίας. Δεν θα κάναμε τα βροντερά λάθη, δεν θα εμπιστευόμασταν ίσως κάποιους ανθρώπους που έδειχναν ότι θα μας διευκολύνουν και δεν το έκαναν. Θα πατούσαμε ακόμα πιο γερά στα πόδια μας, με πιο μεγάλη εμπιστοσύνη. Αλλά νομίζω αυτό που έχουμε καταφέρει είναι αυτό που είπα και στην αρχή. Η αγάπη όλων αυτών των παιδιών, των φίλων, των συνεργατών. Η κατάθεση ψυχής όλων αυτών των ανθρώπων που για μένα ήταν τιμητική, το ότι υπήρξαν δίπλα μου τόσοι ανθρωποι συνοδοιπόροι στο όνειρο μας. Ακόμα και εάν δεν είναι τώρα εδώ. Για μένα η κατάθεση τους είναι σημαντική και θα είναι πάντα. Δεν θα αλλάξει αυτό. Οπότε αυτό είναι το κέρδος.

Πρόγραμμα Περιοδείας Καλοκαίρι 2017

Ιούνιος
26 Δευτέρα, Βριλήσσια, Θέατρο Α. Βουγιουκλάκη

Ιούλιος
3 Δευτέρα, Ιωάννινα, Θέατρο Ε.Η.Μ
4 Τρίτη, Άρτα, Θέατρο Κάστρου
5 Τετάρτη, Αγρίνιο, Κιν/θέατρο ΕΛΛΗΝΙΣ
10 Δευτέρα, Ρόδος, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου
12 Τετάρτη, Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού, Κηποθέατρο Παπάγου
21 Παρασκευή, Φεστιβάλ Πηνειού, Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων
24 Δευτέρα, Χίος, Θέατρο Μ.Θεοδωράκης, Καστρομηνάς
25 Τρίτη, Μυτιλήνη, Θέατρο Κάστρου
27 Πέμπτη, Πυθαγόρειο, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
28 Παρασκευή, Καρλόβασι

Αύγουστος
1 Τρίτη, Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο Πνευμ. Κέντρου
2 Τετάρτη, Αίγιο, Ανοιχτό Θέατρο Γ. Παππάς
6 Κυριακή, Αργοστόλι, Θέατρο στο Ξενία
7 Δευτέρα, Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Θέατρο Φλόκα
8 Τρίτη, Ζάκυνθος, Δημοτικό Υπαίθριο Θέατρο
9 Τετάρτη, Σαρωνίδα, Κιν/θέατρο Ορφέας
18 Παρασκευή, Καλαμάτα, Θέατρο Κάστρου
22 Τρίτη, Χανιά, Θέατρο Ανατολ. Τάφρου
23 Τετάρτη, Ηράκλειο, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης
24 Πέμπτη, Ρέθυμν,ο Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα
28 Δευτέρα, Καβάλα, Θέατρο Κάστρου
29 Τρίτη, Βέροια, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο
30 Τετάρτη, Κοζάνη, Δημοτικό Θέατρο

Σεπτέμβριος
1 Παρασκευή, Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017,  Ελευσίνα Παλ. Ελαιουργείο

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 6 ευρώ (άνεργοι με επίδειξη κάρτας)
Προπώληση: 8 ευρώ

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες στα τηλ: 6948 744 988 και 210 9853609

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»