Ωδή στον δημιουργό του κλιματιστικού: Γιατί πρέπει όλοι να τον τιμάμε κάθε Ιούλιο

Ωδή στον δημιουργό του κλιματιστικού: Γιατί πρέπει όλοι να τον τιμάμε κάθε Ιούλιο

Στις 17 Ιουλίου του 1902, ο Willis Haviland Carrier προχώρησε σε μία εφεύρεση που έμελλε να “σώσει” τα καλοκαίρια μας: Δημιούργησε το πρώτο σύγχρονο σύστημα κλιματισμού, ιδρύοντας έναν νέο τομέα στη βιομηχανία, χωρίς τον οποίον δεν μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας σήμερα.

Πριν από αυτό οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να κρυώσει ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους είχαν από λίγο έως πολύ πέσει στο κενό: Τον 2ο αιώνα π.Χ. ένας Κινέζος εφευρέτης της δυναστείας Χαν επινόησε τον περιστρεφόμενο ανεμιστήρα, ενώ η ιδέα του νερού που θα μπορούσε να ψύξει ακόμα περισσότερο τον αέρα ήρθε στη μεσαιωνική Περσία. Καλύτερα αποτελέσματα βρέθηκε να έχει η υγροποιημένη αμμωνία, το 1820, από τον Βρετανό επιστήμονα και εφευρέτη Michael Faraday, ενώ το 1842 ο γιατρός από τη Φλόριδα John Gorrie χρησιμοποίησε την τεχνολογία συμπίεσης για την δημιουργία πάγου, ο οποίος έψυχε τον αέρα, για ασθενείς στο νοσοκομείο. Η εξαιρετική ιδέα του δεν χρηματοδοτήθηκε και τελικά ναυάγησε μέχρι που ο Αμερικανός μηχανικός Wills Carrier αποφάσισε να την πάει  ένα βήμα παραπέρα.

Όταν η ευφυΐα συνάντησε τον ηλεκτρισμό

Ο Carrier, γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1876, πήρε το πτυχίο του ως μηχανικός το 1901 από το Πανεπιστήμιο Cornell και έναν χρόνο μετά, ακολουθώντας την ιδέα της συμπίεσης και της εκτόνωσης έφτιαξε το πρώτο ηλεκτρομηχανικό κλιματιστικό -η μεγάλη διαφορά από την ιδέα του Gorrie ήταν, ότι πλέον η απαιτούμενη ισχύς προερχόταν από ηλεκτροκινητήρα.

Η συσκευή, η οποία δεν ήλεγχε μόνο τη θερμοκρασία του χώρου αλλά και την υγρασία του, εφευρέθηκε για λογαριασμό της εταιρίας Sackett Wilhelms, μιας εταιρίας λιθογραφίας και εκτυπώσεων προκειμένου να λυθούν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία που απαιτούσαν ψύξη.

Ο Carrier, ωστόσο, κατοχύρωσε την πατέντα και δημιούργησε την ομώνυμη εταιρία, την πρώτη κατασκευής συσκευών κλιματισμού στον κόσμο, η οποία βέβαια από τότε και μετά έγινε κολοσσός.

Μάλιστα, η εταιρία ονομάστηκε “Carrier air conditioning”, από τον όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Stuart W. Cramer στο Charlotte της Νότιας Καρολίνας, όταν αυτός προσπαθούσε να ελέγξει την υγρασία στον αέρα της βιομηχανίας υφασμάτων του το 1902.

Μάθημα ζωής – “Ευλογία” για την ανθρωπότητα

Ο Willis Carrier, ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση κατά τον 20ο αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό TIME, κατάφερε να δώσει λύση σε μία από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις της ανθρωπότητας: Τον έλεγχο της ατμόσφαιρας εσωτερικών χώρων.

Είναι οξύμωρο, ότι ως παιδί, δυσκολεύτηκε πολύ με την έννοια των κλασμάτων. Αναγνωρίζοντας την δυσκολία του αυτή, η μητέρα του τού έμαθε τα κλάσματα κόβοντας ολόκληρα μήλα σε τμήματα διαφόρων μεγεθών. Αργότερα, ο ίδιος παραδέχθηκε, ότι αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της ζωής του, γιατί τον δίδαξε πώς να λύνει προβλήματα με έξυπνο τρόπο.

Τα μηχανήματα που δημιούργησε διανεμήθηκαν άμεσα σε εμπορικούς χώρους, σε αεροπλάνα, ακόμα και σε χώρους όπου φυλάσσονται οι servers των υπολογιστών και απαιτείται χαμηλή θερμοκρασία για να μην υπερθερμανθούν και καταστραφούν.

Τι θα κάναμε χωρίς το κλιματιστικό;

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο Carrier δεν σταμάτησε εκεί: Μέχρι πριν τον θάνατό του, στις 7 Οκτωβρίου 1950, ο καταπληκτικός αυτός επιστήμονας είχε περισσότερες από 80 πατέντες στο ενεργητικό του, έχοντας κυριολεκτικά αλλάξει όχι μόνο την παγκόσμια βιομηχανία, αλλά και τη ζωή ακόμα και του τελευταίου πολίτη…

Διαβάστε ακόμα:

Θρήνος για την 7χρονη Παναγιώτα που “έσβησε” στην άσφαλτο – Το αντίο του μπαμπά της

Αδιανόητο! Αυτοκινήτο στην Εθνική Οδό και το μωρό στην εταζέρα (φωτό)

Αυτά είναι τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν και διεκδικούν το Κρατικό Βραβείο!