Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ενόψει καύσωνα

sprinkler-kids-lΗ θερμοκρασία ανεβαίνει και όπως όλα προμηνύουν ο πρώτος μίνι καύσωνας του καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών. Τα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται περισσότερο από τη ζέστη. Τι πρέπει λοιπόν, να τρώει το παιδί μας σε περίπτωση καύσωνα; Και τι να αποφεύγει; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Σπυριδούλα Νταφλάκη, μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε με την διατροφή των παιδιών μας στον καύσωνα.

Νερό, νερό, νερό…

Η διατροφή των παιδιών τις ημέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα θα πρέπει:

να περιλαμβάνει πολλά υγρά (νερό, γάλα, χυμούς)

– να περιέχει ποικιλία φρούτων και λαχανικών και γενικότερα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

– να περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες (καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος κατά την πέψη)

drink-from-hose

Μικρά και περισσότερα γεύματα
– Τα γεύματα θα πρέπει να είναι κανονικά αλατισμένα. Η προσθήκη αλατιού βοηθά τον οργανισμό να διατηρεί το νερό και κατ’ επέκταση να μην αφυδατώνεται.

– Το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες τροφής σε μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων. Αν δηλαδή τα γεύματα σε ημερήσια βάση είναι πέντε, σε περιόδους μεγάλης ζέστης θα πρέπει να αυξηθούν σε 6-7 ελαφρύτερα γεύματα για να μην επιβαρύνεται το στομάχι του.

– Αποφεύγουμε να δίνουμε στο παιδί τηγανιτά, κοκκινιστά και γενικότερα βαριά φαγητά. Τα ψητά με τη συνοδεία σαλάτας είναι ενδεδειγμένο γεύμα για τις θερμές μέρες.

134999743-web

Ο μύθος των αναψυκτικών
Τα αναψυκτικά αποτελούν υπερτονικά διαλύματα, που αν και έχουμε την εντύπωση ότι ξεδιψούν, ουσιαστικά προκαλούν αφυδάτωση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ζάχαρη, περιέχουν πολλές θερμίδες και έχουν μηδενική θρεπτική αξία σε μέταλλα και βιταμίνες.