“Οι εκπαιδευτικοί την 1η Σεπτέμβρη στα σχολεία – 7 Σεπτέμβρη ξεκινούν”

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα και ο Βαγγέλης Μπουντουλούλης, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, πότε και υπό ποιες συνθήκες.

Τοποθετήσεις αναπληρωτών

«Ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά. Είναι μια διαδικασία καθημερινή. Έχουμε ξεκινήσει τις τοποθετήσεις των νεοδιορισμένων.

Σε λίγες ημέρες θα καλέσουμε και τους αναπληρωτές για να λάβουν θέση. Οι εκπαιδευτικοί θα είναι την 1η Σεπτέμβρη τα σχολεία, ώστε το σχολείο να ξεκινήσει στις 7 του μήνα.

Η κα Γκίκα τόνισε από την αρχή της συζήτησης ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία, ώστε αυτά να ξεκινήσουν στις 7 του μήνα, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

«Έχουμε δύο σενάρια που είναι τα επικρατέστερα. Αυτά τα σενάρια τα συζητήσαμε πριν από δύο περίπου βδομάδες με τους ειδικούς. Κάναμε μία τηλεδιάσκεψη με το σύνολο της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας», είπε η γ.γ του υπουργείου Παιδείας.

Το πρώτο σενάριο «είναι της πλήρους κανονικότητας, δηλαδή να πάνε κανονικά τα παιδιά στα σχολεία, όπως πηγαίνανε έως τώρα, με αυξημένα, πολύ αυξημένα, τα μέτρα προστασίας. Έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας από όλους και βέβαια την τήρηση της αποστασιοποίησης που τα παιδιά μας την ενστερνίστηκαν, την έμαθαν».

Το δεύτερο σενάριο «είναι να ξεκινήσουμε όπως ξεκινήσαμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, δηλαδή με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη, εκ περιτροπής. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Θα γίνουν και άλλες συζητήσεις ως την τελική απόφαση». Η κα Γκίκα επεσήμανε επίσης ότι «οι τελικές αποφάσεις για να φτάσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία τον Μάιο και τον Ιούνιο ελήφθησαν μία βδομάδα πριν, διότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάθε λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Υπάρχει ένα μπλέξιμο μεταξύ της υγείας, της πολιτικής και της οικονομίας. Εμείς πιστεύουμε και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δίνει μάθημα. Αν δεν δοθεί ενίσχυση, δεν θα έχουμε επιτυχία. Από το υπουργείο Παιδείας δεν παρατηρήσαμε κάτι ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία κατά το καλοκαίρι. Εμείς είμαστε έτοιμοι και για τα δύο σενάρια. Σε περίπτωση που πάνε όλα τα παιδιά σχολείο, θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που είπε η κ. Γκίκα. Εμείς λέμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπουντουλούλης. “Το πιο λογικό είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαΐου, εκ περιτροπής και μάσκες μαζί”

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των πανεπιστημίων, η κ. Γκίκα είπε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν ανεξαρτησία και ουσιαστικά αποφασίζουν από μόνα τους. Έχουν αναβαθμίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ενώ σε ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι «βεβαίως και υπάρχει το σενάριο της τηλεκπαίδευσης».