Fortnite: Με ποιους κινδύνους συνδέεται το online παιχνίδι στο οποίο έχουν εθιστεί τα παιδιά μας

Αν έχετε καταφέρει να κρατήσετε το φαινόμενο “Fortnite”, μακριά από το σπίτι σας τότε σας βγάζουμε το καπέλο.

Το online παιχνίδι που έγινε εμμονή μέσα σε μόλις έναν χρόνο κυκλοφορίας – κυκλοφόρησε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017 από την Epic Games – κάνει και στην χώρα μας δυναμικά την εμφάνισή του, με την τελευταία του σεζόν να έχει ήδη χιλιάδες παίκτες.

Το παιχνίδι έκανε ντεμπούτο τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ η αρχική ιδέα παρουσιάστηκε το 2011. Στην αρχή βγήκε ως Fortnite: Save the World, χτίζοντας ένα πολύ ισχυρό δίκτυο παικτών και εν συνεχεία προχώρησε στη δωρεάν εκδοχή του που το… απογείωσε. Σταδιακά πέρασε σε όλες τις παιχνιδομηχανές, αλλά και σε tablets και κινητά τηλέφωνα και έγινε ένα από τα τελευταία online virals.

Παγκοσμίως, έχει πάνω από 3 εκατομμύρια ταυτόχρονους παίκτες, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό video στο Youtube σε σχέση με κάθε άλλο on line παιχνίδι. Αποτελεί το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην Αμερική, ενώ στην χώρα μας οι παίκτες του αυξάνονται διαρκώς, με παιδιά να “κολλάνε” με αυτό ήδη από την ηλικία των 9 ετών.

Η δημοφιλής ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους εξομολογήθηκε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή της σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ότι οι γιοι της είναι φανατικοί παίκτες του Fortnite. Η ηθοποιός παραδέχθηκε, ότι εκείνη και ο σύζυγός της προσπαθούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους, αλλά εκείνα αντιστέκονται… σθεναρά!

Δείτε το video:

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα στο 11:32

Η δομή του παιχνιδιού

Στο Fortnite μετέχουν 100 παίκτες, οι οποίοι πέφτουν από ένα αεροπλάνο και προσγειώνονται σε ένα μικρό νησί. Στη συνέχεια πολεμούν μεταξύ τους μέχρι να επιβιώσει μόνο ένας. Στο νησί υπάρχουν διάσπαρτα κρυμμένα όπλα και αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων βαλλιστρών, τουφεκιών και εκτοξευτών χειροβομβίδων τα οποία ο παίκτης μπορεί να αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της περιήγησης του.

Καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται, υπάρχουν εντός του χάρτη διασκορπισμένες μικροαποστολές με δορυφόρους και μικρές ομάδες εχθρών. Με το πέρας των αποστολών αυτών οι παίκτες ξεκλειδώνουν αντικείμενα που τους βοηθούν στη συνέχεια του παιχνιδιού. Όσο περνάει η ώρα και οι παίκτες λιγοστεύουν, τόσες περισσότερες «καβάτζες» πρέπει να βρει ο καθένας για να κρυφτεί και αντιστοίχως να αναπτύξει κόλπα και δεξιότητες που θα αξιοποιήσει μέσα στο παιχνίδι.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές στα παιδιά;

Το γεγονός της δωρεάν παροχής του αυτομάτως το κάνει αγαπητό σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ τα γραφικά και το διασκεδαστικό και καρτουνίστικο περιβάλλον του το κάνουν αρκετά φιλικό προς τα παιδιά. Επιπλέον, η δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει σε δύο ή και περισσότερους παίκτες, καθώς και το κοινωνικό στοιχείο του – οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν μεταξύ τους την ώρα που παίζουν – δίνει πόντους στην δημοφιλία του.

Κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το παιδί

Πέρα από τον εμφανή και γνωστό κίνδυνο που ενέχουν όλα τα online παιχνίδια, αυτόν του εθισμού, το Fortnite δεν θεωρείται από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα για ένα παιδί αφού η δυνατότητα live chat που παρέχει στους παίκτες, τα αφήνει ανυπεράσπιστα σε πιθανές διαδικτυακές επιθέσεις ή σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Οι γονείς, μάλιστα, οφείλουν να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί μετά και την αποκάλυψη της είδησης που θέλει 24 άντρες – ένας εκ των οποίων δούλευε ως αστυνομικός – στην Αμερική να συλλαμβάνονται επειδή προσπάθησαν να προσελκύσουν ανήλικα παιδιά με σκοπό τη σεξουαλική παρενόχληση.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πρόσφατα πως δημοφιλείς σελίδες περιήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και online παιχνίδια αποθήκευαν προσωπικά στοιχεία χρηστών, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες περί προσωπικών δεδομένων και θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικές πληροφορίες πολιτών – μεταξύ αυτών και παιδιών.

Πέρα από τα παραπάνω, παιδίατροι ανά τον κόσμο εφιστούν την προσοχή των γονέων, αφού το Fortnite φαίνεται να έχει επιρροές και στην υγεία των παιδιών. Πολλοί είναι οι γιατροί που δέχονται επισκέψεις στα ιατρεία και τις κλινικές τους από οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου εξ’ αιτίας των ατελείωτων ωρών που ασχολούνται με το παιχνίδι, ενώ και δάσκαλοι παραπονιούνται, καθώς μαθητές τους αδιαφορούν για τα μαθήματά τους για να παίξουν Fortnite. Σε αρκετές περιοχές στο εξωτερικό, μάλιστα, πολλά σχολεία μπλόκαραν το site στο δίκτυό τους.

Το Fortnite, τέλος, μπορεί να φαίνεται αρκετά φιλικό ως περιβάλλον στον χρήστη – δεν προβάλλει ωμή και ρεαλιστική βία, λείπει δηλαδή το στοιχείο του αίματος, που βρίσκει κανείς σε άλλα παιχνίδια μάχης και επιβίωσης – αλλά δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι βίας, στο οποίο νικητής στέφεται εκείνος που έχει καταφέρει να σκοτώσει τους υπόλοιπους παίκτες χρησιμοποιώντας όπλα, ξυλοδαρμούς και σκληρές τεχνικές.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Η 4η σεζόν του δωρεάν video game, Fortnite, ξεκίνησε με κομμάτια ενός κομήτη να πέφτουν στο χάρτη του Battle Royale ( διεθνής όρος που αναφέρεται σε μία μάχη μεταξύ τριών ή περισσότερων αγωνιζόμενων που ολοκληρώνεται όταν μείνει μονάχα ένας ζωντανός ή έστω ικανός να συνεχίσει), αλλάζοντας σημαντικά το περιβάλλον που βλέπουν οι παίκτες, κάνοντας το παιχνίδι πιο περιπετειώδες και πιο δημοφιλές.

Οι κίνδυνοι, λοιπόν, γίνονται ακόμη εντονότεροι τώρα που το παιχνίδι γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία, γι’ αυτό γονείς και οργανώσεις οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους όσο γίνεται γρηγορότερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, η Οργάνωση για την Πρόληψη Βίας κατά των παιδιών, η NSPCC, εξέδωσε σχετικές οδηγίες στις οποίες παροτρύνει τους γονείς να συζητούν συχνά με τα παιδιά τους σχετικά με το τι κάνουν όταν είναι online και το πώς να παραμείνουν ασφαλή. Ειδικά απ’ τη στιγμή που δεν προβλέπεται η απενεργοποίηση της εφαρμογής chat στο παιχνίδι, οι γονείς πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί.

Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους και να τα κάνουν να νιώθουν άνετα, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν σε εκείνους για ό,τι τα κάνει να νιώθουν περίεργα ή τα αναστατώνει. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να εξηγούν στα παιδιά ότι οι online χρήστες δεν είναι απαραίτητα αυτοί που λένε ότι είναι. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μοιράζονται ποτέ προσωπικές πληροφορίες με κάποιον online και να συνομιλούν ή να παίζουν μόνο με άτομα που γνωρίζουν και προσωπικά, εκτός παιχνιδιού ή chat.

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και τις «μόδες» στο internet, καθώς και τα προγράμματα ασφαλείας που κυκλοφορούν, έτσι ώστε να θωρακίζουν καλύτερα τα παιδιά τους σε διαδικτυακό επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι το Fortnite απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών.