Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Γυναίκες που ξεχωρίσαμε για τη δράση τους – Η εξομολόγηση μιας μαμάς των Παιδικών Χωριών SOS

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα ιδιαίτερη για το γυναικείο φύλο σε όλο τον κόσμο. Ένας εορτασμός – φόρος τιμής στον αγώνα των γυναικών για τυπική ισονομία και ουσιαστική ισότητα, δικαιώματα που αυτονόητα θα έπρεπε να απολαμβάνουν. Με εφαλτήριο αυτή την ημέρα πολλά θα ακουστούν για το ρόλο της γυναίκας σήμερα, εν πολλοίς όμως θα παραμείνουν ευχολόγια.

Εμείς στο Infokids.gr θέλοντας να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να ακολουθούν συγκεκριμένες νόρμες, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο τη γυναίκας στην κοινωνία. Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας, φιλάνθρωπος, μα πάνω απ όλα ΓΥΝΑΙΚΑ! Πέντε σύγχρονες γυναίκες, που η κάθε μία δίνει το δικό της αγώνα στον τομέα δράσης που έχει επιλέξει.

Η Στέλλα Κάσδαγλη συγγραφέας, μεταφράστρια, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων και μαμά,  συνιδρύτρια του BookWorm, MentorKids και Women on Top, η Ελένη Αντωνιάδου η Γιώτα Δηλέ, μαμά SOS στα Παιδικά Χωριά SOS και η Ντένια Φραγκιά που επισκέφθηκε την Κένυα για να παρέχει αναθρωπιστικό έργο σε παιδιά και γυναίκες Μασάι και η Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού, Διδάκτωρ Θεολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά»μάς μιλούν για την απόφασή τους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους!

Γιώτα Δηλέ: Η μητρότητα αλλάζει τη ζωή μιας γυναίκας για πάντα

Μια από τις εκφάνσεις της γυναικείας υπόστασης είναι και η μητρότητα. Η μητρότητα δεν είναι ένα πράγμα. Είναι αφοσίωση, αγάπη, ευθύνη, στρες, αγωνία, τρυφερότητα, φροντίδα, ένας εξαιρετικός ρόλος που είναι ευλογία για μια γυναίκα να το βιώσει. Αν δεν καταφέρατε να γίνετε μητέρα για διάφορους λόγους αλλά θα το θέλατε πολύ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορείτε να γίνετε μια “μαμά της καρδιάς” και να ανοίξετε την αγκαλιά σας σε παιδιά που έχουν ανάγκη την φροντίδα και την αίσθηση να ανήκουν σε μια δεμένη οικογένεια. Το «προνόμιο» της Μητέρας SOS  δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο να ζήσουν «κοινωνικά» τη μητρότητα και να βρουν ένα καινούργιο νόημα σε μια ζωή προσφοράς και συναισθηματικής πληρότητας μέσω της ενασχόλησης με παιδιά. Μιλήσαμε με την κα Γιώτα Δηλέ, που δηλώνει περήφανα Μαμά SOS στα Παιδικά Χωριά SOS, για την έννοια της μητρότητας μέσα από την κοινωνική προσφορά αλλά και για την τεράστια ευθύνη αλλά και χαρά να είναι Μητέρα.  Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν βιώσει, συνήθως, δύσκολες εμπειρίες σε ευαίσθητη ηλικία ως Μητέρα SOS είναι δίπλα τους και μαζί τους για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν δυσκολίες και «τραύματα», να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και τους άλλους, να βιώσουν τη χαρά και να αγαπήσουν τη ζωή και τη δημιουργία.

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε Μητέρα των Παιδικών Χωριών SOS; Πώς αντιμετώπισε η οικογένειά σας το νέο σας ρόλο;

Η απόφαση πάρθηκε αβίαστα, χωρίς να υπάρχει καμιά άλλη ανάγκη πέρα από το ότι ήθελα να ζήσω, να συνυπάρξω με παιδιά.  Δεν ήμουν μητέρα και δεν γνώριζα τι σημαίνει η μητρότητα για μια γυναίκα. Δεν μπορούσα να φανταστώ το “βάρος”της ευθύνης σε όλα του τα επίπεδα.  Όταν οραματιζόμουν την συνύπαρξή μας με τα παιδιά κατακλυζόμουν από την επιθυμία να τα φροντίζω και από συναισθήματα αγάπης και χαράς. Η οικογένειά μου ήταν και είναι πολύ υποστηρικτική, χάρηκε με την επιλογή μου και αρκετές φορές μου έχουν πει πώς είχαν διαβλέψει την ανάγκη μου να ενταχθώ σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Νιώθω τους γονείς μου να είναι περήφανοι για την “δουλειά” μου και αξίζει να πω ότι έχουμε έρθει πιο κοντά – κυρίως από πλευράς μου- μετά από αυτή μου την απόφαση καθώς τους έχω κατανοήσει πλήρως και τους έχω αγαπήσει ακόμα περισσότερο.

Είστε η μαμά της καρδιάς. Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί αλλά θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την ανατροφή παιδιών στα Παιδικά Χωριά SOS;

 Θα τις συμβούλευα να προσεγγίσουν τα Παιδικά Χωριά SOS, να γνωρίσουν το όραμά τους, να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές και πρακτικές διαδικασίες, να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής στα Χωριά και τότε να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στην μεγάλη οικογένεια των Παιδικών Χωριών SOS. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια γυναίκα μπορεί να βιώσει τη μητρότητα και μέσα από τη προσφορά.

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, ποια συμβουλή θα δίνατε στην κόρη σας σαν γυναίκα προς γυναίκα;
Να είναι ο εαυτός της, να εκφράζεται, να κάνει λάθη γιατί κοντά μας είναι ασφαλής και η μαμά θα είναι πάντα δίπλα της.

Περιγράψτε μας κάποιες έντονες στιγμές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, που έχετε βιώσει με τα παιδιά σας στα Παιδικά Χωριά SOS.

Κάποια στιγμή ενώ βρισκόμασταν με τα κορίτσια μου στην παιδική χαρά, βρεθήκαμε αγκαλιασμένες και τότε η Ρ. είπε «Είμαστε πραγματική οικογένεια» και όλες μας το επιβεβαιώσαμε.  Μια ακόμα στιγμή που πάντα με συγκινεί είναι όταν τα παιδιά λένε αυθόρμητα πάνω στις συζητήσεις τους «Θα το κάνω όπως η μαμά».

Πώς νιώθετε όταν τα παιδιά σας φωνάζουν μαμά;

Τα παιδιά είναι όλων μας όσων βρισκόμαστε στο χώρο αυτί, πεποίθηση που είναι μέρος της φιλοσοφίας των Παιδικών Χωριών SOS. Όταν με φωνάζουν “μαμά” νιώθω περήφανη! Δεν το λέω αλλά φαίνεται!

Επιτελείτε ένα σπουδαίο λειτούργημα που δεν είναι ένα τυπικό οκτάωρο που μετά το σχόλασμα φεύγετε από το χώρο εργασίας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα αυτής σας της ενασχόλησης;

Αυτό που επιτελείται εδώ δεν το βιώνω ως λειτούργημα αλλά ως έναν τρόπο ζωής που με ανατροφοδοτεί και συχνά με κάνει να νιώθω ολοκληρωμένη. Αυτός ο τρόπος ζωής στο σύνολό του είναι προτέρημα και δεν περιλαμβάνει μόο την ανατροφή παιδιών αλλά και πολλά άλλα κομμάτια που ήθελα να ενταχθούν στη ζωή μου. Έχω την μεγάλη τύχη να έχω μαζί μου τον σκύλο μου, να φιλοξενώ έναν γάτο στην αυλή, να καλλιεργώ τα βότανα που χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα, να φροντίζω τον κήπο μου, να ατενίζω την θάλασσα, να ζω σε ένα ευρύχωρο και λειτουργικό σπίτι, να έχω τη βοήθεια και τη στήριξη του παιδαγωγού, των συνεργατών και των ομάδων και πολλά άλλα πλεονεκτήματα που το καθένα είναι μικρό αλλά και μεγάλο ταυτόχρονα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όλες τις γυναίκες εν όψει της Ημέρα της Γυναίκας;

Αν μπορώ να το σκεφτώ, μπορώ να το κάνω και να το βιώσω.