Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο ψυχίατρος μοιράζεται 4 τρόπους για να υποστηρίξετε το παιδί σας στα σκαμπανεβάσματα της ζωής

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο ψυχίατρος μοιράζεται 4 τρόπους για να υποστηρίξετε το παιδί σας στα σκαμπανεβάσματα της ζωής

10 Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Υπάρχουν μέρες που για να ανταπεξέλθουν οι ενήλικες με κατάθλιψη, στα μικρά καθημερινά, χρειάζονται ώρες.
Τα μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά δυσκολεύονται στη διαχείρησή της πολύ παραπάνω, πόσο μάλλον αφού ακόμα η παιδική ή εφηβική κατάθλιψη δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Ένας ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων της Νέας Ορλεάνης αποκαλύπτει συμβουλές για τους γονείς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους (ηλικίας 13-18 ετών) πάσχουν σήμερα ή κάποια στιγμή στη ζωή τους από μια σοβαρά εξουθενωτική ψυχική ασθένεια.

Η δρα Μέγκαν Κάμπελ, ψυχίατρος για παιδιά και εφήβους στο Νοσοκομείο Παίδων στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, μοιράστηκε τέσσερις συμβουλές για το πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά στις κορυφές και τις κοιλάδες της ζωής.

ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ

«Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν ένα πλήθος από προκλήσεις της ζωής που απαιτούν την ανάγκη ανάπτυξης ανθεκτικότητας», δήλωσε η ίδια.

«Η ενθάρρυνσή τους να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με θετική νοοτροπία, η παροχή υποστήριξης και η διδασκαλία υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική τους ανάπτυξη», είπε επίσης.

Η Κάμπελ, μητέρα και η ίδια, δήλωσε ότι αν και η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη, προσπαθεί να εφαρμόζει αυτές τις τεχνικές στα δικά της παιδιά. Ακολουθούν οι συμβουλές της για άλλους γονείς και φροντιστές.

1. Αγκαλιάστε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης

Οι αναποδιές είναι καλό να τις βιώνουν τα παιδιά,  λέει η  Campbell  και θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους μέσα από διάφορα εμπόδια.

«Ενώ προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν προοπτική, είναι εξίσου σημαντικό να επικυρώσουμε τα συναισθήματά τους», είπε για το ρόλο των γονέων. Η ψυχίατρος λέει στους γονείς να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ότι αυτό συμβαίνει σε όλους. «Με το να σχετίζεσαι μαζί τους με αυτόν τον τρόπο, εξομαλύνεις τη διαδικασία υπέρβασης των εμποδίων», είπε.

2. Επιβραβεύστε τη διαδικασία, όχι μόνο το αποτέλεσμα

«Η αναγνώριση της προσπάθειας που επενδύεται σε ένα έργο έχει την ίδια σημασία με τον εορτασμό του τελικού αποτελέσματος. Η ήττα μπορεί να είναι δύσκολη για τα νέα παιδιά, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και τη δουλειά που καταβάλλουν στη διαδικασία. Θα πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να βγάλουν τον εαυτό τους εκεί έξω, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα τους παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες».

3. Καλλιεργήστε τα πάθη και τις δυνάμεις τους

Μέρος της παιδικής ηλικίας είναι να δοκιμάζεις διάφορες δραστηριότητες, όπως αθλήματα και τέχνες. Παρόλο που δεν θα διαπρέψουν όλοι σε κάθε δραστηριότητα, η Κάμπελ λέει ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εξερευνήσουν τα πάθη και τα δυνατά τους σημεία. «Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν και να δεσμευτούν σε δραστηριότητες που πυροδοτούν το πάθος τους, τους δίνει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν», είπε.

4. Καλλιεργήστε την επιμονή

Η ψυχίατρος συνέστησε επίσης να εξασκείτε την υπομονή με τα παιδιά σας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη διαδικασία εκμάθησης των καθημερινών αγώνων. «Η υποστήριξη των νέων στις δυσκολίες αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, προσφέροντάς τους μια ανάσα όταν χρειάζεται και ενθαρρύνοντάς τους να προσεγγίσουν τα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καλλιεργεί τη νοοτροπία ότι είναι ικανοί να κατακτήσουν τις προκλήσεις», είπε.

Η Κάμπελ δήλωσε επίσης ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψυχική υγεία με την εξάλειψη κάθε προκατάληψης που σχετίζεται με αυτήν.

«Ανοίγει τις πόρτες μας σε ανθρώπους που ελπίζουν να μπορέσουν να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται», είπε.

Παιδια και κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Ωστόσο, μια πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει πως τόσο η παιδική όσο και η εφηβική κατάθλιψη υφίστανται και προκαλούν σειρά προβλημάτων στην κοινωνική, σωματική και ψυχική υγεία, την σχολική ζωή και τη μετέπειτα πορεία στη ζωή ενός παιδιού ή εφήβου. Παρόλα αυτά, εκτός από τις ομοιότητες της κατάθλιψης που εμφανίζονται σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην παιδική, την εφηβική και την κατάθλιψη των ενηλίκων.

Το υποκειμενικό βίωμα της θλίψης είναι κοινό στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων, ωστόσο από μόνο του δεν επαρκεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Διαγνωστικά Κριτήρια Κατάθλιψης

Τα διαγνωστικά κριτήρια επικεντρώνονται σε ένα διαρκές συναίσθημα επίμονης θλίψης (που βιώνεται υποκειμενικά ή παρατηρείται από άλλους) που συνδυάζεται με την απώλεια του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος προκαλούσαν ευχαρίστηση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το υπερβολικό αίσθημα ενοχής, οι διαταραχές στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία), οι διαταραχές στην όρεξη και το βάρος, η υπερβολική κούραση και απώλεια ενέργειας, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα, οι έντονες σκέψεις θανάτου, ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρα, καθώς και η ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση.

Τα συμπτώματα προκειμένου να τεθεί η διάγνωση, είναι απαραίτητο να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων καθώς και να προκαλούν σημαντική ενόχληση και δυσλειτουργία.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα κριτήρια ισχύουν τόσο για τα παιδιά και τους εφήβους, όσο και για τους ενήλικες με μικρές τροποποιήσεις ανάλογα με την ηλικία. Παρόλα αυτά, το σύμπτωμα της έντονης ευερεθιστότητας αφορά κυρίως τα παιδιά και τους νέους.

Στατιστικά Στοιχεία για την Κατάθλιψη

Όσον αφορά στη συχνότητα της κατάθλιψης, εμφανίζεται σε μικρότερα ποσοστά σε παιδιά προ-εφηβικής ηλικίας και δεν εμφανίζονται μεγάλες διαφορές ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Αντίθετα, στην εφηβική ηλικία, παρατηρείται αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η κατάθλιψη ενδέχεται να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές όπως είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή και η Διαταραχή Διαγωγής. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η συννοσηρότητα είναι ακόμα πιο συχνή. Οι κλινικές μελέτες για την παιδική και εφηβική κατάθλιψη δείχνουν πως είναι μια χρόνια κατάσταση και πως, παρόλο που ένα επεισόδιο μπορεί να παρουσιάσει ύφεση σε έναν χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό θα παρουσιάσει ένα νέο επεισόδιο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Θλίψη ή κατάθλιψη & Αξιολόγηση

Επειδή οι συνήθεις συμπεριφορές των παιδιών ποικίλλουν από το ένα στάδιο της παιδικής ηλικίας στο άλλο, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει ο γονέας ή ο δάσκαλος εάν ένα παιδί περνά απλά μια προσωρινή “φάση” ή πράγματι υποφέρει από κατάθλιψη. Μερικές φορές οι γονείς ανησυχούν για το πώς έχει αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού ή ένας δάσκαλος αναφέρει πως το παιδί δείχνει προβληματισμένο ή ξαφνικά εμφανίζει μία συμπεριφορά που το αποτρέπει από το να αποδίδει στο σχολείο, τόσο κοινωνικά όσο και μαθησιακά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η γνώμη ενός ειδικού μπορεί να είναι καταλυτική στο να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν τα συμπτώματα ώστε το παιδί να ανακουφιστεί.

Πηγή: https://www.foxnews.com

Πηγή:  PSYCHOLOGY.GR 

Διαβάστε επίσης:

Έξαρση ιώσεων στα σχολεία – Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών

“Το μαγικό κλειδί”, μια παράσταση βασισμένη σε παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύει στο Θέατρο Κιβωτός

Χαμός σε τάξη στα Τρίκαλα: 12χρονος έβγαλε μαχαίρι και απείλησε καθηγητή και συμμαθητές