Παιδίατρος: Φέτος δεν έχουμε στα παιδιά νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τι να κάνετε αν βήχει το παιδί σας

Ο βήχας είναι συχνό σύμπτωμα στα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και συχνότερες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα, γρίπη).

Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική σε σχέση με τις περασμένες καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι σαρωτικό στη χώρα μας. Μικροί και μεγάλοι τηρούν ευλαβικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κυκλοφορούν φορώντας πάντα τη μάσκα, έχουν περιορίσει τις  κοινωνικές συναναστροφές και περνούν πολύ χρόνο εντός σπιτιού λόγω καραντίνας και αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

O παιδίατρος Κώστας Νταλούκας σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η χρήση μάσκας, η καραντίνα και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών έχει συμβάλλει ώστε μέχρι στιγμής στα παιδιά να μην καταγράφεται νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενος του πόσο ανησυχούν οι γονείς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας μήπως το παιδί αρρωστήσει, δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τον βήχα του παιδιού.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου Κώστα Νταλούκα

Με την χρήση μάσκας, την καραντίνα, το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών, για πρώτη φορά φέτος δεν έχουμε νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά και κυρίως σε αυτά των παιδικών σταθμών και του νηπιαγωγείου. Βέβαια κάποια από αυτά, ότι και να κάνουμε κάπου κάτι θα κολλήσουν και θα αρχίσουν να έχουν μύξες και βήχα.

Το τελευταίο διάστημα μου τηλεφωνούν κάποιοι γονείς γιατί το παιδί τους βήχει, ρωτώντας με τι να κάνουν. Κάποιοι με ρωτούν τι φάρμακο να τους δώσουν. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι άλλοι δίνουν από μόνοι τους φάρμακο που έχουν στο σπίτι από άλλη φορά.

Για τον βήχα δεν μπορούμε να δώσουμε φάρμακα από το τηλέφωνο.

Συνήθως, πλην σπανίων περιπτώσεων, χρειάζεται να ακούσουμε το παιδί με τα ακουστικά και να το εξετάσουμε. Δεν είναι γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε επισκέψεις αλλά γιατί αν δεν ακούσουμε τους πνεύμονες του παιδιού και δεν το εξετάσουμε δεν μπορούμε να ξέρουμε από που και γιατί είναι ο βήχας.

Προσοχή! Μην δίνετε στο παιδί σας που βήχει φάρμακα εισπνεόμενα όπως το aerolin και το flixotide γιατί κάποια στιγμή σας τα είχε δώσει ο παιδίατρος. Εκτός κι αν έχετε οδηγία από τον παιδίατρο για να το κάνετε. Είναι φάρμακα που τα χορηγούμε για συγκεκριμένες παθήσεις, που χρειάζεται πιο πριν να εξετάσουμε το παιδί.

Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που έχουν στο σπίτι τους soldesanyl, φάρμακο που συνήθως χορηγούμε στην λαρυγγίτιδα των παιδιών.

Το φάρμακο αυτό είναι κορτιζόνη και θα σας παρακαλούσα να μην το δίνετε μόνοι σας επειδή ακούσατε το παιδί να βήχει, είναι βράδυ και σας πιάνει απελπισία από τον βήχα.

Αν δεν είναι λαρυγγίτιδα, που συνήθως πιάνει παιδιά κάτω από την ηλικία των 6 ετών, δεν χρειάζεται να το δώσετε. Όπως και να έχει είναι προτιμότερο να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας και να τον ρωτήσετε τι να κάνετε παρά να του δώσετε έτσι κουτουρού ένα φάρμακο.

Εξ άλλου τα φάρμακα αυτά, όπως και κάθε φάρμακο, συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αν ο βήχας δεν οφείλεται σε πάθηση που θεραπεύουν.

Τα φάρμακα δίνονται μετά από κατάλληλη διάγνωση σε σωστή δοσολογία, φορές χορήγησης την ημέρα και χρονική διάρκεια.

Είμαι βέβαιος κανείς από σας δεν θέλει να δώσει ένα φάρμακο στο παιδί του και αντί για καλό να του κάνει κακό.

Γι αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να βήχει μην πανικοβληθείτε.

Τηλεφωνήστε στον γιατρό σας, πείτε του τι συμβαίνει και ζητηστε να σας πει τι πρέπει να κάνετε. Αν δεν σας το προτείνει εκείνος ρωτήστε τον μήπως πρέπει να του πάτε το παιδί να το εξετάσει.

Μην φορτώνετε τα παιδιά σας με σοβαρά αλλά άχρηστα και άσχετα για το πρόβλημα που έχει, φάρμακα.

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας αν πάρει μεγάλη ποσότητα. Αποθηκεύστε τα φάρμακα σε μέρος που δεν μπορεί να τα φτάσει και κλειδώστε το ντουλάπι.

Πείτε στα παιδιά σας ότι δεν πρόκειται για γλυκά και ενημερώστε τα μεγαλύτερα για τον κίνδυνο της δηλητηρίασης αν τα καταπιούν.

Το post του παιδιάτρου