Παιδίατρος Κ. Νταλούκας: «Tα παιδιά στα σχολεία, με μέτρα προστασίας και χωρίς συμμετοχή παππούδων»

Το ερώτημα που πλέον απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους γονείς, τώρα που φτάσαμε στο δια ταύτα της επιστροφής στα σχολεία, είναι το τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με την φροντίδα αυτών από τους παππούδες.

Ζητήσαμε, λοιπόν, την άποψη του Προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κώστα Νταλούκα, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, την επιστροφή των παιδιών και το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που έχουν τη βοήθεια των παππούδων:

«Τα σχολεία δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε άλλο κλειστά. Όμως θα πρέπει να λειτουργούμε με έναν διαφορετικό τρόπο, αν δεν θέλουμε αν έχουμε επιστροφή στην καραντίνα. Επειδή τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλά, είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία και να συνεχίσουμε τη ζωή μας σε μία νέα πραγματικότητα. Είναι, όμως, απαραίτητο να λειτουργήσουν με αρκετά μέτρα: Με αραίωμα μαθητών στις τάξεις και με μέτρα ατομικής προστασίας των παιδιών.

Ο ρόλος πέφτει στους δασκάλους αυτή τη στιγμή, γιατί όταν μιλάμε για μικρότερα παιδιά, είναι εκείνοι που πρέπει να τα εκπαιδεύσουν σε μέτρα υγιεινής. Ωστόσο τα παιδιά συνήθως πειθαρχούν ευκολότερα από όσο φανταζόμαστε.

Οι γονείς που θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο πρέπει να λάβουν υπ’όψιν τους τα εξής:

Αν αυτά εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (από απλό πονόλαιμο έως βήχα) δεν θα μπορούν να έρχονται στο σχολείο. Ακόμα περισσότερο, αν το παιδί ανεβάσει πυρετό –στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτικό να μείνει στο σπίτι, όχι όπως κάνουν πολλοί γονείς που στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο με λίγα δέκατα. Η σύσταση, λοιπόν, είναι αν τα παιδιά εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα που σχετίζεται με κορωνοϊό, οι γονείς να παίρνουν τον παιδίατρο και να συζητούν για το πώς θα πορευθούν και ταυτόχρονα να αποκλείονται από το σχολείο.

Επιπλέον, αν κάποιο παιδί ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή αν υπάρχει ηλικιωμένος στο σπίτι, δηλαδή άτομο άνω των 65 ετών που έχει καθημερινή επαφή με το παιδί, ανεξάρτητα από το εμφανίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα, το παιδί θα πρέπει να αποκλείεται από το σχολείο. Αν το παιδί δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, αλλά να απομονωθεί από τους ηλικιωμένους που το φροντίζουν. Δηλαδή, οι μεγάλοι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο.»

Αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Νταλούκας μας ενημέρωσε, ότι σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδικών Σταθμών, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έδωσε κάποιες οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουν, προτείνοντας διάφορα μέτρα, π.χ. ακόμα και το προσωπικό να κάνει μία φορά την εβδομάδα το τεστ για κορωνοϊό, αλλά και δύο έντυπα που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι γονείς αναφορικά με την υγεία του παιδιού –το ένα σε καθημερινή βάση, διαβεβαιώνοντας το σχολείο, ότι το παιδί του δεν εμφάνισε κάποιο σύμπτωμα.

Όπως ο ίδιος μας λέει, στόχος είναι «να λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ατομική ευθύνη, αν υπάρχει ένα επιπλέον μέτρο ελέγχου, προκειμένου να αποφύγουμε να στείλουμε άρρωστα παιδιά στο σχολείο ή παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (π.χ. έχουν άσθμα) ή που έχουν στο σπίτι άτομο που πάσχει.»

Καταλήγοντας, ο κ. Νταλούκας είναι αισιόδοξος ότι «ο ιός κυκλώνεται» και ότι από μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο. Τέλος, η Ένωση βρίσκεται εν αναμονή μιας απάντησης από το υπ. Υγείας, αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο οι παιδίατροι στα ιδιωτικά ιατρεία.