Αν το παιδί σας είναι αγχωμένο και πιεσμένο για τις εξετάσεις να ξέρετε ότι δεν είναι το μόνο.
Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα κάνετε αρκετή επανάληψη, αν θα πάρετε τους βαθμούς που χρειάζεστε ή αν αισθάνεστε πίεση από το σχολείο ή την οικογένειά σας.
Μπορεί να φαίνεται ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται έτσι. Αλλά το να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων μόνοι σας μπορεί συχνά να επιδεινώσει το άγχος. Έτσι, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να μιλήσετε με κάποιον ψυχολόγο.
Αντιμετώπιση της πίεσης
Οι εξετάσεις μπορεί να είναι μια περίοδος με μεγάλη πίεση. Μπορεί να χρειάζεστε συγκεκριμένους βαθμούς για ένα μάθημα ή μια θέση εργασίας. Ή οι γονείς, ή οι καθηγητές σας μπορεί να σας πιέζουν. Μπορεί να ασκείτε μεγάλη πίεση και στον εαυτό σας.
Όποια και αν είναι η πηγή της πίεσης, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε:
Σκεφτείτε θετικά
Όταν νιώθουμε άγχος, μπορεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πράγματα όπως «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» και «θα αποτύχω». Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε αυτά με θετικές σκέψεις όπως ‘αυτό είναι απλώς άγχος, δεν μπορεί να με βλάψει‘ και, “χαλαρώστε, συγκεντρωθείτε – όλα θα πάνε καλά”.
Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς αισθάνεστε
Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να σας ασκούν πίεση χωρίς να το καταλαβαίνετε και μερικές φορές μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για το πώς σας κάνει να αισθάνεστε. Η συζήτηση για τα πράγματα μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σας υποστηρίξουν στο μέλλον.
Μην συγκρίνεστε με τους φίλους σας
Ο ανταγωνισμός με τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κίνητρό σας. Αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δοκιμάστε να κρατάτε μια λίστα με τις επαναλήψεις που έχετε κάνει, ώστε να βλέπετε πόσα έχετε καταφέρει.
Αφήστε το άγχος σας να ξεσπάσει
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ίδια την τέχνη ή το ημερολόγιο διάθεσης στο ντουλάπι σας για να περιγράψετε πώς σας κάνει να νιώθετε η πίεση. Ή γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον που εμπιστεύεστε λέγοντας τι σας συμβαίνει.
Βοήθεια για άλλα προβλήματα
Το να προσπαθείτε να μελετήσετε όταν έχετε άλλα πράγματα στο μυαλό σας μπορεί να είναι δύσκολο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν την επανάληψη πιο δύσκολη για εσάς, όπως:
οικογενειακές διαφωνίες
προβλήματα με κάποιον που βγαίνεις
εκφοβισμός
θέματα ψυχικής υγείας
φροντίδα ατόμων της οικογένειάς σας
παγκόσμια γεγονότα.
Η συζήτηση για το τι συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να κάνετε την επανάληψη πιο εύκολη. Μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας σε έναν φίλο σας, στους πίνακες μηνυμάτων σας ή μιλώντας σε έναν σύμβουλο παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας.
Το να μιλήσετε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε, όπως ένας δάσκαλος, σημαίνει ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε χρόνο για να κάνετε επανάληψη όταν δεν θα σας ενοχλεί κανείς, ή να μιλήσετε με την οικογένειά σας και τους ενήλικες για το τι συμβαίνει.
Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, το σχολείο σας μπορεί να μπορεί να κάνει εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα να βαθμολογήσει τα γραπτά των εξετάσεών σας με βάση τη δουλειά σας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ο καθηγητής σας μπορεί να το συζητήσει αυτό μαζί σας.
Πηγή ttps://www.childline.org.uk