Πέντε σκίτσα δείχνουν γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τη babysitter στα αδελφάκια τους

Όταν το πρώτο παιδί γίνει αρκετά ώριμο ως ένα βαθμό, πολλοί γονείς το βλέπουν σαν μία ανάσα ανακούφισης. Θεωρούν ότι πέρα από τις δουλειές στο σπίτι, θα μπορούν να φροντίσουν και τα μικρότερα αδέλφια τους, χαρίζοντας στους γονείς λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο Όμως, πολλές φορές αυτό γυρίζει μπούμερανγκ και το να κάνει ένας γονέας τα παιδιά του baby sitters των μικρότερων αδελφών τους, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Τα επιβαρύνετε με μεγάλη ευθύνη

Φυσικά, το να μάθετε στο παιδί σας να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες, δεν θα το βλάψει. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ρίξει μια ματιά το μεγαλύτερο παιδί στο μικρότερο την ώρα που μαγειρεύετε για παράδειγμα και στο να έχουν τη φροντίδα τους για πολλές ώρες χωρίς επίβλεψη.

Εάν το παιδί σας είναι εντάξει με αυτό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, πολύ συχνά το μεγαλύτερο παιδί δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει για να μπει στο καθήκον. Εκεί μπορεί να υπάρξει μία διαχωριστική γραμμή. Δεν θα πρέπει να βοηθάει σε τόσο μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένας ακόμη γονέας.

Και μην ξεχνάτε ότι ασχέτως του πόσο ώριμα μπορεί να συμπεριφέρονται τα παιδιά σας, είναι ακόμη παιδικά και δεν είναι έτοιμα να αναλάβουν μία τόσο μεγάλη ευθύνη. Δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις, όπως λόγου χάρη αν συμβεί ένα ατύχημα, και η ενοχή μπορεί να τους βαραίνει για πάντα.

Μέσα από πέντε σκίτσα μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί, γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν το ρόλο του γονέα, ίσως έχει αρνητικές συνέπειες στη δική τους ψυχοσύνθεση

Δεν είναι επαγγελματίες

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μία αξιόπιστη νταντά, εάν οι γονείς δεν μπορούν να προσλάβουν μία επαγγελματία. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, μην περιμένετε το ίδιο επίπεδο αφοσίωσης και επαγγελματισμού από αυτά. Όντας και τα ίδια παιδιά, δεν είναι εκπαιδευμένα να αλλάζουν πάνες, δεν γνωρίζουν πώς να ταϊζουν ένα μωρό ή πώς να αντιδράσουν, όταν το βρέφος αρχίσει να τσιρίζει ή να κλαίει. Σε μία οικογένεια με πολλά παιδιά, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα ανταποκρίνονται στην ηλικία τους και μπορούν να προσφέρουν πραγματικά μία βοήθεια στο σπίτι. Όπως για παράδειγμα να διαβάζουν ένα παραμύθι στα αδελφάκια τους πριν από τον ύπνο, να παίζουν μαζί τους ή να κάνουν μαζί απλά πράγματα.

Θυσιάζουν την παιδική τους ηλικία

Μία οικογένεια με ένα παιδί έχει αρκετά λιγότερες υποχρεώσεις από μία με περισσότερα. Το παιδί που δεν έχει αδελφάκια μπορεί να τελειώσει τις δουλειές που πρέπει να κάνει, όπως να μαζέψει το δωμάτιό του ή να διαβάσει τα μαθήματά του και στη συνέχεια να είναι ελεύθερο να παίξει με τους φίλους του ή να δει μία ταινία. Αντιθέτως, τα παιδιά που έχουν μικρότερα αδέλφια, δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει πάντα κάποιος που πρέπει να φροντίσουν,  να βοηθήσουν ή να παίξουν μαζί του. Και πολλοί γονείς συχνά τα αναγκάζουν να βάζουν στην άκρη τέτοιες ασχολίες, επειδή απλώς χρειάζονται μία βοήθεια. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό για τα παιδιά να διατηρούν την παιδικότητά τους και να διασκεδάζουν, αντί να αλλάζουν πάνες.

Μπορεί να χαλάσει η σχέση μεταξύ τους

Αναγκάζοντας το μεγαλύτερο παιδί σας να προσέχει τα αδέλφια του σε καθημερινή βάση, ενδέχεται να το κάνει να νιώσουν κακία. Μπορεί να αισθανθεί ότι το στρεσάρετε πολύ. Ως αποτέλεσμα αυτού ίσως αρχίσει να βιώνει αρνητικά συναισθήματα προς τα μικρότερα αδελφάκια του. Πέρα από αυτό, αν τυχόν μείνουν μόνα μαζί τους, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν έναν χειριστικό ρόλο που τα μικρότερα δεν αποδέχονται και δεν σέβονται πάντα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε διαφωνίες και καβγάδες.

Δεν είναι η δουλειά τους

Οι γονείς συχνά περιμένουν από τα μεγαλύτερα παιδιά τους να γίνουν μία δωρεάν babysitter. Όμως οι περισσότεροι έφηβοι δεν συμφωνούν με αυτών. Θεωρούν ότι οι επαγγελματίες πληρώνονται για να κάνουν μία τέτοια δουλειά και δεν μοιάζει σωστό για αυτά. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα παιδιά σας για έναν τέτοιο ρόλο αραιά και πού, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσετε για χρήματα. Αλλά αν είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και τους αποσπά μεγάλο κομμάτι από τη ζωή τους τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα είδους ανταμοιβής. Δεν είναι απαραίτητο να είναι χρήματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, όταν μεγαλώσουν αρκετά να τους επιτρέπετε να οδηγούν το αυτοκίνητό σας ή να τους παρέχετε περισσότερα προνόμια ή να τους αγοράζετε κάτι που θέλουν πολύ. Δώστε τους, απλώς, την ευκαιρία να καταλάβουν ότι η δουλειά τους εκτιμάται και είναι σεβαστή.

Πηγή: brightside.me