Ποια είναι τα συμπτώματα της τερηδόνας στα παιδιά και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η τερηδόνα οφείλεται σε ένα μικρόβιο που βρίσκεται στο στόμα κάθε παιδιού και κάθε ανθρώπου. Το μικρόβιο όμως αυτό για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη. Όταν λοιπόν βρίσκει ζάχαρη, την καταναλώνει και σαν αποτέλεσμα έχει την παραγωγή ενός οξέος, το οποίο επιδρά πάνω στα δόντια και τα καταστρέφει.

Γράφει ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής

Στην αρχή το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Το οξύ θα αρχίσει να καταστρέφει το δόντι και στην αρχή θα δημιουργηθεί μια πολύ μικρή τρύπα, ίσα με το κεφάλι της καρφίτσας, πάνω στο δόντι. Η τρύπα αυτή αφορά την αδαμαντίνη, το σμάλτο, την εξωτερική σκληρή επιφάνεια των δοντιών. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η τρύπα μεγαλώνει και προχωρά σε βάθος με αποτέλεσμα να φθάσει στην οδοντίνη, οπότε παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα που είναι πόνος όταν το παιδί τρώει γλυκά ή κρύα φαγητά. Επίσης, μπορεί να πονά κάθε φορά που μασά. Αν δεν αντιμετωπιστεί η τερηδόνα, σύντομα θα καταστρέψει όλο το δόντι και ο πόνος θα μεγαλώνει σε σημείο που το παιδί δεν θα μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο.

Τρόποι πρόληψης της τερηδόνας;

Στο χέρι σας είναι να καθοδηγήσετε και να εκπαιδεύσετε σωστά το παιδί για να ακολουθεί το σωστό τρόπο διατροφής και υγιεινής του στόματος. Ακολουθούν μερικές πρακτικές οδηγίες:

• Πρώτα από όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα δόντια του παιδιού σας μπορούν να παρουσιάσουν τερηδόνα από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού.
• Να αποφεύγετε τη χορήγηση λιχουδιών και γλυκών στο παιδί σας. Κάθε παιδί θέλει να φάει τη σοκολάτα ή το γλυκό του, όμως με μέτρο και αν είναι δυνατό να το φάει αμέσως μετά το φαγητό και στη συνέχεια να καθαρίσει τα δόντια του.
• Μη βάζετε ποτέ το βρέφος να κοιμηθεί, έχοντας το μπιμπερό με το γάλα ή το χυμό στο στόμα του. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε.
• Μόλις το βρέφος εμφανίσει τα πρώτα του δόντια προσπαθήστε να σταματήσετε το νυκτερινό γεύμα.
• Προσπαθήστε να καθαρίζετε όσο το δυνατό καλύτερα το στόμα του παιδιού, καθαρίζοντάς το από πιθανά υπολείμματα τροφών.
• Μόλις το παιδί σας γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, κόψτε του το μπιμπερό και εκπαιδεύστε το να πίνει υγρά από το ποτήρι.
• Μην τοποθετείτε ποτέ ζάχαρη ή μέλι στις πιπίλες ή τα σκληρά αντικείμενα που κρατά το βρέφος και βάζει στο στόμα του για να ανακουφίζεται από την οδοντοφυία.
• Μόλις το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να περιποιείται μόνο του τα δόντια του, προσπαθήστε να το εκπαιδεύσετε σωστά και να του υπενθυμίζετε να τα καθαρίζει τακτικά.
• Να επισκέπτεστε μαζί τον οδοντογιατρό σας τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

«Τι πειράζει αν χαλάσουν τα πρώτα δόντια του παιδιού; Θα βγουν άλλα!»

Αυτή η θέση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Πέρα από τον πόνο που προκαλεί η τερηδόνα, τα χαλασμένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη διατροφή του παιδιού με αποτέλεσμα ακόμα και στασιμότητα στην ανάπτυξη του βάρους του. Το πρόωρο χάσιμο των δοντιών λόγω καταστροφής τους, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ομιλία και το πιο σημαντικό, θα χάσει το παιδί το λαμπερό χαμόγελο του νικητή! Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χαλασμένα νεογιλά δόντια μπορούν να προκαλέσουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στα μόνιμα δόντια του παιδιού σας.