Ποιος είπε ότι τα βιβλία γνώσεων είναι βαρετά; Αυτά είναι τα 3 βιβλία που θα αγαπήσουν τα παιδιά

Είμαστε μια οικογένεια βιβλιόφιλων και έτσι ο καθένας από εμάς έχει τη δική του βιβλιοθήκη που εμπλουτίζει με βιβλία και αναγνώσματα που του αρέσουν. Τώρα λοιπόν εκτός από παιχνίδια, διασκεδαστικές δραστηριότητες, παρακολούθηση αγαπημένων ταινιών και τηλεκπαίδευση, έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε όμορφες ιστορίες και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Ο κόσμος των βιβλίων είναι ένα ασφαλές καταφύγιο που δεν θα μας προδώσει ποτέ και πάντα θα μας κρατά συντροφιά.

Η 9χρονη κόρη μου και ο 11χρονος γιος μου έχουν μια αδυναμία στα βιβλία γνώσεων. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία που τους εισάγουν σε μια θεματική και τους δίνουν πλειάδα πληροφοριών αναφορικά με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που σχετίζονται άμεσα με την κεντρική θεματική.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι δεν τους αρέσουν τα κλασικά βιβλία γνώσεων που περιορίζονται στην καταγραφή γεγονότων χωρίς εικονογράφηση και προσεγμένο εικαστικό σχεδιασμό. Τα θεωρούν ξεπερασμένα και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν τα διαβάσουν. Αναζητούν βιβλία μικρού μεγέθους που διαβάζονται εύκολα, έχουν παιχνιδιάρικη εικονογράφηση που “αιχμαλωτίζει” την ματιά τους, τους παρέχουν τις βασικές πληροφορίες ενός θέματος και τους ανοίγουν τον δρόμο για νέες απορίες και άρα για νέες γνώσεις.

3 ολοκαίνουργια βιβλία γνώσεων που διαβάσαμε με τα παιδιά

Εν μέσω καραντίνας τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν διαβάζοντας τη νέα σειρά παιδικών βιβλίων “Μαθαίνω τα πάντα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η σειρά αποτελείται από 3 διαφορετικά βιβλία, καθένα από τα οποία επικεντρώνεται σε διαφορετική θεματική. Διαβάζονται ξεχωριστά και σε καμία περίπτωση το ένα δεν αποτελεί συνέχεια του άλλου. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εγκυκλοπαιδική σειρά βιβλίων που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της θεωρίας και της επιστημονικής γνώσης, της βιολογίας και του ανθρώπινου σώματος καθώς και σε όσα συμβαίνουν στη θάλασσα και τον γοητευτικό της βυθό. Ξεφυλλίζοντας και εν συνεχεία διαβάζοντάς τα επισταμένως, ο αναγνώστης 8 ετών και άνω, θα ανακαλύψει πολλά για τις επιστήμες και τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας ενώ θα απολαύσει ένα μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης στον θαλάσσιο κόσμο μέσα στην άνεση του σπιτιού τους.

Πέρα από την  επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, τα βιβλία της σειράς κερδίζουν και το δύσκολο στοίχημα να ικανοποιήσουν την έμφυτη περιέργεια των παιδιών. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει τριάντα σύντομα κεφάλαια που θα δώσουν στα λιλιπούτεια ανήσυχα πνεύματα “τροφή” για ασταμάτητες συζητήσεις κι ενδιαφέρουσες «αποστολές».

Πόσο καλά γνωρίζει ένα παιδί τον κόσμο της θάλασσας;

Οι “Ωκεανοί” με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα στο εξώφυλλο είναι ένα βιβλίο που δεν γίνεται να μην διαβάσει μονορούφι ένα παιδί που αγαπά τη θάλασσα και τα μυστικά που κρύβει ο βυθός της. Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ασχοληθεί με 30 συναρπαστικά θέματα και φαινόμενα που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο. Από τις ακτές μέχρι τις σκοτεινές αβύσσους των ωκεανών, η θάλασσα αποτελεί το σπίτι μιας τεράστιας ποικιλίας οργανισμών εδώ και περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το παιδί θα απολαύσει νοερά ένα περιπετειώδες ταξίδι στον άγνωστο και συνάμα τόσο συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του φωτεινού γαλάζιου του πλανήτη μας. Θα γνωρίσει τα κοραλλιογενή βασίλεια, θα εξερευνήσει τους ωκεανούς ενώ θα μάθει τι είναι οι περίφημες μαύρες καπνοδόχοι. (σ.σ σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά τη δική σας μαύρη καπνοδόχο ακολουθώντας τις οδηγίες του βιβλίου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!). Η εικονογράφηση συμπληρώνει ιδανικά τα πληροφοριακά κείμενα ενώ το γλωσσάρι που είναι διαθέσιμο στην αρχή κάθε κεφαλαίου βοηθά το παιδί να κατανοεί όσα διαβάζει, μέσα από μικρές και εύληπτες επεξηγήσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου πατώντας εδώ.

Ο κόσμος της επιστήμης είναι πιο συναρπαστικός από όσο φαντάζεσαι

Αν πάλι το παιδί σας αγαπά τις θετικές επιστήμες και έχει αδυναμία στις επιστημονικές και τεχνολογικές εφευρέσεις τότε η “Θεωρία & Επιστήμη” είναι το ιδανικό εικονογραφημένο ανάγνωσμα που η επιστημονική σκέψη συνδυάζει την απόλαυση ενός καλού παιδικού βιβλίου. Στις σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνεται η ιστορία της επιστήμης με αφετηρία τους αρχαίους Έλληνες μέχρι την τεχνολογική επανάσταση που βιώνουμε σήμερα.

30 θεωρίες, επιστημονικές γνώσεις και ανακαλύψεις από όλο το φάσμα των επιστημών που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κόσμου που μας περιβάλλει, αναπτύσσονται με σαφήνεια και απλότητα δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω υπό το πρίσμα των επιστημόνων. Η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Χημεία και η επιστημονική σκέψη παρουσιάζονται συνοπτικά στον αναγνώστη μέσω μιας διασκεδαστικής εμπειρίας. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αξιόλογο βιβλίο – οδηγό φυσικών επιστημών που είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Η επεξήγηση επιστημονικών όρων στο γλωσσάρι συνδυαστικά με τη παραστατική εικονογράφηση “απογειώνουν” τα κείμενα.

Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ.

Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου;

Το τρίτο βιβλίο της σειράς είναι το “Ανθρώπινο Σώμα” που θα μάθει στα παιδιά όλα όσα πρέπει να ξέρουν για την πολύπλοκη μηχανή που έχουμε όλοι, το σώμα μας. Το βιβλίο αυτό θα μάθει στα παιδιά τα πάντα για το θαυμαστό ανθρώπινο σώμα, το μηχανισμό λειτουργίας  και τα βασικά συστήματα του, τη δόμη του, πώς το DNA ελέγχει τη λειτουργία και την ανάπτυξη όλων μας των κυττάρων, θα γνωρίσει και θα κατανοήσει πώς λειτουργούν οι 5 αισθήσεις μας αλλά και το νευρικό μας σύστημα.

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν γιατί η καρδιά χτυπά γρηγορότερα όταν τρέχουμε, πώς ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα, πώς αναπνέουμε αλλά και πώς γίνεται η αναπαραγωγή.

Η Βιολογία και το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο, ενώ το γλωσσάρι που περιέχεται στην αρχή κάθε κεφαλαίου, βοηθά το παιδί να κατανοήσει όσα θα διαβάσει παρακάτω. Η ελκυστική εικονογράφηση, το απλό, κατανοητό κείμενο, τα διασκεδαστικά στοιχεία και οι απίθανες πληροφορίες που παρατίθενται διάσπαρτες συντελούν, ώστε να χαρακτηριστεί ως το ιδανικό βιβλίο  για να γνωρίσει το παιδί τον θαυμαστό τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα εδώ.

 

Με τα βιβλία της σειράς “Μαθαίνω τα Πάντα” το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης γίνεται μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά!