Πώς να απολυμαίνουμε σωστά τον κάθε τύπο μάσκας που χρησιμοποιούμε;

Επιστρέφοντας καθημερινά στο σπίτι από μία έξοδο, κατά την οποία χρειάστηκε να φορέσουμε τη μάσκα μας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να την καθαρίσουμε σωστά, ώστε να είναι σωστά προετοιμασμένη για την επόμενη χρήση.

Η μάσκα μας, καθώς στόχος της είναι να μας προστατεύει από τα σταγονίδια που εξαπολύουν καθώς μιλούν ή βήχουν οι γύρω μας, πιθανότατα πάνω της να έχει διάφορους ιούς και κυρίως τον επικίνδυνο κορωνοϊό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προσγειωθεί στο… στόμα μας!

Ανάλογα με τον τύπο μάσκας που χρησιμοποιούμε, υπάρχει και ο σωστός τρόπος για να την καθαρίσουμε, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις χειρουργικές μάσκες που δεν μπορούν εύκολα να καθαριστούν εκτός ιατρικού περιβάλλοντος.

Πώς να καθαρίσω σωστά την υφασμάτινη μάσκα

Σύμφωνα με την ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Debra Goff, οι υφασμάτινες μάσκες, οι μπαντάνες, τα κασκόλ και οι “γκέτες” λαιμού είναι τύποι μάσκας προσώπου που μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Τι συμβουλεύει η ίδια:

Για να πλύνετε τη μάσκα σας στο πλυντήριο ρούχων, πλύνετε πρώτα τα χέρια σας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη μάσκα, προσέχοντας να μην αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας

Πετάξτε τη μάσκα απευθείας στο πλυντήριο και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά.

Χρησιμοποιήστε κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίου μαζί με χλωρίνη και το θερμότερο νερό που συνιστάται για τον τύπο του εν λόγω υφάσματος.

Μόλις ξεπλυθεί η μάσκα, στεγνώστε την στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

Εάν σκοπεύετε να πλύνετε τη μάσκα σας με το χέρι, η Goff προτείνει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία πλύσης των χεριών σας πριν αφαιρέσετε τη μάσκα σας.

Για να απολυμάνετε τη μάσκα σας, βυθίστε τη σε ένα διάλυμα λευκαντικού που περιέχει 4 κουταλάκια του γλυκού λευκαντικό οικιακής χρήσης ανά λίτρο νερού για 5 λεπτά.

Αφού μουλιάσει η μάσκα, ξεπλύνετε καλά με νερό.

Αφήστε τη μάσκα να στεγνώσει στον αέρα.

Η Goff λέει ότι είναι ασφαλέστερο να πλένετε τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου έπειτα από κάθε χρήση.

Διαβάστε ακόμα: Υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων: Πώς και κάθε πότε πρέπει να τις πλένουμε

Τι κάνουμε με τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος βιοϊατρικής μηχανικής και διευθυντής του Κέντρου Βιοκατασκευής για την Αναγεννητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Binghamton, State University of New York, Δρ. Kaiming Ye, λέει ότι ορισμένοι τύποι μασκών, όπως οι μάσκες N95 και οι χειρουργικές, έχουν σχεδιαστεί για μία μόνο χρήση.

Aυτό σημαίνει, ότι οι μάσκες αυτές θα πρέπει να απορρίπτονται στα σκουπίδια έπειτα από κάθε χρήση.

Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, εφόσον πρώτα απολυμανθούν σωστά.

Για παράδειγμα, οι μάσκες N95 μπορούν να απολυμανθούν με μικροβιοκτόνο ακτινοβολία UVC ή υπεροξείδιο υδρογόνου φάσης ατμού, χωρίς ωστόσο να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες δοκιμές για την απολύμανσή τους, αφού η ζήτηση είναι χαμηλή.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μάσκα σας έπειτα από μία χρήση, η Goff προτείνει να επιθεωρήσετε τη μάσκα όταν την αφαιρείτε. Αν αυτή είναι βρώμικη, σχισμένη ή κορεσμένη με υγρασία, τότε πρέπει να την απορρίψετε. Αν φαίνεται να είναι καθαρή και άθικτη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε μια καθαρή χάρτινη σακούλα ή σε άλλο “αναπνέον” δοχείο μεταξύ χρήσεων. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να μην επαναχρησιμοποιηθεί.

Τι κάνουμε με τις ασπίδες προσώπου

Η Goff λέει ότι οι ασπίδες προσώπου ανήκουν σε δική τους κατηγορία. Δεδομένου ότι είναι ανοιχτές στο πλάι, δεν παρέχουν προστασία από φτέρνισμα ή βήχα πίσω σας. Ωστόσο, παρέχουν προστασία στα μάτια σας. Οι ασπίδες προσώπου φοριούνται συχνά πάνω από τη μάσκα προσώπου για πρόσθετη προστασία.

Για να καθαρίσετε μια ασπίδα προσώπου, σκουπίστε πρώτα το εσωτερικό χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ποτισμένο με ουδέτερο απορρυπαντικό διάλυμα ή καθαριστικό μαντηλάκι.

Στη συνέχεια, καθαρίστε το εξωτερικό μέρος, από πάνω προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή καθαρίστε με πανί εμποτισμένο με απολυμαντικό διάλυμα. Τέλος, καθαρίστε το εξωτερικό μέρος είτε με καθαρό νερό ή με οινόπνευμα, για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

Αφήστε τη μάσκα να στεγνώσει στον αέρα και πλύνετε τα χέρια σας όταν τελειώσετε.

Πηγή: healthline.com