Υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων: Πώς και κάθε πότε πρέπει να τις πλένουμε

Καθώς, όπως όλα δείχνουν, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, θα γίνει με υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας πολλαπλών χρήσεων, έχει νόημα να θυμηθούμε πώς θα πρέπει να την πλένουμε, αλλά και πόσο συχνά, ώστε να είναι ασφαλής για τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με το CDC, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να πλένονται έπειτα από κάθε χρήση. Θα πρέπει, δηλαδή, επιστρέφοντας τα παιδιά μας καθημερινά από το σχολείο, να αφαιρούν τη μάσκα με προσοχή, από τα λαστιχάκια που “πιάνουν” πίσω από τα αυτιά, να τοποθετούνται στα άπλυτα και έπειτα τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους.

Πώς να πλένετε τις υφασμάτινες μάσκες σας

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), συνιστά να πλένουμε τις υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων είτε στο πλυντήριο ρούχων, είτε στο χέρι:

Στο πλυντήριο ρούχων:

-Μπορούμε να πλένουμε τη μάσκα μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα μας.

-Να χρησιμοποιούμε το σύνηθες απορρυπαντικό ρούχων μας στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία που χρησιμοποιούμε για τα λευκόρουχα.

Πλύσιμο στο χέρι:

-Για το πλύσιμο στο χέρι, πέρα από το τυπικό απορρυπαντικό, το CDC προτείνει το εξής διάλυμα για τον καθαρισμό της υφασμάτινης μάσκας:

Σε ένα λεκανάκι αναμείξτε 5 κουταλιές της σούπας λευκαντικού ρούχων (5.25%–8.25%) σε 3,5 λίτρα νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή 4 κουταλιές του γλυκού λευκαντικού ρούχων (5.25%–8.25%) σε 1 λίτρο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

-Αφήστε τη μάσκα να μουλιάσει στο διάλυμα αυτό για 5 λεπτά.

-Αδειάστε το διάλυμα και ξεπλύνετε καλά τη μάσκα με κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

-Βεβαιωθείτε, ότι η μάσκα έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν τη χρήση.

Πώς να στεγνώνετε τις υφασμάτινες μάσκες σας

Στεγνωτήριο

-Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και αφήστε τη μάσκα στο στεγνωτήριο μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Άπλωμα

Απλώστε τη μάσκα μέχρι να στεγνώσει εντελώς, ιδανικά απευθείας στον ήλιο.