Πρεμιέρα για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Προβλήματα στην πλατφόρμα

Ξεκίνησε σήμερα η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων της χώρας καθώς τη Δευτέρα η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρακολούθησε εκπαιδευτική τηλεόραση, ενώ χθες ήταν αργία λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου.

Το μάθημα ξεκίνησε στις 14:10 και θα ολοκληρωθεί στις 17:20 για τα Δημοτικά ενώ για τα Νηπιαγωγεία ξεκίνησε στις 14:10 και θα ολοκληρωθεί στις 16:20. Για τα Δημοτικά η κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 30 λεπτά, με 10λεπτα διαλείμματα, και το ημερήσιο πρόγραμμα θα περιέχει πέντε (5) διδακτικές ώρες.

To ωράριο διδασκαλίας

Μέσω της πλατφόρμας Webex θα διεξάγεται η σύγχρονη τηλεκπαίδευση

H σύγχρονη τηλεκπαίδευση υλοποιείται με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού
Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας
Cisco Hellas A.E.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα γίνεται η πρόσβαση των μαθητών στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για να παρακολουθήσουν το μάθημα πατήστε εδώ

722.851 μαθητές online στην τηλεκπαίδευση του σχολείου τους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το εγχείρημα της καθολικής τηλεκπαίδευσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι μεγάλο καθώς μέχρι στιγμής λειτουργούν περισσότερα από 40.000 ψηφιακά τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας που είναι συνδεδεμένα και κάνουν όλα κανονικά το εξάωρο ή επτάωρο πρόγραμμά τους, και ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι συνδεδεμένα περισσότερα από 46.751 τμήματα Δημοτικού και Νηπιαγωγείου ήτοι 722.851 μαθητές. 

Προβλήματα με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης

Πολλοί αναγνώστες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έχουν ενημερώσει ότι διαπιστώνουν προβλήματα εισόδου στην πλατφόρμα ενώ σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα τους πετάει “εκτός” πλατφόρμας.

Υπάρχουν όμως και αναφορές ότι πολλοί κατάφεραν να συνδεθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα μόνο την πρώτη ώρα και μετά το σύστημα “έπεσε”. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα προέκυψε από την εναλλαγή μαθημάτων. Δηλαδή ενώ την πρώτη ώρα οι μαθητές συνδέθηκαν και παρακολούθησαν κανονικά το μάθημα, όταν ήρθε η ώρα να περάσουν στην δεύτερη ώρα μαθήματος και να αλλάξουν ενδεχομένως δάσκαλο τότε δεν κατάφεραν να συνδεθούν εκ νέου.

Μέχρι στιγμής το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι πανελλαδικό αλλά ούτε και ευρωπαϊκό όπως είχε συμβεί την προηγούμενη φορά.

Μάλιστα μας στάλθηκε και φωτογραφία από την ενημέρωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης ότι για τα προβλήματα σύνδεσης που καταγράφονται στην πλατφόρμα δεν είναι ευθύνεται το σχολείο ή οι εκπαιδευτικοί. 

Επιπλέον πολλοί μας επεσήμαναν το γεγονός ότι από τις 14:30 έως τις 20:00 στην πλατφόρμα Webex συνδέονται και οι σπουδαστές των ΙΕΚ γεγονός που επιβαρύνει την λειτουργία της και εμποδίζει την τηλεκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας. 

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας για τα προβλήματα με την πλατφόρμα

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα προβλήματα που καταγράφονται στην πλατφόρμα του Webex τα  χαρακτηρίζουν «μεμονωμένα» και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κεντρικά, ούτε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ούτε στην πλατφόρμα webex.

Tι καταγγέλει ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ)

Με ανάρτησή του στο Facebook ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Γιώργος Τρούλης, κατακεραυνώνει το Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που καταγράφονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και λέει χαρακτηριστικά τα εξής:

Πρώτη ώρα “μαθήματος” στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα…
Τόσο έτοιμο ήταν το Υπουργείο στη διαχείριση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και της εφαρμογής της εξ αποστάσεως όσο και όταν ανοίξαμε τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος του Κορονοιού…
Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές κατάφεραν να συνδεθούν…
Τραγικά ανεύθυνες οι κυρίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ…
Το μόνο καλό που μπορούν να κάνουν στη δημόσια εκπαίδευση είναι να παραιτηθούν…
Φτάνει πια η Κοροϊδία, η εικόνα από όλη την Ελλάδα σήμερα είναι δραματική…
Πάρτε τις μάσκες σεντόνια, τα παγούρια μινιατούρες και το webex και αφήστε μας να λειτουργήσουμε μόνοι μας, καλύτερα θα τα καταφέρουμε να είμαστε ουσιαστικά δίπλα στους μαθητές μας…!!!
Υγ. Ντροπή και αίσχος να προκαλούνται προσδοκίες σε παιδιά να δουν τους δασκάλους τους και η ανεύθυνη πολιτική τους σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη να τους επιβαρύνει ψυχολογικά ακόμα περισσότερο..

Παράπονα των γονιών ότι δεν δόθηκαν tablet και laptop στους μαθητές

Πολλοί γονείς κατήγγειλαν στο Infokids.gr ότι αρκετοί δεν  διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί στα παιδιά τα 90.000 laptops και tablets που αναμενόταν να καλύψουν μέρος των αναγκών.

Η υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή αναφορικά με τον αποκλεισμό από την τηλεκπαίδευση μαθητών οικονομικά αδύναμων οικογενειών απάντησε ότι οι προσπάθειες για ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζονται αδιάκοπα και έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα εξής:

  • δωρεάν χρήση πλατφορμών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης
  • δωρεάν δεδομένα (data) για όσους συνδέονται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας,
  • δωρεάν τηλεφωνική κλήση για όσους συνδέονται με την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex μέσω κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Δωρεάν η παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης μέσω σταθερού και κινητού τηλεφώνου

Κατόπιν σχετικού αιτήματος των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους CosmoteVodafoneWindForthnet, εξασφαλίσθηκε ότι η υφιστάμενη πρόσβαση μέσω τηλεφώνου (call in) στην πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex θα είναι πλέον και αυτή δωρεάν.