Αρχική Απο το Α στο... Ω Προετοιμασία για το Δημοτικό Σχολείο: Χρήσιμες ασκήσεις που βοηθούν το παιδί στην ανάγνωση

Προετοιμασία για το Δημοτικό Σχολείο: Χρήσιμες ασκήσεις που βοηθούν το παιδί στην ανάγνωση

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και πολλά παιδιά θα προαχθούν από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο. Έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο, ώστε μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια να καλλιεργήσουμε εκείνες τις δεξιότητες που θα προετοιμάσουν τους μικρούς μας φίλους να έρθουν σε επαφή με την διαδικασία της ανάγνωσης, χωρίς να ταλαιπωρηθούν και να κοπιάσουν.

Η οπτική αντίληψη αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να κατανοεί αυτό που βλέπει. Αφορά την ικανότητα να επεξεργαστούμε νοητικά την οπτική πληροφορία που λαμβάνουμε και αποτελεί σημαντικό ρόλο στη μάθηση ενός παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα η οπτική αντίληψη είναι αυτή η δεξιότητα, η οποία θα βοηθήσει το παιδί μας να διακρίνει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των αντικειμένων. Όταν το παιδί μας θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε σχήματα, εικόνες κ.λ.π. τότε θα είναι σε θέση να ξεχωρίζει μετέπειτα και τις οπτικές διαφορές στα γράμματα, χωρίς να τα συγχέει μεταξύ τους.

Οι ασκήσεις οπτικής αντίληψης έχουν ως κύριο στόχο την προετοιμασία του παιδιού για ανάγνωση. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, ώστε να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτά τα είδη εργασιών;

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τα υλικά που διαθέτουμε αλλά και τη φαντασία μας καθώς και τη διάθεσή μας για παιχνίδι!

  • Αρχικά μία ευχάριστη δραστηριότητα οπτικής αντίληψης είναι η παρακάτω: πάρτε μία τράπουλα, επιλέξτε τρία διαφορετικά χαρτιά, τοποθετήστε τα στο κέντρο της επιφάνειας εργασίας και επιλέξτε ένα ακόμη χαρτί, το οποίο θα είναι όμοιο με ένα από τα παραπάνω τρία φύλλα. Ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει την ομοιότητα.
  • Τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα πολλά παιχνίδια εύρεσης ομοιοτήτων και διαφορών – προμηθευτείτε τα και παίξτε και εσείς μαζί με το παιδί σας.
  • Ζωγραφίστε ένα γεωμετρικό σχήμα, δείξτε το στο παιδί για 7 δευτερόλεπτα και ζητήστε του να το αντιγράψει όσο πιο όμοια γίνεται
  • Ζωγραφίστε 3-4 γεωμετρικά σχήματα, δείξτε τα στο παιδί για 7 δευτερόλεπτα και, καλύπτοντάς τα, ζητήστε από το παιδί να τα σχηματίσει με την ίδια σειρά.

  • Δείξτε στο παιδί 3-5 μαγνητικά γράμματα ή αριθμούς, αφήστε το να τα δει για 7 δευτερόλεπτα, ανακατέψτε τα και ζητήστε να τα τοποθετήσει με τη σειρά που ήταν προηγουμένως.
  • Επιλέξτε ζευγαράκια γραμμάτων που μοιάζουν οπτικά και ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει τις διαφορές π.χ. επιλέγουμε τα φωνήματα «α» και «ο» και αναμένουμε από το παιδί να μας πει ότι το «α» έχει μια μαγκουρίτσα ενώ το «ο» δεν έχει, μπορούμε να επιλέξουμε το «π» με το «τα» εξηγώντας ότι το «π» έχει δύο ποδαράκια ενώ το «τα» έχει ένα και είναι κουτσό –προσπαθούμε να δώσουμε και μια αστεία εκδοχή στα γράμματα.
  • Αρκετά βοηθητικά, ως προς την καλλιέργεια της εν λόγω δεξιότητας, είναι και τα παιχνίδια παρατηρητικότητας και μνήμης.
  • Τέλος, προετοιμάζοντας τα παιδιά μας για την κατάκτηση του μηχανισμού της ανάγνωσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και οι καρτέλες πρώτης ανάγνωσης.

της Μαρίας Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MSc

 Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.