Προοδεύουμε, εξελισσόμαστε, προχωράμε, μαθαίνουμε… με ταχύτητες μεγάλες

Γενιά 5G: Προοδεύουμε, εξελισσόμαστε, προχωράμε, μαθαίνουμε... με ταχύτητες μεγάλες

Πριν από 30 χρόνια η επικοινωνία των ανθρώπων ήταν απλή, συμβατική και πεπερασμένη. Ενημέρωνες ότι θα βγεις μετά το μάθημα στο πανεπιστήμιο και αυτό ήταν όλο. Ποιος μπορούσε να σε βρει στο μεσοδιάστημα; Μάλλον κανείς, αν εσύ δεν κατέφευγες στα περίφημα καρτοτηλέφωνα για να ενημερώσεις για ενδεχόμενη αλλαγή σχεδίων.

Ο ερχομός της κινητής τηλεφωνίας μπορούμε να πούμε ότι ήταν κατακλυσμιαία αλλαγή στη ζωή μας. Μετά την κινητή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων τίποτα δεν θα είναι ξανά ίδιο.  Η ζωή διευκολύνθηκε, η ποιότητά της εξελίχθηκε, η παροχή υπηρεσιών βελτιστοποιήθηκε.

Θυμάστε την πρώτη φορά που κρατήσατε το νέο gadget, το κινητό σας, στα χέρια σας; Η δυνατότητα που σας πρόσφερε για κλήσεις στο λεπτό σάς φάνηκε λίγο σαν κατόρθωμα… Και πού να φανταζόσασταν τι θα ακολουθούσε. Μηνύματα sms, αλλά και 3G με δυνατότητα νπλοήγησης στο ίντερνετ από το κινητό, ενώ λίγο αργότερα το 4G μετέτρεψε το μικρό και όμορφο κινητό μας σε μια απέραντη πηγή πληροφοριών που μας βοηθά να παραμένουμε συνδεδεμένοι με όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Βήμα βήμα προς την εξέλιξη

• Το 1G ήταν η πρώτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ήταν αναλογική και πρακτικά υποστήριζε μόνο ήχο, δηλαδή τηλεφωνικές κλήσεις εν κινήσει χωρίς την ανάγκη καλωδίωσης, με μέγιστη ταχύτητα 2.4 Kbps.

• Με τα δίκτυα 2G ήρθε η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση: Η κινητή τηλεφωνία πέρασε στην ψηφιακή περίοδό της και πρόσθεσε τη δυνατότητα ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων στις παροχές της.

• Η υιοθέτηση των 3G δικτύων το 1998 προσέφερε γρηγορότερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων,και οδήγησε στην εποχή των smartphones.

• Το 4G, η τέταρτη γενιά δικτύων που ξεκινά το μακρινό πλέον 2008 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, «ανέβασε» ακόμη περισσότερο ταχύτητα και επέτρεψε την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, μέχρι Spotify και διαδικτυακή τηλεόραση από το κινητό τηλέφωνο.

ΜετΑβαση σε νέα εποχή

Χρονιά ορόσημο το 2021, αφού το 5G έφτασε φέρνοντας μαζί του γρήγορες ταχύτητες, καλύτερους χρόνους απόκρισης, ευρύτερη κάλυψη, κορυφαία αξιοπιστία και αποδοτικότητα σε τεράστια κλίμακα. Πρόκειται για την 5η γενιά δικτύου στην κινητή τηλεφωνία

Το 5G δεν είναι μια απλή αναβάθμιση της προηγούμενης γενιάς δικτύων, αλλά σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση: Τα κάνει όλα καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα! Για παράδειγμα, προκειμένου να «κατεβάσεις» μία full HD ταινία θα χρειάζεσαι μόνο 3 λεπτά ή και πολύ λιγότερο, ενώ με το 4G χρειαζόσουν περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, το 5G αναμένεται να υποστηρίζει έως και ένα εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το 4G υποστηρίζει μόλις 2.000 στο ίδιο εμβαδόν!

Τομεiς που θα απογειωθούν μέσω 5G

Σιγά σιγά γινόμαστε μάρτυρες του πόσο προς το καλύτερο αλλάζει η ζωή των πολιτών χάρη στην ψηφιοποίηση των καθημερινών υπηρεσιών. Ποιος το φανταζόταν ότι αντί να στηθεί σε ουρές για κατάθεση μιας υπεύθυνης δήλωσης, θα αρκούσαν μερικά κλικ στον υπολογιστή. Επιστημονική φαντασία κάποτε, απτή πραγματικότητα σήμερα. Άλλοι τομείς που προβλέπεται να εκτιναχθούν με την έλευση του 5G; Βιομηχανία, εμπόριο, κατασκευές, γεωργία, υγεία, εκπαίδευση είναι ένα μικρό παράδειγμα, ενώ έπεται συνέχεια. Η τηλεκαπίδευση και η τηλεργασία κατά τα δύο lockdown έδειξαν τις ανάγκες και υπέδειξαν τις λύσεις.

Την υψηλή σημασία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μάς θυμίζει και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας μέσα από μια σειρά μονόλεπτων ταινιών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους εξηγούν πώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους έχουν βοηθήσει ή και σε κάποιες περιπτώσεις, τους έχουν αλλάξει τη ζωή.

Μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο της σειράς που δημιούργησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης

9χρονος εμφάνισε μία σπάνια παρενέργεια του κορωνοϊού – Τι ανέφεραν οι γιατροί (εικόνα)

Αποκλειστικό: Για να ανοίξουν τα σχολεία, υπήρξε αυτή η συμφωνία

Σχολεία: Από πότε μπορώ προμηθευτώ τα self test και πόσα δικαιούμαι