Προσβασιμότητα και συμπερίληψη: 2 λέξεις-κλειδιά που αναδεικνύει η απόδοση του Εθνικού Υμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Η εξαιρετική απόδοση για πρώτη φορά του Εθνικού μας Ύμνου στη νοηματική γλώσσα από τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γκανάτσα και Ελευθερία Λαζαρίδου, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

Η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας,μαθητές και εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν κατά την απόδοση του Εθνικού Ύμνου στηνΕλληνική Νοηματική Γλώσσα συνάντησε η Ύπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Το βίντεο εκπονήθηκε με αφορμή την. Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου, με απόφαση της Ύπουργού, το βίντεοεστάλη μέσω εγκυκλίου στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.Το βίντεο δεν απευθύνεται μόνο στους μη ακούοντες, αλλά και σε εκείνους που ακούν, οι οποίοι δεν μπορούν παρά να γεμίσουν με συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης.

Τα μέλη του Δ.Σ.του Συλλόγου ανέφεραν ότι το όλο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς έπρεπε νασυνεργαστούν πολλές ειδικότητες όπως γλωσσολόγοι, δάσκαλοι Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, φιλόλογοι κ.ά., καθώς η μετάφραση δεν ήταν σε μια άλλη προφορική γλώσσα, αλλά σε μια οπτικοκινητική γλώσσα όπως είναι η νοηματική. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη διαδικασία παραγωγής του εν λόγω οπτικοακουστικού υλικού, τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα η Ύπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Ύπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση τηςσυμπερίληψης, όπως η μεγαλύτερη προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού υλικού και, σε καιρό πανδημίας, η απόδοση των μαθημάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και στην Νοηματική Γλώσσα.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Δύο λέξεις κρατώ από τη σημερινή μας συζήτηση: προσβασιμότητα και συμπερίληψη. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προσβασιμότητας του εκπαιδευτικού υλικού. Η εξαιρετική σας δουλειά για την παραγωγή του βίντεο ανέδειξε την αξία της συμπερίληψης, κι εμείς με τη σειρά μας το στείλαμε σε όλα τα σχολεία απ’ άκρη σ΄ άκρη της Ελλάδας, ώστε να φτάσει και να ευαισθητοποιήσει κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά δίπλα σας, με στόχο όλα τα παιδιά μας να απολαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση.»

Ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (video)